ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα «τυχερά παιχνίδια» των τροφίμων

Τα «τυχερά παιχνίδια» των τροφίμων

Ο αγρότης της Φθιώτιδας, μας ενημέρωσε, ότι στην Ευρωπαϊκή ένωση έχουν απαγορευτεί τα περισσότερα φυτοφάρμακα καθώς αποδεδειγμένα βλάπτουν τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν πράγματα που ξέρουμε, κι άλλα που δεν ξέρουμε. Κάποια που υποθέτουμε, κι άλλα που δεν θα μάθουμε ποτέ. Ορισμένα είναι στο χέρι μας και μερικά στην τύχη τους.

Για παράδειγμα ακούστηκε στην εκπομπή ώρα Ελλάδος, από τον κύριο Γκανή, πως οι πατάτες που εισέρχονται από τις τρίτες χώρες , συγκεκριμένα από την Αίγυπτο , φέρνουν μαζί τους απαγορευμένα φυτοφάρμακα. Ο αγρότης της Φθιώτιδας, μας ενημέρωσε, ότι στην Ευρωπαϊκή ένωση έχουν απαγορευτεί τα περισσότερα φυτοφάρμακα καθώς αποδεδειγμένα βλάπτουν τον οργανισμό μας.

Σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, ψεκάσματα συνώνυμα του καρκίνου, δυναμώνουν τα τρόφιμα. Όπως το thymet . Αν αληθεύει ή όχι , δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ξέρω καλά ,όμως ,πως η πατάτα Νευροκοπίου φεύγει 50 λεπτά το κιλό και φτάνει έως και 1.40 στο ράφι. Αν νομίζετε πως το κόστος μεταφοράς ή συσκευασίας είναι υψηλό, σας πληροφορώ ότι το καθένα φτάνει τα 0.05€.

Οι μελισσοκόμοι της χώρας μας αισθάνονται σαν τη γλάστρα που ποτίζεται δίπλα από το βασιλικό των αγροτών. Με αφορμή το αγροτικό θέμα βρήκαν και εκείνοι τη φωνή τους. Νιώθουν εντελώς αόρατοι από την κυβέρνηση. Αν και το μέλι είναι προϊόν καθημερινής απόλαυσης για πολλά νοικοκυριά, φαίνεται πως αφήνει πίκρα στους δημιουργούς του. Οι μελισσοκόμοι εμποδίζονται να μπουν στο δάσος και να κάνουν τη δουλειά τους.

Θεωρούνται απειλή από κάποιους ακόμη κι αν οι ίδιοι χαρακτηρίζονται ως προστάτες του πράσινου , αφού εκείνο τους τρέφει. «Δεν μας αφήνουν ούτε να κινούμαστε στο παράπλευρο οδικό , ώστε να αφήσουμε τα μελίσσια μας», τονίζει ο κύριος Γιαννακόπουλος. Μελισσοκόμος στο επάγγελμα, αποκάλυψε πως η χώρα μας προμηθεύεται μέλι από την Ασία , το οποίο πωλείται μόνο 1 € το κιλό .

Συγκεκριμένα, περνάει από φίλτρα για να μην έχει γύρες. Έτσι δεν μπορεί από το δείγμα του να αναγνωριστεί η προέλευση του.

Δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί , που το ανακατεύουν με το ελληνικό και το πουλάνε ως εγχώριο προϊόν. Στριμώχνονται στο νομοθετικό κενό , το οποίο δεν επιβάλλει στις συσκευασίες μελιού να αναγράφεται η περιεκτικότητα γυρεοκόκκων. Έτσι παραπλανούν και εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές.

Χημικός δεν είμαι και ούτε αυτό μπορώ να το ανακαλύψω. Μα έμαθα πως το θυμαρίσιο
μέλι εκτοξεύεται στα 15€ kg στο ράφι, Ενώ από τον παραγωγό πωλείται 6€ με 7 € kg.
Ενώ το ανθόμελο (πεύκο ) από τα 4,50 € kg, δυστυχώς , ξεπερνάει τα 10.5€ kg στα σουπερμάρκετ.

Μήπως τελικά το ουσιαστικό θέμα , ακόμη , δεν έχει αναδυθεί από το βούρκο των προβλημάτων; Μήπως τελικά το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα, οι ελληνοποιήσεις; Οι ανύπαρκτοι έλεγχοι που φέρνουν στο τραπέζι μας αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα;