ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακίνητη περιουσία και Ελληνικό Κράτος: Για μια εθνική στεγαστική πολιτική με αρχές, σχέδιο, κανόνες

Ακίνητη περιουσία και Ελληνικό Κράτος: Για μια εθνική στεγαστική πολιτική με αρχές, σχέδιο, κανόνες

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα , πάντα αποτελούσε το μήλον της  έριδος, και δεν είναι σημερινό θέμα προς συζήτηση. Σήμερα απλά έχουμε  άλλες συνθήκες από το παρελθόν και επομένως η συζήτηση αυτή πρέπει να διαμορφωθεί πάνω  στα νέα δεδομένα και  βάσεις  έτσι ώστε οι λύσεις που θα προταθούν να είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες.

Ως επίσημος φορέας που διαθέτουμε και γνώση και εμπειρία και θεσμική ιδιότητα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ήρθε η ώρα πραγματικά να μιλήσουμε για το μείζον θέμα της ακίνητης περιουσίας σε σχέση με το κράτος.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου καθώς και η επιτακτική ανάγκη διάθεσης περισσότερων ακινήτων στην αγορά προς απορρόφηση, δείχνει το δρόμο για τη διαχείριση ενός αδιέξοδου, το οποίο έχει δημιουργηθεί. Προβλήματα όπως οι τεράστιες καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις, η δίκαια φορολόγηση των πολιτών, η σωστή περιβαλλοντολογική ανάπτυξη των ακινήτων καθώς νομοθετικά προβλήματα που συχνά – πυκνά προκύπτουν πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ως πρόεδρος μεσιτών Αττικής πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα χωρίς καθυστερήσεις στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης έτσι ώστε όλοι μαζί, θεσμικοί παράγοντες της αγοράς και το συντεταγμένο κράτος να οδηγηθούμε από κοινού στο ίδιο δρόμο. Ανάπτυξη, εκμετάλλευση, αγορά, φορολόγηση, είναι μερικές από τις θεμελιώδεις έννοιες που μας απασχολούν, σχεδόν καθημερινά και αποτελούν βασικό δείκτη τόσο προσωπικής ευημερίας όσο και σε επίπεδο κρατικό, δείγμα οικονομικής και κοινωνικής ευαισθησίας. Αυτό τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε.

Για το σκοπό αυτό ως Σύλλογος Μεσιτών Αττικής προκρίνουμε στη συζήτηση που πρέπει άμεσα να ανοίξει την ανάγκη δημιουργίας αυτοτελούς υπουργείου αρμόδιο για τη στεγαστική πολιτική με βάσει και τα παραδείγματα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κερματισμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών με αμφίβολα αποτελέσματα που υφίστανται σήμερα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το αντίθετο αφήνοντας χωρίς ρύθμιση την ακίνητη περιουσία στη τύχη της και χωρίς σχεδιασμό με πολλαπλούς κινδύνους στην αγορά και ευρύτερα στη χώρα . Η χάραξη ουσιαστικής κεντρικής πολιτικής για την οργάνωση Υπουργείου Ακίνητης Περιουσίας και Στεγαστικής Πολιτικής είναι μονόδρομος.

Άλλωστε είναι ζήτημα που θα απασχολεί τη χώρα σε εύρος δεκαετίας.

Η δημιουργία ενός τέτοιου Υπουργείου, πιστεύουμε πως είναι ανάγκη να τεθεί υπόψη όλων των κομμάτων ενόψει των εθνικών εκλογών καθώς μέσα από την αυτονομία και τις αρμοδιότητες του , θα καταφέρουμε όλοι μαζί να ρυθμίσουμε οργανωμένα, μεθοδικά και με κριτήρια εξειδικευμένα, ανάγοντας τη στεγαστική πολιτική ως επίσημο φορέα σχεδιασμού της ακίνητης περιουσίας . Μέσα από ένα υπουργείο που θα βάλει το πλαίσιο και τους κανόνες που θα υψώνουν φραγμούς στις όποιες διαστρεβλώσεις σε μια χώρα που όλοι μας θέλουμε να γυρίσει σελίδα.