ΑΠΟΨΕΙΣ

Τέσσερις κάλπες ευθύνης για τους Έλληνες

Τέσσερις κάλπες ευθύνης για τους Έλληνες

Η Ελλάδα φτάνει στις επερχόμενες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις μετά από μία οδυνηρή τετραετία. Η απόλυτη χρεωκοπία της πολιτικής του διχασμού, του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατάδηλη όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά πρωτίστως στη συνείδηση των Ελλήνων. Η χρεωκοπία της κυβέρνησης στις συνειδήσεις των πολιτών πρέπει όμως να μεταφραστεί σε έμπρακτη αντίδρασή τους – σε μαζική συμμετοχή και στις τέσσερις εκλογές και σε εμφατική στροφή προς μία νέα σελίδα για τον τόπο.

Η επισήμανση δεν είναι αυτονόητη. Η κόπωση από την πολυετή κρίση οδηγεί ένα μέρος των πολιτών στην απογοήτευση και την απομάκρυνση από την πολιτική. Στις ευρωεκλογές και για πολλούς ακόμη και στις δημοτικές εκλογές, η απομάκρυνση αυτή συνδυάζεται με την εντύπωση ότι σ’ αυτές τις αναμετρήσεις δεν κρίνεται κάτι σπουδαίο, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να καταγράφονται ψηλά ποσοστά αποχής.

Η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν αφήνει, όμως, περιθώριο απάθειας και αποχής. Οι επερχόμενες αναμετρήσεις είναι όλες κρίσιμες. Οι ευρωεκλογές, γιατί από το αποτέλεσμά τους εξαρτάται η πορεία της Ε.Ε., το αν θα ανταποκριθεί στη διπλή πρόκληση της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων της και της προστασίας των συνόρων της ως ολότητας. Εξαρτάται η αντίστασή της στις φωνές του που επιχειρούν να ανακόψουν την ενωσιακή εξέλιξη. Και όμως είδαμε όλα αυτά τα χρόνια, η ενωμένη Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Επί σαράντα χρόνια από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η θέση της χώρας μας στην Ε.Ε., παρά τα ελλείμματα της τελευταίας, αποδεικνύεται ανεκτίμητη. Η ψήφος μας για το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι αγγαρεία. Είναι πράξη ευθύνης.

Το ίδιο ισχύει για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Οι τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα απέδειξαν με οδυνηρό τρόπο ότι η παράδοση των περιφερειών και των δήμων στη διαχειριστική αδιαφορία και ανικανότητα, που κρύβονται πίσω από τη λαϊκιστική ρητορεία και τα λόγια χωρίς αντίκρισμα, έχει τραγικές επιπτώσεις και εγκληματικά αποτελέσματα. Η αυτοδιοικητική ψήφος αποτελεί και αυτή μέγιστη ευθύνη. Και μείζονα συμβολή στη στροφή της πολιτικής διαχείρισης προς μία οδό ρεαλισμού, σοβαρότητας και υπευθυνότητας έναντι των πολιτών.

Οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές είναι υπό την έννοια αυτή ένα αληθινό δημοψήφισμα καταψήφισης του ΣΥΡΙΖΑ και της παθογένειας που εξέφρασε σε όλα τα επίπεδα, από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι τις τοπικές κοινωνίες. Η συμμετοχή και η ψήφος σ’ αυτές είναι μία εμφατική δήλωση αλλαγής πορείας. Δήλωση που πρέπει να είναι μαζική και εκκωφαντική. Οι πολίτες έχουν οριστικά αποξενωθεί από τον λαϊκισμό και το ψεύδος. Δεν ανέχονται να τους εκφράζει ο κυνισμός και η χυδαιότητα του κ. Πολάκη και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ψήφο τους θα δηλώσουν έμπρακτα την απόφασή τους να αφήσουν πίσω την αθλιότητα και το θράσος.

Η καταλυτική αυτή δήλωση πρέπει να γίνει σε όλες τις αναμετρήσεις και όχι μόνο στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, σ’ αυτές τις τελευταίες πρέπει να προσλάβει τη μεγαλύτερη δυνατή διάσταση. Η ανάγκη να οδηγηθεί η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και να αποκατασταθεί η λειτουργία του κράτους και των θεσμών είναι άμεση και επείγουσα.

Και ο στόχος αυτός μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με κυβερνητική σταθερότητα και με κυβέρνηση ευθύνης. Οι Έλληνες δεν πρέπει να αφήσουμε το παραμικρό έδαφος στις δυνάμεις που θέλουν να αναστείλουν την πρόοδο, να κρατήσουν τη χώρα δέσμια του παρελθόντος και του αναχρονισμού. Αν σε όλες τις εκλογές ζητείται η μαζική, κατηγορηματική δήλωση μιας νέας αρχής, στις εθνικές εκλογές αυτή η δήλωση είναι ταυτόσημη με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

*H Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη είναι Δικηγόρος- τ. Αντιπροέδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Υποψήφια βουλευτής Ν.Δ – Βόρειος Τομέας , Β’ Αθηνών

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις