Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η Γαλλία ανέστειλε την παράδοση Μιστράλ στη Ρωσία

Η Γαλλία ανέστειλε την παράδοση Μιστράλ στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε την απόφαση να αναστείλει την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου, τύπου Μιστράλ, στη Ρωσία, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η τρέχουσα κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, εξακολουθεί να μην επιτρέπει τη παράδοση του πρώτου ρωσικού «Μιστράλ». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος θεώρησε αναγκαίο να αναβάλει την παράδοση».

Η ρωσική πλευρά δεν προτίθεται να προβεί σε καταγγελία στη Γαλλία. Σύμφωνα με το Ria Novosti,ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα περιμένει «υπομονετικά» την παράδοση των πλοίων.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Laurent Fabius δήλωσε ότι οι όροι για την μεταφορά του γαλλικού τύπου ελικοπτεροφόρου 'Μιστράλ' που χτίσθηκε για τη Ρωσία, ακόμη δεν έχουν τηρηθεί.

«Είναι αρκετά σαφές ...για προφανείς λόγους. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία», είπε.

Ταυτόχρονα ο Φαμπιούς πρόσθεσε ότι η προθεσμία για την παράδοση των Μιστράλ αναγράφεται στη σύμβαση. Όσο για την ουκρανική κρίση, ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν ερωτήματα για τις δύο πλευρές»- δηλαδή τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, σημειώνει το ρωσικό Βίζγκλιαντ, το πρώτο από τα δύο ελικοπτεροφόρα «Μιστράλ» τα οποία χτίζονται στα γαλλικά ναυπηγεία του Saint Nazaire για λογαριασμό της Ρωσίας, έπρεπε να παραδοθεί στους Ρώσους στις 14 Νοεμβρίου, αλλά η τελετή ακυρώθηκα με πρωτοβουλία του Παρισιού.

Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικές ειδήσεις