ΑΠΟΨΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο ρόλος του Αλί Ερμπάς και η «θεοκρατική Τουρκία» που ονειρεύεται

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος στο βήμα του ΟΗΕ
Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πασχίζει, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, να πείσει ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει ένας ισχυρός «παίκτης» στη διεθνή σκηνή, τα νέα από το εσωτερικό της χώρας του τον αναγκάζουν να εμφανίσει το πραγματικό του πρόσωπο καθώς η ισχυροποίηση του Αλί Ερμπάς αποκαλύπτει τη «στροφή» του προς μια θεοκρατική κοινωνία.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ευκαιρία που έψαχνε για να διατρανώσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει για την Τουρκία. Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έστησε «φιέστα» ακόμα και στις ΗΠΑ, με τα εγκαίνια του «Turkevi Center», ενώ παράλληλα άνοιξε αρκετά ζητήματα είτε προγραμματίζοντας συναντήσεις, όπως αυτή με τον πρόεδρο Πούτιν στις 29 Σεπτεμβρίου, είτε αναγγέλλοντας κάποιες που δεν είναι καν δεδομένες, όπως αυτή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Ερντογάν βλέπει αρκετές πόρτες να παραμένουν ερμητικά κλειστές και να δυσκολεύουν το πλάνο του να παρουσιάσει την Τουρκία ως έναν ισχυρό παράγοντα στη διεθνή σκηνή. Ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζει να τον αντιμετωπίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η συνολική στάση των Αμερικανών στα ζητήματα στα οποία εμπλέκεται η Άγκυρα, δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια για «μεγαλοστομίες» και κινήσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν εν τέλει επιζήμιες – πρώτα από όλα για τον ίδιο και μετέπειτα – για τη χώρα.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, παράλληλα, η δημοτικότητα του προέδρου διαρκώς μειώνεται. Αναλύσεις στα media επαναφέρουν στο προσκήνιο το γεγονός ότι πλέον ο Ερντογάν «χάνει» σε οποιαδήποτε τετ-α-τετ σύγκρουση με τους αντιπάλους πολιτικούς αρχηγούς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Την τελευταία φορά που οι Τούρκοι πολίτες κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα στον Ερντογάν και κάποιον από τους επίδοξους διαδόχους του, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Μανσούρ Γιαβάς συγκέντρωνε 60,7% έναντι 39,3% του Ερντογάν, ο Εκρέμ Ιμάμογλου 56,2% έναντι 43,8%, η Μεράλ Ακσενέρ 55,1% έναντι 44,9% και ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου 52,6% έναντι 47,4%...

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έχουν θορυβήσει τον Ερντογάν.cumhuriyet.com.tr

Ο ρόλος του Αλί Ερμπάς

Με βάση τη δημοσκοπική «κατηφόρα» για τον Τούρκο πρόεδρο, προέκυψε και η ανάλυση του «Reuters» για τον ρόλο του Αλί Ερμπάς. Του Προέδρου των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet). Ένα πρόσωπο που το τελευταίο διάστημα έχει ισχυροποιηθεί και παρουσιάζεται διαρκώς στο πλευρό του Ερντογάν, με προφανή στόχο. Να υπάρξει επίκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των ψηφοφόρων και μεταστροφή της εικόνας που διαμορφώνεται στην κοινωνία αλλά και το πολιτικό σκηνικό.

Το διεθνές πρακτορείο, λοιπόν, αναφέρει πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε τον Αλί Ερμπάς στο πλευρό του όταν εγκαινίασε το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της προσευχής μαζί με δικηγόρους στο σημείο. «Το κύμα κριτικής από την αντιπολίτευση για την εμφάνιση και τα σχόλια του Ερμπάς, δείχνει το αυξανόμενο προφίλ του ως επικεφαλής ενός κρατικού, θρησκευτικού, κατεστημένου και την αυξανόμενη επιρροή που έχει αποκτήσει υπό τον Ερντογάν».

Αλί Ερμπάς
Ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα στη σημερινή Τουρκία, ο διευθυντής θρησκευτικών υποθέσεων, Αλί Ερμπάς.AP Photo

Η ανάλυση του Reuters επικεντρώνεται μάλιστα στο γεγονός ότι από το άνοιγμα της «Αγιά Σοφιάς» ως τζαμί, ο Ερμπάς έχει αρχίσει να ισχυροποιείται διαρκώς και να αποκτά κεντρικό ρόλο στη «σκηνή» της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Τουρκίας. «Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων με επικεφαλής τον Ερμπάς έχει δικό της τηλεοπτικό κανάλι με 30 εργαζόμενους». Παράλληλα, παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο προϋπολογισμός της Diyanet ισοδυναμεί πλέον με αυτόν ενός μέσου υπουργείου. Οι προβλέψεις αναφέρουν πως θα φτάσει στα 1,86 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2022.

Ενισχυτικό της θέσης πως ο Ερντογάν έχει στρέψει το βλέμμα του στους φανατικούς πιστούς του Ισλάμ στην Τουρκία, αποτελεί και το γεγονός ότι στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την επανεκλογή του Αλί Ερμπάς στην προεδρία της Diyanet μόλις πριν από μερικές ημέρες. Έτσι, τον ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο ενώ ο ίδιος συνεχίζει να κινείται εκ διαμέτρου αντίθετα με όσα έχει ανακοινώσει για το νέο «κοσμικό Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Ένα σύνταγμα που ο ίδιος θέλει να αλλάξει πριν από τις εκλογές του 2023, όχι μόνο για θρησκευτικούς αλλά και για… εκλογικούς λόγους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Ρόδος: «Φοβόμασταν, είχαμε κακό προαίσθημα» - Μιλούν οι γονείς και η αδερφή της 31χρονης

Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου

Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά - Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τα σχολεία