ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερντογάν: Τον... τρόμαξαν Rafale και «οχιές»! Παζάρι με Πούτιν και Μπάιντεν και αίτημα για 120 F-16

Ερντογάν: Τον... τρόμαξαν Rafale και «οχιές»! Παζάρι με Πούτιν και Μπάιντεν και αίτημα για 120 F-16

Να «λιώσει τους πάγους» με την Ουάσινγκτον επιχειρεί ο «σουλτάνος» καταθέτοντας αίτημα για απόκτηση 40 F-16 Block 70 και την αναβάθμιση ακόμα 80 F-16 παλαιότερης γενιάς – «Παζαρεύει» και την αγορά νέων πυραύλων S-400 από τη Ρωσία – Πανικόβλητος προσπαθεί να πατήσει σε… δύο βάρκες.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι παρά το βαθύτατο χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον, δεν σημαίνει και ολοκληρωτική ρήξη. Θα ήταν άλλωστε αφελές να προδικάζει κάποιος μια ολοκληρωτική μεταβολή στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας καθώς, όπως έχουμε τονίσει, η Τουρκία είναι μία χώρα με σημαντική γεωπολιτική θέση.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι μπορούν να γίνονται συνεχώς ανεκτά τα «παιχνίδια» του καθεστώτος Ερντογάν - Μπαχτσελί, ενός αυταρχικού καθεστώτος που με την στρατικοποιημένη εξωτερική πολιτική θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Θα πρέπει ωστόσο να παραδεχτούμε κάτι, ότι ο Ερντογάν έχει την ικανότητα να ψυχολογεί και να χειρίζεται τους συνομιλητές του, αλλά και να προλαβαίνει καταστάσεις. Μπορεί λοιπόν οι Τούρκοι να προκαλούν καθημερινά, να παραβιάζουν το FIR Αθηνών και να εμπλέκονται σε αερομαχίες με τους Έλληνες πιλότους, ωστόσο, η κατάσταση στην TuAF είναι τραγική. Ελάχιστα μαχητικά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και πιλότοι άπειροι, που τρέμουν κάθε φορά που βλέπουν τα μαχητικα με την γαλανόλευκη να τους πλησιάζουν.

Ο Ερντογάν δεν είναι χαζός. Βλέπει την απόλυτη κυριαρχία της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τις συνεχείς νίκες επί του πεδίου, ενώ τα περσινά «χαστούκια» στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσαν αυτό που γνώριζε καλά και ο ίδιος. Ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Αρμενία, ούτε Λιβύη. Παράλληλα, είναι δεδομένο πως το εξοπλιστικό μπαράζ της Ελλάδας, με την απόκτηση μαχητικών Rafale, φρεγατών Belh@rra και την αναβάθμιση των F-16 σε επίπεδο Viper έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Άγκυρα που βλέπει την Ελλάδα να αποκτά όπλα που κάνουν τη διαφορά στην ελληνοτουρκική διαμάχη.

Την Τετάρτη λοιπόν, 06/10, «διέρρευσε» στα ΜΜΕ ότι η Τουρκία έχει στείλει επίσημη επιστολή προς τις ΗΠΑ με την οποία ζητά 40 ολοκαίνουργια F-16 Block 70/72 (δηλαδή την κορυφαία διαμόρφωση “V”) με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), καθώς επίσης και για την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών F-16 που βρίσκονται στον τουρκικό στόλο στο ίδιο επίπεδο. Συνολικά δηλαδή 120 αεροσκάφη.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η Τουρκία αποδέχεται την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 και ζητά την αμέσως επόμενη κορυφαία επιχειρησιακά επιλογή από τις ΗΠΑ, τα F-16 Block 70/72. Παράλληλα, είναι προφανές πως επιχειρεί να «λιώσει τους πάγους» με την Ουάσινγκτον, τη στιγμή όμως που λίγες μέρες πριν ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και δήλωσε πως η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς νέου αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητήσει και την διαθέσιμότητα ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Τι θα κάνει λοιπόν ο Μπάιντεν; Θα πουλήσει και πάλι στον Ερντογάν όπλα, με στόχο να τον φέρει στην αγκαλιά της Δύσης, την ώρα που εκείνος δημιουργεί πυρηνικό σταθμό με τον Πούτιν στη νότια Τουρκία και απειλεί με εμπόλεμη σύρραξη την Ελλάδα και νέο Αττίλα την Κύπρο; Θα ανεχτεί τα «παιχνίδια» του τουρκικού καθεστώτος που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο;

Η ώρα της αλήθειας φτάνει για τις ΗΠΑ και τώρα θα αποκαλυφθεί αν ο Μπάιντεν είναι όντως εχθρός του τουρκικού καθεστώτος και πολέμιος των απάνθρωπων πολιτικών του. Ο Ερντογάν επιχειρεί να πατήσει ξανά σε δύο βάρκες. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, ο Τζο Μπάιντεν είναι αυτός που μπορεί και να «σπρώξει» τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και να συνεχίσει να του παρέχει την όποια στήριξη, με τις συνέπειες ωστόσο να είναι απρόβλεπτες για το μέλλον.

Η Ελλάδα από την πλευρά της κάνει το καθήκον της, με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού και ετοιμότητα σε όλη την Επικράτεια, εξοπλιστική ενίσχυση και διπλωματική κινητικότητα. Με την αγορά των 24 Rafale, την αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper, τα 38 αναβαθμισμένα F-16 Block 50, τα 24 Mirage 2000-5 και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, είναι βέβαιο πως ο Ερντογάν γνωρίζει καλά ποιος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ξεκίνησε με σφοδρότητα από το Ιόνιο - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Ξανθή Τζερεφού: Αγνώριστη η πρώην παίκτρια του GNTM - Έπαθε πλάκα η Καινούργιου (video)

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν