Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ώρα να κινηθεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ των αλλαγών με τους πολίτες!

Ώρα να κινηθεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ των αλλαγών με τους πολίτες!

πρώην γ.γ. υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων,

βουλευτής και Νομάρχης

Η Ελλάδα, δοκιμάζεται από πρωτοφανή κρίση.

Τα σημαντικά επιτεύγματα της μεταπολιτευτικής περιόδου, την πλειονότητα των οποίων σφραγίζει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, επικαλύπτονται από το υψηλό χρέος, την αυξημένη ανεργία και τη σχεδόν μηδενική παραγωγή. Το ΠΑΣΟΚ είναι αντιμέτωπο με την πρόκληση μιας νέας ΑΛΛΑΓΗΣ με ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για την παραγωγική Ελλάδα! ΟΧΙ Οι οριζόντιες αλλά ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ αλλαγές είναι το κλειδί μιας χρήσιμης ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ πολιτικής. Αλλαγές που δεν διώκουν αλλά απελευθερώνουν κοινωνικές ομάδες και ανατρέπουν παθογένειες. Με ανοικτό ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ στον κρατισμό και το συντεχνιασμό αφενός, και κύρια τον ΑΓΟΡΑΙΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ αφετέρου. Μεταρρυθμίσεις παντού, μεταρρυθμίσεις όχι στα λόγια, δηλαδή περίβλημα στασιμότητας και αναπαραγωγής της κρίσης, αλλά με προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και την οικονομία. Μεταρρυθμίσεις που γίνονται για τους ανθρώπους, με τους ανθρώπους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία των παραγωγών και των δημιουργών συγκροτεί την προοδευτική απάντηση στη κρίση με κεντρικό στόχο: Ανάπτυξη με δικαιοσύνη. Η λύση δεν θα έρθει ούτε από τους ασύδοτους οίκους αξιολόγησης που βλέπουν τις αγορές πάνω από τους λαούς και τις κυβερνήσεις τους, ούτε από τους μηχανισμούς επικοινωνίας που και αυτοί σαν οίκοι αξιολόγησης βλέπουν τα αρεστά πρόσωπα έξω και πέρα από την καταστατική και συντροφική λειτουργία του δημοκρατικά δομημένου πολιτικού συστήματος. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις με κυρίαρχο στόχο την ανταγωνιστική - παραγωγική Ελλάδα με κοινό τόπο που περιλαμβάνει:

α) κυριαρχία της χώρας,

β) ευνομία της Πολιτείας,

γ) αξιοπιστία της πολιτικής,

δ) ανάπτυξη με απασχόληση και εισόδημα για τον πολίτη,

ε) δικαιοσύνη στην κοινωνία

και στ) μια άλλη αντίληψη μέσα από μία πολιτισμική έκρηξη που ισοδυναμεί και με πολιτικό big bang.

Το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικό. Είναι ιστορική αυθάδεια να ταυτίζεται με την προσωρινότητα των στελεχών του. Το ΠΑΣΟΚ όταν μπαίνει στα εισαγωγικά της αριστερής ή δεξιάς δημαγωγίας νοθεύεται και οδηγείται σε ήττα. Ένα ΠΑΣΟΚ λοιπόν χωρίς εισαγωγικά, δηλαδή χωρίς τον εκφυλισμό των ανθρώπων που το κάνουν δικό τους αντί αυτοί να γίνονται δικοί του, οφείλει να υπερασπιστεί τόσο την παράδοσή του όσο και το μέλλον του. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αλλάξει, όπως πάντα άλλαζε για να αλλάζει προς το καλύτερο την κοινωνία. Αυτό θα το πετύχει αν διατηρεί τη μνήμη της ρίζας του και ταυτοχρόνως ζωντανεύει την ελπίδα της προοπτικής για την χώρα και τους πολίτες. Η αλλαγή του ΠΑΣΟΚ διαφυλάσσει στον πυρήνα του μια σταθερή δέσμη αξιών και μια κινούσα ιδέα ως θεμέλιο για ένα επίκαιρο πρόγραμμα στις νέες συνθήκες Τα πάντα είναι θέμα συσχετισμού δύναμης. Οι αναγκαίες δημοκρατικές ρήξεις και ανατροπές προϋποθέτουν συνειδητοποιημένη και συλλογική στάση με τεκμηριωμένη πρόταση. Κυβέρνηση που είναι λύση για τη χώρα και όχι πολλαπλασιαστής προβλημάτων, υπάρχει μόνον αν πείσει πως με την πολιτική της υπάγει το ατομικό στο συλλογικό, το κλαδικό στο κοινωνικό και το κομματικό στο εθνικό. Η μετατόπιση από το πεδίο των ιδεών και των προγραμμάτων σε αυτό των προσώπων, συχνά χωρίς ιδεολογικό και προγραμματικό φορτίο, οδηγεί τεχνηέντως σε απαξίωση των κομμάτων και των πολιτικών. Η αποδοκιμασία του κομματικού συστήματος για την όποια αδυναμία του δεν σημαίνει τη μετατροπή των κομμάτων σε συμπληρωματικά εργαλεία στις παρυφές της πολιτικής λειτουργίας. Γιατί τότε παύουν να είναι αυθεντικοί εκφραστές και εγγυητές της προσδοκίας των πολιτών εκχωρώντας ζωτικό χώρο που ανήκει στον μοναδικό εντολέα τους, τον ελληνικό λαό, σε άλλα κέντρα δύναμης.

1. ΤΩΡΑ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ. Οι ιδεολογικές συντεταγμένες του ΠΑΣΟΚ ορίζονται από την ένταξή του στην ευρωπαϊκή πολιτική παράδοση του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οι ιδεολογικές ρίζες του βρίσκονται στην παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού και στις κοινωνικές θεωρίες του σοσιαλισμού. Οι αξίες του συμπυκνώνονται στις έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Οι ιδεολογικές γραμμές που διαχωρίζουν τη Δεξιά από την Κεντροαριστερά υπάρχουν και οφείλουμε να τις αναδείξουμε, αφού προηγουμένως προχωρήσουμε σε έναν ειλικρινή αυτοκριτικό απολογισμό της πολιτικής που εφαρμόσαμε στην μνημονιακή εποχή της ιστορικής διαδρομής μας. Η Κεντροαριστερά οφείλει να είναι η συνείδηση και η διαχρονική φωνή των πιο αδύναμων, των λιγότερο ευνοημένων στη ζωή, να είναι η φωνή των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων, που επιζητούν την πρόοδο με αξιοπρέπεια και με δικαιοσύνη. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κεντροαριστερά δεν διαχειρίζεται, αλλά ανατρέπει και αλλάζει.

Να θυμίσουμε με έμφαση, ότι ενώ η συντηρητική ιδεολογία δεσμεύεται αποκλειστικά στο όνομα της ελευθερίας, η προοδευτική ιδεολογία δεσμεύεται ταυτόχρονα στο όνομα και της ελευθερίας και της ισότητας, ότι ενώ η συντήρηση εκκλησιάζεται στην αγορά, η πρόοδος αξιοποιεί την αγορά, αλλά αποθεώνει τη δικαιοσύνη. Η Κεντροαριστερά θέλει την αγορά να δημιουργεί, αλλά την πολιτική να διανέμει δίκαια. Οι νεοφιλελεύθεροι ορκίζονται στον ανταγωνισμό. Η Κεντροαριστερά ορκίζεται στην αλληλεγγύη.

Η βαθιά και ουσιώδης διαφορά της αυθεντικής Κεντροαριστεράς, από την «Κεντροαριστερά» υπέρ της οποίας κάτι ψελλίζουν ορισμένοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ εσχάτως, έγκειται στο γεγονός ότι οι τελευταίοι δεν διαθέτουν και τόση θέρμη για τον δίκαια διανεμητικό ρόλο της πολιτικής. Οι ψίθυροί τους για την «Κεντροαριστερά» υποκρύπτουν την πολιτική τους επιθυμία να επιχειρήσουν πρώτα την «εκσυγχρονιστική» αναδιάρθρωση του συνασπισμένου μπλοκ εξουσίας τραπεζών, επικοινωνιακών μέσων και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και μετά να μοιράσουν στους υπόλοιπους τα απολειφάδια του παραγόμενου πλούτου. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κεντροαριστερά δεν διαχειρίζεται την ανασφάλεια και τους φόβους, αλλά αναδεικνύει την εμπιστοσύνη, τις προσδοκίες και τις προοπτικές

2. ΤΩΡΑ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ! Πρώτα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο το τι έγινε, γιατί πολύς κόσμος έχει πάρα πολλές ερωτήσεις για όλη τη διετία, γιατί φτάσαμε εδώ, γιατί ανατράπηκε το πρόγραμμά μας, τι έγιναν σωστά και τι έγιναν λάθος.

Άρα αυτό, η αφήγηση για τα δύο χρόνια έχει τεράστια πολιτική σημασία αυτή τη στιγμή, να εξηγήσουμε πραγματικά τα βήματα που κάναμε, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε. Και το δεύτερο είναι να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για το τι περιμένει τον κόσμο. Εάν ένας κόσμος εμπιστευθεί ένα πολιτικό κόμμα ή στελέχη του, εξαρτάται από την αξιοπιστία και των λεγομένων και των πράξεων.

Άρα πρέπει να εξηγηθεί τι έγινε, γιατί υπήρξαν οι αλλαγές και πώς βλέπουμε την κατάσταση να διαμορφώνεται τώρα, επειδή υπάρχει μια ριζική αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον, τι μπορεί να περιμένει και ποιες είναι οι προοδευτικές επιλογές μέσα σ' αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα μπορούμε να κινηθούμε τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι συγκερασμός και των δύο παραγόντων. Από τη μια μεριά είναι απόρροια μιας παρατεταμένης χρηματοπιστωτικής αστάθειας, η οποία έφερε την οικονομία σε πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτήν την οποία εκτιμούσαν όλοι και οπωσδήποτε είναι και απόρροια και καθυστερήσεων λήψης μέτρων, αλλά κυριότερα υλοποίησης κάποιων μέτρων τα οποία θα μπορούσαν αν θέλετε να αλλάξουν το τοπίο και να αμβλύνουν και την αστάθεια που επικρατεί.

Άρα είναι συγκερασμός και των δύο. Αυτά όμως πρέπει πολύ ξεκάθαρα να εξηγηθούν και να αντλήσουμε και τα σωστά συμπεράσματα από αυτή δίχρονη θα έλεγα συγκλονιστική εμπειρία που όλοι έχουμε ζήσει.

Δεν είναι εσωστρέφεια να εξηγήσεις στον κόσμο. Είναι ίσως η μέγιστη πράξη εξωστρέφειας να επικοινωνήσεις με τον κόσμο, γιατί παραδείγματος χάρη φτάσαμε στο μνημόνιο, γιατί σώθηκε η Ελλάδα από βασικές, ουσιαστικές κινήσεις που έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, ποιες ήταν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθήθηκαν και οι οποίες άλλες απέδωσαν ήδη οφέλη, άλλες πρόκειται να αποδώσουν. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν, ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές της αδυναμίες. Ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο. Ότι ναι μεν πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα και να περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με υφεσιακές πολιτικές. Ότι το πρόβλημα είναι σαφέστατα Ευρωπαϊκό και όχι μόνο Ελληνικό. Ότι χρειάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ευρώπη για τη χρηματοδότηση της ανταγωνιστικότητάς της, όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή / και τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσει η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Πού σκοντάψαμε, ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ διότι υπήρχαν 2, 3, 4 μέτωπα μεγάλα τα οποία πραγματικά σκοντάψαμε, και τι πρέπει να κάνουμε για να ξεμπλοκαριστούν και να έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα. Παραδείγματος χάρη, το θέμα των επενδύσεων. Όλοι μιλάμε για ανάπτυξη. Μα για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει γενικευμένη απλούστευση όλων των εμποδίων αδειοδότησης παραδείγματος χάρη και λειτουργίας επιχειρήσεων. Έγιναν μεγάλα βήματα...

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ η κάθε οικογένεια αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον ρωτάει : τι πρόκειται να γίνει στους επόμενους έξι μήνες και υπάρχει περίπτωση να βγούμε από αυτή την κρίση; Δύο ερωτήσεις είναι. Θα βγούμε από την κρίση; Πότε θα βγούμε από την κρίση; Και θα πληρώσουμε όλοι ή όλα τα βάρη θα είναι στους ώμους μου; Αυτές βασικές ερωτήσεις που ρωτάει ο κόσμος.

Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΤΟΠΑΣΟΚ

Υ.Γ1- ΑΣ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ.

Α) ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση χρεωκοπίας και 2 χρόνια μετά, με τη συμβολή του υπάρχει ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης !

Β.) Ότι στη περίοδο της κρίσης υπονομεύτηκε από το οικονομικό, παρασιτικό ΚΑΙ μιντιακό κατεστημένο, τη ΝΔ και από εσωκομματικές δυνάμεις που στηρίζουν τις επιλογές τους!

Γ) Μ' αυτή τη έννοια είναι κρίσιμη η πολιτική δέσμευση του προοδευτικού χώρου ότι Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ-ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ!

Τα πρόσωπα λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ αξιολογούνται από το κοινωνικό /παραγωγικό μπλοκ δυνάμεων που εξέφρασαν ή θέλουν και στο μέλλον να εκφράσουν! { 'Αλλωστε είναι πολλές και αξιόπιστες οι δημόσιες κρίσεις παρατηρητών που αναμένουν συνέχιση και κλιμάκωση επιθέσεων σε βάρος της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών που την υπερασπίζονται .}

Υ.Γ 2 Οι αλλαγές γίνονται με τους πολίτες για τους πολίτες! Με κοινωνική και οικονομική προστιθέμενη αξία. Ώρα για αξιολογήσεις πολιτικών και προσώπων.

Υ.Γ ΘΥΜΙΖΩ: «Ο τεχνοκράτης δεν έχει συνείδηση, δεν έχει τοποθέτηση μέσα στην κοινωνική δομή. Είναι πληρωμένο χέρι. Είναι όπως πληρώνεις κάποιον για να κάνει μια δολοφονία, πληρώνεις τον τεχνοκράτη να σου βγάλει τη δουλειά. Λοιπόν 'τεχνοκράτης' δεν είναι ουδέτερη λέξη.» ( A. Παπανδρέου, Ομιλία σε αντιπροσώπους Κλαδ. Οργανώσεων ΠΑΣΟΚ, 10-7-75 )...

ΘΥΜΙΖΩ 2 ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ.. 'Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥΣ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΟ Η ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ! ΑΛΛΑ ΝΕΕΣ Η ΑΛΛΕΣ? ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ κοινωνικο-οικονομικές ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ

Θυμίζω 3! Για τους συγγραφείς κειμένων ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Το έλλειμμα ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ. Ζητούμενο η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Η δημοκρατία είναι μια οικουμενική αξία, η πολιτική δημοκρατία είναι ένας σκοπός, μια αξία με οικουμενική εγκυρότητα. ΜΠΕΡΛΙΝΓΚΟΥΕΡ- Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ .Οι συγκρούσεις όταν έχουν κοινωνικό-οικονομικές αναφορές πάντα έκαναν καλό στο ΠΑΣΟΚ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ..