ΑΠΟΨΕΙΣ

Βία κατά των γυναικών: «Φθάνει πια!»

Βία κατά των γυναικών: «Φθάνει πια!»
Mέχρι το 2030 θα μετράμε πάνω από μισό εκατομμύριο δολοφονημένες γυναίκες

«Σε μένα δεν θα συμβεί ποτέ»: Αυτό πιστεύουμε οι περισσότερες γυναίκες. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως ο άνδρας που έχουμε δίπλα μας, θα σηκώσει «χέρι».

Όλα αυτά, μέχρι να χτυπήσει η βία και την δική σου πόρτα.

Μέχρι την στιγμή, που ο άνδρας που πιστεύεις πως είναι το άλλο σου μισό, θα μεταμορφωθεί στον χειρότερο εχθρό.

Το συναίσθημα; Αρχικά φόβος, μετά θυμός, μετά ντροπή, μετά σιωπή.

Γιατί πως θα το αποκαλύψεις στην οικογένεια σου, στις φίλες σου;

Εσύ μέχρι χθες, σχολίαζες με άνεση το γεγονός, κατέκρινες κατά μία έννοια, εκείνες τις γυναίκες που επέτρεπαν στον άνδρα τους να σηκώσει χέρι.

Μετά το σοκ, μετά από μία μοναχική βόλτα στην παραλία, ή ένα ποτό στο γειτονικό μπαρ, πιστεύεις, θέλεις να πιστεύεις, πως «ήταν η κακιά στιγμή», «πως μπορεί να το προκάλεσες εσύ».

Αρχίζεις να ρίχνεις ευθύνες και στον εαυτό σου. Κι όταν γυρίσεις σπίτι και εκείνος ζητήσει συγγνώμη, πιστεύεις πως «πάει τελείωσε»…

Πιστεύεις πως δεν θα ξανασυμβεί… Πόσο λάθος!

Κάπως έτσι ξεκινάει ο εφιάλτης!

Και τότε, πρέπει να τρέξεις μακριά. Να το καταγγείλεις στην αστυνομία. Να το πεις στην οικογένειά σου, στους φίλους σου... Δεν είναι ντροπή!

Να μην φοβηθείς "τι θα πει ο κόσμος", "τι θα απογίνω χωρίς αυτόν" και όλες αυτές οι σκέψεις που βάζουν εμπόδια.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγράφονται, επειδή δεν αναφέρονται ποτέ στις αρχές, σύμφωνα με την έρευνα της ActionAid.

Από την άλλη, στοιχεία για την γραμμή βοήθειας SOS 15900 αποκαλύπτουν, πως σε διάστημα ενός έτους καταγγέλθηκαν 5.041 περιπτώσεις βίας, εκ των οποίων τα οκτώ στα δέκα αφορούν σε γυναίκες που είχαν δεχτεί βία από τους συζύγους/ συντρόφους τους.

Την ίδια ώρα σε όλο τον κόσμο, 119 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα από τον σύντροφό τους.

Με αυτό τον ρυθμό μέχρι το 2030 θα μετράμε πάνω από μισό εκατομμύριο δολοφονημένες γυναίκες.

Φέτος, έχοντας ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΑctionAid , μας προτείνει να φορέσουμε έναν διαφορετικό «Μάρτη», ένα βραχιόλι με άσπρη και μωβ, αντί κόκκινη, κλωστή (γιατί το μωβ είναι το χρώμα που συμβολίζει το γυναικείο φύλο) για να πούμε Ποτέ και Πουθενά σε οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον των γυναικών.

* Η Ρούλα Κοτσέτα είναι δημοσιογράφος στο newsbomb.gr