BOMBER

Μπομπ Μενέντεζ: Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου

Μπομπ Μενέντεζ: Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου
Μπομπ Μενέντεζ - Ο άνθρωπος που έχει γίνει κόκκινο πανί για το καθεστώς Ερντογάν
Από U.S. Senate - http://www.menendez.senate.gov/imo/media/image/RM-Headshot-Chairman.jpg, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50780207

Ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει τον Μενέντεζ «εχθρό της Τουρκίας» - Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είναι στην Ελλάδα και έχει σειρά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση στο πιο κρίσιμο timing

Διαχρονικός υποστηρικτής της Ελλάδας και των ελληνικών θέσεων, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, πρωτοστάτησε το 2019 μαζί με τον Μάρκο Ρούμπιο στην πρωτοβουλία για τον East Med Act, η οποία αποτελεί πλέον νόμο του αμερικανικού κράτους. Η πρωτοβουλία αυτή εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας των ΗΠΑ με αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Τον Ιούνιο, ο Ρ. Μενέντεζ προώθησε την πρόταση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με την πρόταση για το νομοσχέδιο «U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021». Στην ουσία είναι ο άνθρωπος που αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

Ο Μενέντεζ έχει πρωτοστατήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ανάδειξη της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και στη συζήτηση για την κατοχή των ρωσικών S-400 από την Τουρκία – πραγματικότητα ασύμβατη με την ιδιότητα της συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ – με την ενεργοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της, στη βάση του νόμου CAATSA.

Είναι ο άνθρωπος που στις 22 Ιουλίου του 2020 είχε γράψει στο λογαριασμό του στο twitter:

«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που αμφισβητεί αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει κατηγορηματικά και δημόσια να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπεύθυνη για την ένταση σχετικά με αυτά».

Επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με την Ελλάδα συχνά πυκνά εκφράζεται υπέρ των δικαιωμάτων της Ελλάδας έναντι της προκλητικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, όπως σχολιάζουν παράγοντες ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν του σόου Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων εναντίον της γείτονος.

«Προσδοκώ ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να είναι αποφασιστικός με τον Ερντογάν και θα προωθήσει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ όσον αφορά τις αγορές των S-400 από την Τουρκία, τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, την υποστήριξή της προς το αυταρχικό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν και την αντιδημοκρατική μεταχείριση του τουρκικού λαού. Αυτή θα πρέπει να είναι η ατζέντα όλων των συναντήσεών μας με την Τουρκία και προτρέπω σθεναρά να μη γίνουν παραχωρήσεις στον κ. Ερντογάν χωρίς μια σοβαρή αλλαγή στάσης σε καθέναν από αυτούς τους τομείς», είχε σημειώσει, σε συνέντευξή του, ο γερουσιαστής.

Ποιος είναι όμως ο Μπομπ Μενέντεζ, που έχει βαλθεί να διεξάγει έναν ιερό πόλεμο ενάντια στην επιθετικότητα και τον επεκτατισμό του Ερντογάν;

Στο προσωπικό του χρονολόγιο που έχει «ανεβάσει» στην ιστοσελίδα του, ο 67χρονος Μπομπ Μενέντεζ ξεχωρίζει τα κομβικής σημασίας σημεία στη μέχρι σήμερα πορεία του.

Η οικογένειά του μετανάστευσε από την Κούβα στις ΗΠΑ λίγους μήνες πριν γεννηθεί και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο διαμέρισμα μιας φτηνής πολυκατοικίας του Νιου Τζέρσεϊ. Το 1972 αποφοίτησε από το δημόσιο λύκειο της περιοχής του έχοντας μόλις καταπολεμήσει τον τρόμο που τον έπιανε κάθε φορά που «υποχρεωνόταν» να μιλήσει δημοσίως.

Το 1976 λαμβάνοντας οικονομική στήριξη από ένα ομοσπονδιακό οικονομικό πρόγραμμα, ο Μενέντεζ αποφοίτησε από τη σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου St. Peters του New Jersey και εν συνεχεία ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νομική Σχολη του Πανεπιστημίου Ράτζερς.

Το 1986 εκλέγεται Δήμαρχος της πόλης Union City στο New Jersey και έξι χρόνια αργότερα, το 1992, εκλέγεται, με τους Δημοκρατικούς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ασχολούμενος κυρίως με θέματα μετανάστευσης, εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής πρόνοιας. Από το 2006 υπηρετεί ως Γερουσιαστής της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ.

Σε μία περίοδο σημαντικών προκλήσεων στη διεθνή σκακιέρα, με κυριότερες αυτές της παλινόρθωσης του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και των ενδεχόμενων νέων προσφυγικών ροών, η παρουσία του στην Αθήνα είναι ομολογουμένως κομβικής σημασίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οι 10 περιοχές που οδεύουν σε τοπικό lockdown – Τα νησιά που «βράζουν» και ο κίνδυνος