ΑΠΟΨΕΙΣ

Το lockdown που δεν πρέπει να γίνει... - Στα πόσα κρούσματα θα «πέσουν» οι εντατικές;

Το lockdown που δεν πρέπει να γίνει... - Στα πόσα κρούσματα θα «πέσουν» οι εντατικές;
Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay

Προφανώς και κανείς δεν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε οι επιστήμονες, ούτε οι πολίτες, ούτε βεβαίως η κυβέρνηση - Δυστυχώς όμως ο ερχομός του δείχνει να είναι περίπου αναπόφευκτος

Στην πολιτική δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ. Αυτό είναι ιστορικώς αποδεδειγμένο. Συνεπώς τα κυβερνητικά στελέχη που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε γενικευμένη καραντίνα, τα «ακούω», τους καταλαβαίνω, συμπάσχω μαζί τους, αλλά κρατάω μια... μεγάλη επιφύλαξη.

Κρατώ επιφύλαξη καθότι οι συνεχείς δηλώσεις τους δεν μπορούν να αποτελέσουν διαβεβαίωση, είναι ελπίδα ότι δεν θα πάμε σε γενικευμένο lockdown. Από την άλλη μεριά «ο κόσμος το έχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι». Οι πολίτες απλά περιμένουν την ημερομηνία των ανακοινώσεων. Αυτά για να είμαστε ειλικρινείς και να μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας.

Όταν με ρωτούν φίλοι απαντώ με μια δόση ειρωνείας: «εκτιμώ ότι θα γίνει το lockdown κι εμείς θα λέμε ότι δεν έχει γίνει». Εδώ που φτάσαμε οι περισσότεροι φοβούνται να το ψελίσσουν.

Οι αριθμοί που ανακοινώνονται σε καθημερινό επίπεδο κόβουν την ανάσα και οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι συγκλονιστικές. Μόνο που για να πω την αλήθεια, δεν βλέπω να συγκλονίζονται όλοι. Κάποιοι παραμένουν απαθείς σα να μην συμβαίνει τίποτα, σα να μην υπάρχει αύριο και αρνούνται να τηρήσουν ακόμα και τα στοιχειώδη υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι δραματική, παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως η θνητότητα να μην έχει σπάσει το κρίσιμο φράγμα. Το καθημερινό ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών στα νοσοκομεία είναι περίπου σταθερό, άγνωστο για πόσο ακόμα...

Αν αυξηθούν δραματικά οι εισαγωγές και ξεπεράσουν τις 600 - 700 στις ΜΕΘ, τότε η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη για μεγάλο διάστημα. Μην περιμένετε ότι το εφιαλτικό σενάριο θα γίνει ορατό όταν ξεπεράσουμε τις 1.000 ΜΕΘ. Λάθος. Το πρόβλημα θα γίνει μη αναστρέψιμο όταν κορεστούν οι πρώτες 700 ΜΕΘ.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν υπάρχει plan B ή plan C για μια τέτοια περίπτωση. Αν δεν υπάρχει, τότε μας μένει το «δοκιμασμένο» υγειονομικά σκληρού τύπου lockdown, με αρνητικότατες πλέον συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Εκεί, θα γυρίσουμε πίσω σε μνημονιακές εποχές οικονομικής ανέχειας και δυστοκίας. Γι' αυτό και όλοι οι πολιτικοί παράγοντες ξορκίζουν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Βέβαια πρέπει να σας πω ότι με τα ξόρκια δεν νίκησε κανένας. Ούτε με «ινδιάνικους» χορούς, ούτε με μάγους. Δυστυχώς όλα τα παραπάνω δεν είναι κάποια μακροπρόθεσμα σενάρια... Θα τα ζήσουμε ίσως και μέσα στο μήνα που διανύουμε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»

Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού την Τρίτη 9 Νοεμβρίου: Δείτε εδώ την αναλυτική λίστα

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές