Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ποιες αλλαγές προκαλούν οι αποφάσεις της ΕΕ για Κύπρο

Ποιες αλλαγές προκαλούν οι αποφάσεις της ΕΕ για Κύπρο

Καμία εκλογική βάση δεν κερδίζεται ακόμα και για κομματικά οφέλη, με πολιτικό διακύβευμα το «χτες», αλλά με ελπίδα για το «αύριο»

Άρθρο του κ. Χάρη Τσιόκα*,

στελέχους του ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή ισχύος των συσχετισμών, που με πρωταγωνιστή τη Γερμανία επιδιώκουν να επιβάλλουν το μοντέλο των «άνισων ανταλλαγών της αγοράς» και στην Ευρώπη!

Τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτή τη περίοδο εξελίσσονται μια σειρά από γεωστρατηγικες ,οικονομικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις με κρίσιμα πεδία την Ευρώπη τη μέση ανατολή και τη Ρωσία. Ο ρόλος και η αποστολή των περιφερειακών δυνάμεων επαναπροσδιορίζεται! Η σχέση βορρά - Νότου στην Ευρώπη αναδιατυπώνεται!

Είναι προφανές ότι αυτού του είδους οι εξελίξεις δεν μπορούν να επηρεασθούν ούτε από «μοναχικές επιλογές» στο όνομα μιας άνευ αντικρίσματος αντίστασης και εικονικού ηρωισμού, ούτε από την μοιρολατρική - παθητική πειθάρχηση στους σχεδιασμούς που διαμορφώνονται ερήμην του συνόλου των εμπλεκόμενων

Η κατανόηση των διεργασιών απαιτεί αυτονομία στη σκέψη, αλλά και επαρκή think tank με πληροφόρηση ,επιστημονική γνώση ,ικανά να ερμηνεύουν , να διατυπώνουν σενάρια συμμετοχής σε συσχετισμούς με συγκλίνουσες επιδιώξεις κτλ.

Και πάνω από όλα ισχυρά πολιτικά κέντρα, με κοινωνικά πολιτικά και οικονομικά σημεία αναφοράς, και καθαρούς ιδεολογικούς, αξιακούς και πολιτικούς προσανατολισμούς!

Γι' αυτό ακριβώς στα ματιά της κοινής γνώμης, στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη φαντάζουν τόσο ως επικίνδυνες οι «κορώνες» που συνηγορούν στον αντιπολιτευτικό μοναχικό δρόμο «της άδικης πλην όμως περήφανης απομόνωσης» όσο και της συμπολίτευσης που «περιμένει στη γωνία» για να δικαιώσει επιλογές "πειθάρχησης" σε μονόδρομους ύφεσης κοινωνικού διχασμού και χρεοκοπίας

Η Κύπρος όπως και η Ελλάδα, ή και... η Ισπανία, η Πορτογαλία ακόμη και η Ιταλία ή η «κρυπτόμενη» Γαλλία θα βιώνουν αδιέξοδα όσο θα επιχειρούν μόνες να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της κρίσης και μάλιστα χρονικά στο... «και πέντε»

Το ερωτήματα είναι :

-ποιοι μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες-τώρα που διαμορφώνονται οι διεθνείς εξελίξεις- για να συγκροτήσουν δύναμη, συσχετισμό, με επιδίωξη μια άλλη Ευρώπη διαφορετική απ αυτή που επιχειρεί η Μέρκελ και το χρηματιστηριακό κεφάλαιο;

- Ποιοι μπορούν να επιδιώξουν μια Ευρώπη των λαών με ανάπτυξη και δικαιοσύνη αν όχι οι ριζοσπαστικές δυνάμεις του Δημοκρατικού σοσιαλισμού και της αριστεράς;

- Ποιοι μπορούν να δηλώσουν συντεταγμένα παρόντες στους νέους στρατηγικούς και γεωοικονομικούς σχεδιασμούς που ήδη επιχειρεί να εκφράσει ο Ομπάμα και άλλες ισχυρές δυνάμεις...

Θυμίζω ότι ο Α. Γ. Παπανδρέου την περίοδο της σκληρής σύγκρουσης Ανατολής- Δύσης, δεν απομόνωσε -περιθωριοποίησε-, ούτε «πειθάρχησε» τον ρόλο της χώρας. Μελέτησε το περιβάλλον και συγκρότησε συμμαχίες με ηγέτες και χώρες! Εκμεταλλεύτηκε τις ρωγμές! Η πρωτοβουλία των έξι ηγετών τότε, καθώς και οι διεθνείς συναντήσεις - συνδιασκέψεις που εξελιχθήκαν και στη χώρα μας, δημιούργησαν στο πλαίσιο των τότε συσχετισμών, θετικά αποτελέσματα, με οικονομικά, γεωστρατηγικά , κοινωνικά και πολιτικά στηρίγματα!

Είναι προφανές ότι «η έξοδος από την κρίση και την τρόικα» έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όταν γίνεται με σχέδιο και συμμαχίες εντός της ένωσης και της ευρωζώνης! Επιλογές και συμμαχίες που διαφέρουν όμως ως προς τις επιδιώξεις απ' αυτές της κ. Μέρκελ και των δυνάμεων που εκφράζει!

Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιεί την παρακαταθήκη του Α. Παπανδρέου και οι σοσιαλιστές μαζί με την άλλη αριστερά οφείλουν αντί για τον άγονο "κυβερνητισμό" να πρωταγωνιστήσουν και να αναλάβουν δράσεις- απάντηση- ,με ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση της Ευρώπης που θέλουμε.

Αλλιώς μόνο «μελαγχολία» θα δημιουργούν εικόνες μικροκομματικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας, που θυμίζουν μάχες οπισθοφυλακής .Αυτές που εξαντλούνται μόνο στον καταλογισμό ευθυνών, ενώ το ζητούμενο είναι η λύση, δηλαδή το σχέδιο «εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα» όπως είπε και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ΕΔΕΚιτης Γιαννάκης Ομήρου , πρόσφατα.

Άλλωστε η πολιτική ιστορία λέει ότι καμία εκλογική βάση δεν κερδίζεται ακόμα και για κομματικά οφέλη, με πολιτικό διακύβευμα το «χτες», αλλά με ελπίδα για το «αύριο»! Κι αυτή προσεγγίζει όσους με τις πολιτικές τους προτάσεις παρέχουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίζονται οι επιπτώσεις και οι ευκαιρίες με θετικό πρόσημο για τους πολλούς !

*O κ. Χάρης Τσιόκας βγήκε πρώτος, ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, σε σταυρούς στη Θεσσαλονίκη, κατά τις τελευταίες εκλογές

Διαβάστε ακόμη: