ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε τι συμφωνούν Στέφανος Μάνος και Γιάννης Βαρουφάκης

Σε τι συμφωνούν Στέφανος Μάνος και Γιάννης Βαρουφάκης

Σύμφωνος με τον πρόταση του Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος και τη χρηματοδότηση των δήμων από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος φαίνεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Μέσω Twitter ο κ. Μάνος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα μέτρα που προτείνει για την ώρα είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μάνο «μία σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας». Όπως αποκάλυψε «έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος».

manos twitter

Όπως εκτιμά ο ίδιος, εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, όπως αναφέρει «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας».

Έτσι, όπως σημειώνει, καθώς ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ) και η κυβέρνηση δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές, κ.λπ).

Λίγη ώρα αργότερα, υπέρ της πρότασης του Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος τάχθηκε κ. Βαρουφάκης.

Μέσω Twitter ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως είναι σύμφωνος με την πρόταση αυτή, χωρίς ωστόσο να δεσμεύει την κυβέρνηση. Μάλιστα, δεσμεύτηκε πως «μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω».

varoufakistwitter

Στο tweet του υπουργού Οικονομικών ο Στέφανος Μάνος απάντησε ως εξής: «Πολύ χαίρομαι για την απάντηση σας. Καλή επιτυχία!».