Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Military Erasmus: Κοινή άσκηση Κύπρου-Αυστρίας

Military Erasmus: Κοινή άσκηση Κύπρου-Αυστρίας

Κοινή άσκηση με τη συμμετοχή μαθητών από τις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας (Ελληνοκύπριων και Ελλαδιτών) και της Αυστρίας με θέμα «Ανάπτυξη Ηγετικών Ικανοτήτων στο Πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ)» πραγματοποιούν Κύπρος και Αυστρία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η άσκηση διοργανώνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC), από το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Ακαδημία της Αυστρίας, από 23 μέχρι 29 Αυγούστου.

Η άσκηση πραγματοποιείται στη Λάρνακα, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, και εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Military Erasmus».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρόλο που δεν διαθέτει στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμμετέχει ισότιμα σ’ αυτήν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και μέχρι σήμερα συμμετείχε σε διάφορες εκπαιδευτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία και Ελλάδα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας.

Η άσκηση, προστίθεται, χωρίζεται σε δύο μέρη: το θεωρητικό μέρος (διαδικτυακή εκμάθηση των γενικών αρχών ηγεσίας, των κανόνων εμπλοκής, στρατιωτική ορολογία κ.λ.π.) το οποίο θα υποστηριχθεί από την Αυστρία και το πρακτικό μέρος (υλοποίηση άσκησης) το οποίο θα υποστηριχθεί από την Κύπρο.

Στόχος της άσκησης είναι, σύμφωνα με το Υπουργείο, «η ανάπτυξη των ατομικών δυνατοτήτων των εκπαιδευόμενων όσον αφορά τη στρατιωτική ηγεσία σε δυσχερείς συνθήκες, καθώς και η εκπαίδευση των μελλοντικών ηγητόρων του στρατού στη δημιουργικότητα και τη δυνατότητα άμεσης προσαρμογής σε εναλλασσόμενες συνθήκες».

Στην τελική φάση της άσκησης, η οποία θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί επίσης άσκηση έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και πλοίων της Εθνικής Φρουράς.

Όπως αναφέρεται, την τελική φάση της άσκησης θα παρακολουθήσει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας Dirk Dubois. O κ. Dubois θα συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη στις 27 Αυγούστου στο ΓΕΕΦ, για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, την επικείμενη σύσταση «Ακαδημίας Ασφάλειας, Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων» από το Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, με τη σύστασή της, η Ακαδημία θα ενταχθεί στο δίκτυο ακαδημιών του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου στο οποίο συμμετέχουν στρατιωτικές ακαδημίες των κρατών μελών της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι στη θέση του Διευθυντή Εκπαιδεύσεως του Κολλεγίου έχει επιλεγεί και τοποθετηθεί Κύπριος αξιωματικός στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας για πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή στις δομές άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις