ΑΠΟΨΕΙΣ

Κατώτατος μισθός: Δεν υπάρχει όριο στην επικοινωνιακή απάτη

Κατώτατος μισθός: Δεν υπάρχει όριο στην επικοινωνιακή απάτη

Πανηγυρίζουν κάποιοι την αύξηση του κατώτατου μισθού μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ... ξενοδόχο δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών. 

Το νέο σόου της κυβέρνησης αφορά στον κατώτατο μισθό. Τον μισθό που υποτίθεται «αύξησαν» και που επίσης υποτίθεται ότι πλέον θα καθορίζεται «ελευθέρως».

Την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή κατά 10,9%) και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) που λάμβαναν οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών (δηλαδή αύξηση 27%), ώστε από τον Φεβρουάριο να έχουν ως κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το υπουργικό συμβούλιο.

Έναν νόμο και τον επανέφεραν με τη μορφή… τροπολογίας. Τον νόμο 4172/2013. Είναι ο λεγόμενος και «νόμος Βρούτση», του υπουργού Εργασίας του Σαμαρά. Πρόκειται, για έναν εμβληματικό νόμο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τον νόμο του 2ου Μνημονίου, που τότε είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον είχε καταψηφίσει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τώρα αυτόν τον νόμο – τον Μνημονιακό, του Βρούτση – τον θέτουν σε εφαρμογή (και μάλιστα με δυο χρόνια καθυστέρηση απ΄ότι προέβλεπε ήδη ο «νόμος Βρούτση»), τον κάνουν σημαία του… μεταμνημονιακού Μνημονίου και ισχυρίζονται ότι έτσι επέρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού και η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από την «επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ο κατώτατος μισθός έως σήμερα ήταν στα 586 ευρώ μικτά ή 492 ευρώ καθαρά. Με την αύξηση θα φτάσει στα 650 ευρώ μικτά ή 546 καθάρα. Ουσιαστικά μιλάμε για 54 ευρώ επιπλέον στην τσέπη των εργαζομένων.

Από φέτος όμως μειώνεται το αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ.

Ο εργαζόμενος με βασικό μισθό «ξεπερνάει» το αφορολόγητο άρα η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου, που ο ιδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ψηφίσει.

Με μια μόνο κίνησή τους, την μείωση του αφορολόγητου, ο εργαζόμενος των 650 ευρώ κατώτατο μισθό, θα χάσει ένα ολόκληρο μισθό. Δηλαδή θα πληρώσει φόρο 20 και 30 φορές μεγαλύτερο από την… αύξηση στον κατώτατο μισθό του.

Άρα ότι έδωσε το παίρνει πίσω...

Εκτός αυτού οι υποχρεώσεις αυξάνονται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς και οι τιμές των προϊόντων κάθε χρόνο, για να μην πούμε κάθε μήνα, παίρνουν επίσης την ανιούσα. Αντιστρόφως, όμως, ανάλογα με τις αυξήσεις των προϊόντων, είναι τα χρήματα που μπαίνουν στις τσέπες των ατόμων που εργάζονται και αμείβονται με τον βασικό μισθό.

Πλέον, δεν είμαστε η γενιά των 700 ευρώ που λέγαμε κάποτε, είμαστε η γενιά των 500 ή 546 με την αύξηση

Ο βασικός μισθός δε φτάνει ούτε για ζήτω…

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη Politico: Ο Τσίπρας ξεπλήρωσε τη διάσωση της Ελλάδας με ξεπούλημα της Μακεδονίας

Σχετικές ειδήσεις