BOMBER

Πόσο εφιαλτικό θα είναι ένα δεύτερο lockdown;

Πόσο εφιαλτικό θα είναι ένα δεύτερο lockdown;

Μια γενική καραντίνα στην Ελλάδα, έστω και για 15 ημέρες θα είναι εξόχως καταστροφική και σε οικονομικό και σε οικονομικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι όπως λένε αρκετοί γιατροί, μάλλον είναι επιβεβλημένη

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μια 15μερη καραντίνα στην Αττική θα κοστίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ. Το ποσό είναι μεγάλο για δεκαπέντε ημέρες και θα αποτυπωθεί στην ύφεση που θα εμφανίσει φέτος η ελληνική οικονομία, η οποία σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης θα κινηθεί στα επίπεδα το 8%.

Πάντως ήδη καταγράφεται ισχυρή επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση των ωρών εργασίας που ξεκίνησε στο δεύτερο τρίμηνο και συνεχίζεται, ενώ το πραγματικό μέγεθος αυτών των συνεπειών θα φανεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.

Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ήρεμοι αισιοδοξώντας από το γεγονός ότι η ύφεση στο τρίμηνο του καλοκαιριού, που είναι η καρδιά των ταξιδιωτικών εισπράξεων και οι οποίες φέτος κινήθηκαν κατηφορικά, δεν θα είναι βαθύτερη από 15,2% που ήταν στο δεύτερο.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι τέλος του μήνα-αρχές του επόμενου θα έχουν στο υπουργείο Οικονομικών την πρώτη καθαρή εικόνα για τη φετινή τουριστική σεζόν και πως τη δεδομένη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην επούλωση των πληγών για τα νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».