Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ώρα για «κούρεμα» Στουρνάρα σημαίνει ο διασυρμός για ΕΤΕ - Eurobank

Ώρα για «κούρεμα» Στουρνάρα σημαίνει ο διασυρμός για ΕΤΕ - Eurobank

Από τις στημένες διαρροές του υπουργείου Οικονομικών ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», η υπαγωγή Εθνικής και Eurobankστο ΤΧΣ αποτελεί κραυγαλέο άδειασμα της τρόικας στην πολιτική του «υποτακτικού» κ. Γιάννη Στουρνάρα

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Πλήγμα; Άδειασμα; Αποτυχία χειρισμών; Δεν υπάρχουν λέξεις για να χαρακτηρίσει κανείς την -κατά πολλούς αναμενόμενη- παρέμβαση της τρόικας για να μην συγχωνευθούν η «Εθνική Τράπεζα» με τη “Eurobank”. Όπως δεν υπάρχουν λέξεις να σχολιαστεί η στάση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η στάση της τρόικας προσβάλλει την κυβέρνηση και ευθέως αμφισβητεί την πολιτική της. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, ο κατά τα άλλα «τεχνοκράτης» πρώτος τη τάξει υπουργός θα έπρεπε να έχει προβλέψει αυτές τις εξελίξεις. Αν τις είχε προβλέψει δεν θα έσπευδε Κυριακή μετά τις έντεκα το βράδυ, να βγαίνει πανικόβλητος από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνοντας (μέσω των καναλιών) τους καταθέτες να μην ανησυχούν.

Ούτε ο κ. Μιχάλης Σαρρής, ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών της Κύπρου δεν επιδόθηκε σε τέτοια «διαχείριση κρίσεως». Τουλάχιστον εκείνος είχε το άλλοθι ότι κατείχε το θώκο μόλις 15 ημέρες. Στην περίπτωση του κ. Στουρνάρα, ωστόσο, δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Γυμνάσια από την τρόικα

Η κυβέρνηση πρέπει να ορίσει «κόκκινες γραμμές» και επιτέλους να τις τηρήσει. Δεν είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι τριών κομμάτων που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να επιδίδονται σε πολιτικές επικύψεις που παραγγέλλουν κάποιοι τυχαίοι υπάλληλοι των ξένων δανειστών. Ας μη στεναχωριούνται μετά κάποιοι από τους πολιτικούς αρχηγούς όταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός τους μιλούν για «υποτακτικούς της τρόικας».

Εφ’ όσον επελέγη ως στόχος η συγχώνευση της “Eurobank” από την «Εθνική Τράπεζα», ο υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του είχαν και έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν την υλοποίηση του στόχου. Αν μη τι άλλο κρίνεται επιπόλαια η κατόπιν εορτής δυσφορία που φέρεται να έχει ο κ. Στουρνάρας έναντι του διοικητικού συμβουλίου της «Εθνικής Τραπέζης».

Ομολογία ανεπάρκειας αποτελεί η μετακύλιση της ευθύνης από το πολιτικό στο υπηρεσιακό ή στο τεχνοκρατικό επίπεδο και μετά την παρέλευση έξι μηνών από τις αρχικές ανακοινώσεις.

Οι ευθύνες του κ. Στουρνάρα

Το όψιμο επιχείρημα της τρόικας περί μελλοντικής επιβαρύνσεως του δημοσίου χρέους -εάν γινόταν ανακεφαλαιοποίηση της «υπερ-τράπεζας» που θα συνιστούσε η συνένωση ΕΤΕ – “Eurobank” και θα έφθανε στο ΑΕΠ της χώρας- παραπέμπει σε νέα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν μετά το «κυπριακό» προηγούμενο. Δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε αλλά η πολιτική ευθύνη βαρύνει τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ελέγχεται τόσο για τις διαπραγματεύσεις του με την τρόικα, όσο και με τη στάση του στα Eurogroup για την Κύπρο. Δεν σχολιάζουμε καν τα συν και πλην 30% σε τραπεζικές μετοχές κατά τη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, η οποία θύμισε το όνειδος του 1999 που επέτυχε η κυβέρνηση του κ. Κώστα Σημίτη χωρίς ακόμα να έχει τιμωρηθεί κανείς.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δεν είναι δυνατόν να εκτίθεται ο πρωθυπουργός έναντι των δανειστών και των εταίρων από την αναποτελεσματικότητα προσώπων που πρέπει να υλοποιούν στόχους, φέρνοντας αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ο κ. Στουρνάρας επελέγη να έχει συγκεκριμένο ρόλο. Ας καταπολεμήσει την πολιτική βουλιμία για την οποία κατηγορείται από άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (κάποια από τα οποία «καπελώνει») κι ας τηρήσει «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά στους «γιαλαντζί τσαμπουκάδες», μοιάζουν με πυροτεχνήματα. Εντυπωσιάζουν στιγμιαία και δεν έχουν αποτέλεσμα. Ο λαός απαιτεί σοβαρότητα κι αποτελέσματα εφ’ όσον πληρώνει όσο μπορεί και ακόμα υπομένει. Η υπομονή όμως κάποτε τελειώνει.

Διαβάστε επίσης: