Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Θα σοβαρευτούμε ή θα παίζουμε την κολοκυθιά;

Κοινωνικό μέρισμα: Θα σοβαρευτούμε ή θα παίζουμε την κολοκυθιά;

Κοινωνικό Μέρισμα 2017: Την ώρα που στην κυβέρνηση έχουν πάρει φωτιά τα μολύβια και σβήνουν και γράφουν προκειμένου να μοιράσουν όσο πιο δίκαια γίνεται το κοινωνικό μέρισμα, στην αντιπολίτευση υπάρχει μια παραφιλολογία για την προέλευση του κοινωνικού μερίσματος και για το ζήτημα των προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτό το βοήθημα.

Λέγουν δηλαδή κάποιοι, ότι ο Α. Τσίπρας, το μέρισμα το δίνει ως «προεκλογικό τυράκι» για να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια κλπ κλπ.

Ε και τι μ΄αυτό;

Έχει σημασία πώς το δίνει;

Αν δηλαδή είναι απόρροια της πολιτικής του βούλησης ή της επικοινωνιακής του στρατηγικής;

Τι αλλάζει;

Διότι καλή και σεβαστή η πολιτική κριτική κατά της κυβέρνησης, αλλά να είμαστε και κάπου σοβαροί.

Δηλαδή για να καταλάβω: Υπάρχει κάποιος ή κάποιοι που δεν θέλουν να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα; Όποιο κι αν είναι αυτό. Είτε είναι 5 είτε 105 ευρώ!

Αντιλαμβάνομαι ότι για κάποιες οικογένειες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της απόλυτης και ακραίας φτώχειας, τα 300 ή τα 500 ευρώ είναι ψίχουλα.

Ναι, να το δεχθώ.

Αλλά είναι αυτό επιχείρημα για να μην τα δώσει;

Και ποιοι στο διάβολο είναι αυτοί που θα κρίνουν ότι για έναν άνθρωπο που δεν έχει να πάρει γάλα στα παιδιά του, τα 500 ευρώ είναι δώρο - άδωρο;

Και ποιος στο διάβολο είναι αυτός που θα κρίνει πώς πρέπει να μοιραστούν σε μεγαλύτερο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου;

Τόσα χρόνια που το πλεόνασμα πήγαινε σε αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων δεν είχαμε πρόβλημα και τώρα που το επιστρέφει στους οικονομικά ασθενείς, υπάρχει σοβαρό ζήτημα;

Μα τι λέτε βρε κατακαημένοι; Είστε τόσο ανάπηροι στο μυαλό;

Είστε τόσο απομακρυσμένοι από το λαό;

Δεν έτυχε ποτέ να περάσετε από κάποιο σούπερ μάρκετ και να δείτε τους πολίτες να μετρούν φραγκοδίφραγκα για να πάρουν μισό κιλό μοσχάρι για τα παιδιά τους;

Και μην μου πει κανένας για λαϊκισμό γιατί θα σας απαντήσω ότι λαϊκισμός είναι να πεινάει ο κόσμος και το κράτος να πληρώνει στην ώρα του τις δόσεις του ΔΝΤ για να μπορεί ο Τόμας Βίζερ να πηγαίνει για σκι στην Ελβετία.

Αυτός ο κόσμος που ζει καθημερινά μέσα στο υφεσιακό σπιράλ βγαίνει από τα ρούχα του όταν ακούει ότι κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες για την όποια ανταπόδοση έρχεται από την πλευρά του κράτους.

Ειλικρινά σαν πολίτη, δεν με ενδιαφέρει διόλου ούτε από που τα βρήκε ο Τσίπρας τα λεφτά, ούτε αν είναι μαζεμένα από το υστέρημα του λαού...

Προφανώς και είναι από το αίμα του λαού και προφανώς πρέπει να ξαναγυρίσουν στο λαό υπό μορφή έστω μιας μικρής ανακούφισης.

Θέλετε κάποιοι να είστε χρήσιμοι για τον τόπο: Υποδείξτε στον Τσίπρα που να βρει κι άλλο πλεόνασμα. Τσακίστε τον στην κριτική γιατί δεν μαζεύει χρήμα που ενδεχομένως να είναι κρυμένο είτε σε φορολογικούς παραδείσους, είτε σε υπόγεια του σπάταλου κρατικού μηχανισμού, αλλά για όνομα του θεού σταματήστε να λέτε μπούρδες, απλά και μόνο για την τιμή των όπλων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζω μόνο μια φράση του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Χόρτασε πρώτα και μετά μιλάμε για ηθικούς κανόνες».

Αν δεν το καταλαβαίνετε ορισμένοι καλύτερα να μιλάτε λιγότερο...

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ