BOMBER

«Πόλεμος» Ελλάδας - Τουρκίας: Πώς έσπασε το φράγμα του 25ου μεσημβρινού

«Πόλεμος» Ελλάδας - Τουρκίας: Πώς έσπασε το φράγμα του 25ου μεσημβρινού

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας: Την ώρα που το τουρκικό σκάφος όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτικά σε σχεδόν ευθεία γραμμή με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα, οι Τούρκοι κυκλώνουν το Αιγαίο από παντού - Και από θάλσσα και από αέρα - Πρόσωπο με πρόσωπο ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες όλο το βράδυ– Ποιες θα είναι οι επόμενες αποτρεπτικές ενέργειες της Αθήνας – Γιατί δίνεται βάρος και σε άλλα σημεία του Αιγαίου αλλά και στον Έβρο - Η αποψινή νύχτα υπήρξε πολύ δύσκολη για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Εκτός από τη navtex για τις υποτιθέμενες έρευνες του Oruc Reis, στρατιωτικά αυτή την περίοδο τρέχει και μια πολεμική άσκηση των Τούρκων με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο.

Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει διότι είναι εξίσου προκλητική με τις έρευνες του Oruc Reis.

Επι 42 ημέρες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Τουρκία εκτελεί αεροναυτικές συνδυασμένες επιχειρήσεις ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ του 25ου μεσημβρινού, σπάζοντας για πρώτη φορά και για τόσο μεγάλο διάστημα το «φράγμα του 25ου μεσημβρινού» στο Αιγαίο.

Παράλληλα για πρώτη φορά η Τουρκία εκτελεί εντατικές και παρατεταμένες επιχειρήσεις σε βάρος της Ελλάδας με εναέριο ανεφοδιασμό των F-16 της άσκησης, τετραπλασιάζοντας την αεροπορική ισχύ τους.

Το θέμα αναδεικνύει πολύ εύστοχα η δημοσιογράφος Κύρα Αδάμ, η οποία είναι πολύ έμπειρη στα διπλωματικά θέματα.

Σε άρθρο της στο militaire.gr, η κυρία Αδάμ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Με βάση τα διαθέσιμα, έγκυρα και επίσημα ελληνοτουρκικά και διεθνή στοιχεία, η Άγκυρα σε διπλωματικό επίπεδο ζήτησε από την Ελλάδα να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου η Τουρκία να εκτελέσει αεροναυτικές συνδυασμένες επιχειρήσεις (ASFAO) με πυρά στο Κεντρικό Αιγαίο από τις 20 Ιουλίου εως τις 31 Αυγούστου 2020. Επειδή η Αθήνα δεν ανταποκρίθηκε στο τουρκικό αίτημα, η Τουρκία ενημέρωσε τον ΟΗΕ τον ICAO τον ΙΜΟ, το ΝΑΤΟ, το ΕUROCONTRΟL, και τις πρεσβείες ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ην. Βασιλείου κλπ. ότι η Τουρκία θα εκτελέσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της στο Κεντρικό Αιγαίο και υπεύθυνη είναι η Ελλάδα, η οποία αρνήθηκε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για διασφάλιση των αεροναυτιλομένων.

Η Αθήνα αντέδρασε και ενημέρωσε επίσης τη διεθνή κοινότητα ότι αυτή η ενέργεια της Τουρκίας είναι παράνομη, με αποτέλεσμα να επανέλθει και πάλι η Τουρκία στη διεθνή κοινότητα για να την ενημερώσει ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις ASFAO με ΑΑR θα γίνουν κανονικά και δεν θα ασχοληθεί πλέον με τις όποιες επόμενες ελληνικές αιτιάσεις».

Μάλιστα η γνωστή δημοσιογράφος παραθέτει και τον σχετικό χάρτη εις τον οποίο φαίνεται ξεκάθαρα που φτάνουν τα τουρκικά αεροσκάφη.

Τι μας λέει η Κύρα Αδάμ; Ότι «η περιοχή καταλαμβάνει για 42 ημέρες ελληνική κυριαρχία ( Νational Sovereignty of Greece) στα Αντίψαρα, Σκύρο, και στην βραχονησίδα Καλόγεροι, στην οποία περιοχή, η Ελλάδα ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία. Με την ενέργεια της αυτή η Τουρκία παραβιάζει σε βάρος της Ελλάδας το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας και συνιστά εχθρική ενέργεια. Και τούτο γιατί παραβιάζει το άρθρο 2.4 του Καταστατικού του ΟΗΕ και το άρθρο 3 της Σύμβασης του Σικάγο του ICAO, που απαγορεύουν σε μια χώρα να προβαίνει σε ενέργειες κατά της κυριαρχίας άλλης χώρας. Παραβιάζει ακόμα τη Συνθήκη της Λωζάννης ( άρθρα 12 και16) που ορίζουν ότι η Τουρκία αποδέχεται ότι δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα πέρα και εξω από τα 3νμ από τις τουρκικές ακτές».

Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογράφος κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά: «Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά οι τουρκικές επιχειρήσεις ASFAO λαμβάνουν χώρα 8νμ δυτικά του 25ου μεσημβρινού (μέση του Αιγαίου) όπως φαίνεται η περιοχή στο χάρτη με κόκκινο χρώμα.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις ΑSFΑΟ εκτελούνται Ιούλιο και Αύγουστο και μάλιστα ανήμερα του 15Αύγουστου. Τα ΜΟU Παπούλια- Γιλμάζ και Μπακογιάννη- Γκιούλ απαγορεύουν τέτοιας μορφής στρατιωτικές επιχειρήσεις ( ΑSFΑΟ) από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου και τις κύριες θρησκευτικές και εθνικές εορτές με σεβασμό της κυριαρχίας αμφοτέρων.
Με την ενέργεια της αυτή η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα το ΜΟU σε βάρος της Ελλάδας...».

Για το παραπάνω θέμα βεβαίως δεν μιλά κανείς. όλοι έχουν επικεντρώσει στο Oruc Reis.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: «Το γεγονός αυτό οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Τουρκία έχει μεθοδεύσει να παρασύρει την ισχύ των ΕΔ ( ΠΝ και ΠΑ) στην Αν. Μεσόγειο για το Όρους Ρέις και σε περίπτωση θερμού επεισοδίου να αρχίσει επιθετικές ενέργειες στο Κεντρικό Αιγαίο (περιοχή ΑSFΑΟ) για προσπάθεια κατάληψης νήσου ή βραχονησίδας.

Δηλαδή προσπαθεί να πετύχει τη διάσπαση των ελληνικών ΕΔ».

Το χρονικό της Άγριας νύχτας στο Αιγαίο

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει από τις 17:30 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας (10/08) το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, δημιουργώντας εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο μυρίζει… μπαρούτι, με το θερμόμετρο ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι στα ύψη και τη μία να περιμένει το λάθος της άλλης για να πάρει τον έλεγχο των κινήσεων.

Το Oruc Reis που συνοδεύεται από σχεδόν τον μισό τουρκικό στόλο βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό ακρό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως εκτιμούν οι ελληνικές αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δείτε πού βρίσκεται αυτή την ώρα το Oruc Reis

Στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως κρίσιμη την κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις κινήσεις της Άγκυρας τις επόμενες ώρες αλλά και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που παρακολουθούν κάθε στιγμή τις κινήσεις του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών σκαφών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, με την ηγεσία να κατευθύνει μεθοδικά, με ψυχραιμία, υπομονή και αποφασιστικότητα τα ελληνικά πλοία που έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το τουρκικό ερευνητικό, τις τουρκικές φρεγάτες και τις κορβέτες.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο, περιμένοντας εντολές από την στρατιωτική και φυσικά την πολιτική ηγεσία, ώστε να θέσουν σε εφαρμογή επιπλέον στάδια των αποτρεπτικών σχεδίων τους, τα οποία δεν θα αρκεστούν μόνο σε εκκλήσεις μέσω ασυρμάτου.

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά πως το Oruc Reis ναι μεν έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας, μιας και τα ηχοβολιστικά καλώδια που φέρει δεν μπορούν να δουλέψουν ερευνητικά λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης και σε άλλες περιοχές

«Κινούμαστε βήμα – βήμα. Παρακολουθούμε κάθε ενέργεια της Τουρκίας, αξιολογούμε τις καταστάσεις και διαμορφώνουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Η υπόθεση έχει δρόμο ακόμα, απαιτείται υπομονή, ψυχραιμία και νηφαλιότητα», τονίζουν στρατιωτικές πηγές που έχουν απόλυτη γνώση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο κάθε λεπτό.

Όπως επισημαίνουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ρίξει το βάρος τους μόνο στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αλλά σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους και στον Έβρο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο αφενός το σίριαλ με το Oruc Reis να τραβήξει ακόμα πολλές μέρες και να έχει πολλά επεισόδια και αφετέρου οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να μεταφέρουν την ένταση και σε άλλες περιοχές.

Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να αρχίσουν μαζικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στην περιοχή του κεντρικού ή του βόρειου Αιγαίου, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις και νέες εστίες έντασης. Επίσης, ποιος θα απέκλειε μια νέα απόπειρα εισβολής στον Έβρο η οποία θα ανάγκαζε την Ελλάδα να στρέψει το ενδιαφέρον της και εκεί;

Για το λόγο αυτό, όλες οι Μονάδες - «κλειδιά» έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό βγάζει συνεχώς πλοία στο Αιγαίο που συνδράμουν με κάθε τρόπο στην επιχείρηση αποτροπής του Oruc Reis. Εκτός από τις μονάδες επιφανείας επιχειρούν και πολλά ελληνικά υποβρύχια στην θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, τα οποία αποτελούν και τον μεγάλο φόβο των Τούρκων, μιας και είναι αδύνατον να εντοπιστούν. Οι «αόρατοι κυνηγοί» είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βυθίσουν οποιοδήποτε εχθρικό σκάφος, όντας εξοπλισμένα με τορπίλες που δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Μάλιστα, η ανησυχία των Τούρκων για τα ελληνικά υποβρύχια επιβεβαιώνεται και από τις συνεχείς παραβιάσεις του τουρκικού αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 το οποίο έψαχνε συνεχώς της Δευτέρα να εντοπίσει τα stealth ελληνικά υποβρύχια.

Για την Ελλάδα, «κόκκινη γραμμή» θεωρείται η πόντιση καλωδίων. Αν το Oruc Reis ρίξει τα καλώδια στο βυθό και ξεκινήσει έρευνες τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Τι εννοούμε; Ότι η Αθήνα ενδέχεται να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση κατά του Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων. Ως πρώτη ενέργεια, υπάρχει στο τραπέζι και το να σπεύσει ελληνικό πολεμικό σκάφος και να κόψει τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού, όπως ακριβώς είχε κάνει το 2018 η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» όταν το ερευνητικό Barabaros επιχείρησε να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το θέμα είναι βεβαίως και πώς θα δράσουν τα συνοδευτικά πλοία των Τούρκων. Αυτή τη στιγμή ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή και παρακολουθεί η μία της κινήσεις της άλλης. Αν τελικά το Oruc Reis ρίξει καλώδια τις επόμενες ώρες, τότε είναι πολύ πιθανό να μυρίσει μπαρούτι σε όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο, τουλάχιστον. Τότε, τα μελλούμενα κανείς δεν θα μπορεί να τα προβλέψει.

Υπομονή, ψυχραιμία και πίστη στις δυνάμεις μας. Το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός ξέρουν και μπορούν να υπερασπιστούν την πατρίδα, τους Έλληνες, την εθνική μας κυριαρχία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πού είναι οι «σύμμαχοί» μας; Άφαντοι όλοι! Είμαστε μόνοι μας απέναντι στην Τουρκία