ΑΠΟΨΕΙΣ

Το σύστημα τιμολόγησης δημοτικών τελών «Πληρώνω όσο Πετάω» ωφελεί το Περιβάλλον και την τσέπη μας

Το σύστημα τιμολόγησης δημοτικών τελών «Πληρώνω όσο Πετάω»  ωφελεί το Περιβάλλον και την τσέπη μας

Γράφει, ο Νίκος Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΑΝ

Το εθνικό σχέδιο για την Ανακύκλωση, προβλέπει μια σειρά από νέες πολιτικές, οι οποίες εφόσον εφαρμοσθούν το επόμενο διάστημα, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα μπροστά στον " πράσινο μετασχηματισμό" της χώρας μας και στην υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας, που αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κεντρικοί άξονες του νέου αυτού σχεδίου είναι :

  • H παροχή ουσιαστικών κινήτρων στους πολίτες να ανακυκλώνουν.
  • Η επιβολή υψηλών τελών σε όσους Δήμους επιμένουν να θάβουν σκουπίδια αντί να τα επεξεργάζονται με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον.
  • Η εφαρμογή συστήματος εγγυοδοσίας εκτός των πλαστικών φιαλών και για τις συσκευασίες ποτών, αναψυκτικών και ροφημάτων από αλουμίνιο και γυαλί μίας χρήσης.
  • Καθώς και η επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους που έχει επιβληθεί για κάθε πλαστική σακούλα και σε κάθε συσκευασία που περιέχει PVC.

Τα μέτρα αυτά έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σταδιακά από τις αρχές του έτους που διανύουμε και ως την 1-1-2023 θα αποτελούν τη νέα πραγματικότητα για όλους μας.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης - ΕΟΑΝ, ως ο αρμόδιος θεσμικός φορέας του Κράτους για την προώθηση της Ανακύκλωσης και την υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας, είναι έτοιμος να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος, διευκολύνοντας Δήμους, πολίτες και επιχειρήσεις, για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η εφαρμογή του συστήματος "πληρώνω όσο πετάω", δηλαδή τα δημοτικά τέλη καθαριότητος που θα πληρώνει ο πολίτης θα είναι ανάλογα με τα απορρίμματα που παράγει και όχι με τα τετραγωνικά της κατοικίας του, καθιστά τον πολίτη πρωταγωνιστή στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ζωής. Παράλληλα δίνει τη δύναμη να "ελέγχει" και να αξιολογεί καθημερινά τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε Δήμος διαχειρίζεται σε τοπικό επίπεδο τα απορρίμματα που παράγει, με άμεση επίπτωση "στην τσέπη του".

Μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση απορριμμάτων, που δίνει βάρος στην ανακύκλωση, στη χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση, θα μπορεί να έχει άμεσα, μέσω της μείωσης των ανταποδοτικών τελών, θετική επίπτωση στα έξοδα κάθε νοικοκυριού.

Η εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω» είναι αντικειμενική και επιτρέπει να αποσυνδέσουμε τα ανταποδοτικά τέλη από την επιφάνεια του σπιτιού ή επιχείρησης και να το συνδέσουμε επιτέλους με το πόσα απόβλητα παράγει και οδηγούνται σε ΧΥΤΑ, κάθε δημότης ή επιχείρηση.

Είναι ένα νέο, δικαιότερο σύστημα, που ωφελεί το περιβάλλον και "την τσέπη" όσων ανακυκλώνουν.