Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πρόωρες εκλογές: Τα τρια εφιαλτικά σενάρια, το game change και η επομένη των εκλογών

Πρόωρες εκλογές: Τα τρια εφιαλτικά σενάρια, το game change  και η επομένη των εκλογών

Πρόωρες εκλογές | Ειδήσεις: Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται για τις ημερομηνίες των εκλογών (και ιδιαίτερα των εθνικών), δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζουμε έναν καταλυτικό παράγοντα: Το προνόμιο που έχει κάθε πρωθυποπυργός να αιφνιδιάζει... - Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τα εφιαλτικά σενάρια που κινούνται στο όριο του λεγόμενου πολιτικού ανορθόδοξου πολέμου...

Το τελευταίο διάστημα, ακούω και διαβάζω προσεκτικά τις δεκάδες πολιτικές αναλύσεις περί του χρόνου των εθνικών εκλογών και περί του αποτελέσματος που θα βγάλουν οι κάλπες.

Δεν θα σταθώ ούτε στα ποσοστά νίκης που δίνουν διάφοροι πολιτικοί αναλυτές στη ΝΔ, ούτε στα περί «διαχειρίσιμης ήττας» που λένε κάποιοι άλλοι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απλά, για την ιστορία και μόνο, καταγράφω τα τρια πλέον εφιαλτικά σενάρια τα οποία - σε καμία περίπτωση - δεν ισχυρίζομαι ότι θα συμβούν Άλλωστε δεν έχω ούτε μαντικές ικανότητες, ούτε προφητικές...

Καταγράφω απλά ορισμένα σενάρια - τροφή για σκέψη. Σημειωτέον δε, ότι τα παρακάτω, συζητούνται εντόνως στον πολιτικό διάλογο, αλλά δεν βλέπω να γράφονται...

Αποφάσισα λοιπόν να τα αποτυπώσω και να τα καταθέσω με δημοσιογραφική ματιά και μόνον.

Για φανταστείτε λοιπόν να συμβούν τα ακόλουθα:

Σενάριο 1ο: Εκλογές προτού κατατεθεί η συμφωνία των Πρεσπών

tsipras 46

Ο κ. Τσίπρας να κάνει χρήση του εκλογικού αιφνιδιασμού και να πάει σε εκλογές πριν την κατάθεση του πακέτου της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή!

Τι θα συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Πολύ απλά, ο επόμενος πρωθυπουργός θα κληθεί να... περάσει από τη Βουλή την περιβόητη συμφωνία.

Κι αν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Τότε, όπως αντιλαμβάνεστε θα ζήσουμε καταστάσεις απείρου κάλλους.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει (στο εσωτερικό) ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την ψηφίσει όταν θα φέρει τη συμφωνία ο Τσίπρας στη Βουλή.

Δεν έχει πει τι θα κάνει αν «αναγκαστεί» να τη φέρει ο ίδιος. Τι θα κάμει; Θα πει όχι στο ΝΑΤΟ και στους Ευρωπαίους;

Ή θα πει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: «Παιδιά ξεχάστε αυτά που σας έλεγα για κακή συμφωνία και πάμε τώρα όλοι μαζί να την ψηφίσουμε»;

Και μετά οι βουλευτές της ΝΔ τι θα κάνουν; Θα πάνε στα χωριά τους και στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα πουν: «Συγγνώμη κάναμε λάθος που σας λέγαμε ότι η συμφωνία είναι προδοτική. Τώρα πρέπει να την ψηφίσουμε». Μιλάμε για γλέντι ατελείωτο.

Ή μήπως ο κ. Μητσοτάκης θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τους συμμάχους και τις μεγάλες δυνάμεις;

Δεν τολμώ ούτε να φανταστώ την αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάμε τώρα στο δεύτερο σενάριο της μη αυτοδυναμίας.

Σενάριο 2ο: Νίκη της ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία

mitsotakis 1

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Διότι μπορεί κάποιοι να έχουν παγιώσει τη «δημοσκοπική» διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, περίπου στο 9%, πλην όμως κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πέσει στο 4% σε πραγματικές συνθήκες. Διότι άπαντες γνωρίζουν ότι άλλο πράγμα η κάλπη κι άλλο η παράσταση νίκης σε προεκλογικό περιβάλλον.

kyriakos fofi1

Βεβαίως υπάρχουν κάποιοι στην Πειραιώς που θεωρούν ότι έχουν στο «τσεπάκι» τους το ΠΑΣΟΚ για μια συνεργασία της επόμενης μέρας α λα Σαμαρά - Βενιζέλου. Υπολογίζουν βεβαίως χωρίς τον ξενοδόχο, αφού είναι σχεδόν βέβαιο και αυτό σας το υπογράφω ότι η Φώφη Γεννηματά δεν θα πάρει πάνω της ένα τόσο βαρύ πολιτικό φορτίο το οποίο θα στείλει στα τάρταρα το ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής (πείτε το όπως θέλετε).

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως αν ερωτηθεί η Φώφη θα πει: «Συγκυβέρνηση όλοι μαζί ή κανένας!». Παρανάλωμα του πυρός! Ούτε αυτό θέλω να το σκέφτομαι...

Σενάριο 3ο: Game Change και ποινικές διώξεις

mitsotakis kai tsipras

Έχω επισημάνει και στο παρελθόν ότι το εκλογικό αφήγημα με παροχές και αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών δε φτάνει ενδεχομένως προκειμένου να συμβούν συγκλονιστικές ανατροπές. Για σκεφτείτε όμως να «σκάσουν» ποινικές διώξεις για συγκεκριμένα σκάνδαλα που βρίσκονται το τελευταίο έτος στον αφρό...

Φανταστείτε λοιπόν να σκάσουν ποινικές διώξεις για δυο πρώην υπουργούς και να έχουν βρεθεί και λεφτά σε λογαριασμούς!!! Α πα πα πα... ούτε μια στο εκατομμύριο να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες»... ταινία θρίλερ.

Το καλό σενάριο δεν θα σας το γράψω.

Είναι ήδη γνωστό: Η ΝΔ σαρώνει τα πάντα και βγαίνει με ισχυρή αυτοδυναμία και σχηματίζει κυβέρνηση και σταματάει τη συμφωνία των Πρεσπών, τσακίζει το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους, στέλνει στα τάρταρα τα Σκόπια, ρίχνει «χαστούκια» στις ΗΠΑ, αποτρέπει τις περικοπές συντάξεων για πάντα, μειώνει τη φορολογία σε επίπεδα νικοτίνης, φέρνει εκατοντάδες επενδύσεις, κουρεύει το χρέος 100% και τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλια.

Υπάρχει έστω και ένας που να μην πιστεύει αυτό το τελευταίο;

Ο Κώστας Τσιτούνας είναι στο Facebook , στο Instagram και στο Τwitter