BOMBER

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Πάγκαλος, τα 75.000 δολάρια και το… Σέρπικο

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Πάγκαλος, τα 75.000 δολάρια και το… Σέρπικο
Μια άγνωστη ιστορία από τα παλιά για την ταινία Σέρπικο
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Οι ιστορίες από τη ζωή του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη είναι αμέτρητες και ενδιαφέρουσες. Η ανάρτηση που έκανε μετά την είδηση του θανάτου του Μίκη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, δίνει το έναυσμα να ξεδιπλώσουμε μια παλιά ιστορία, όταν ο Μίκης έγραψε τη μουσική για την ταινία «Σέρπικο» με τον Αλ Πατσίνο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με μια λιτή, αλλά ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση «αποχαιρέτησε» τον Μίκη Θεοδωράκη, ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος. «Καλό ταξίδι φίλε μου. Σε λίγο θα σε συναντήσω ξανά...», έγραψε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην ανάρτησή του στο «Twitter».

Λίγοι βεβαίως γνωρίζουν ότι ο Πάγκαλος στο παρελθόν ήταν δικηγόρος του Μίκη, αλλά και φίλος του, όταν και οι δυο ζούσαν στο Παρίσι επί Χούντας. Μάλιστα ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν και σύμβουλος του Μίκη στις εμπορικές συναλλαγές που είχε ο μεγάλος συνθέτης με εταιρείες του εξωτερικού που ζητούσαν τα τραγούδια και τη μουσική του. Ήταν το 1970 που μετά την αποφυλάκισή του από τις φυλακές Ωρωπού ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε στο Παρίσι και εκεί συνέχισε τον αγώνα του κατά τις δικτατορίας.

Μίκης Θεοδωράκης και Θεόδωρος Πάγκαλος με τους Λαμπράκηδες το 1963Φωτό από mikistheodorakis.gr

Εκείνη την περίοδο το Χόλιγουντ γυρίζει την ταινία «Σέρπικο» σε σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Λιούμετ και σενάριο που στηρίχτηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Πήτερ Μάας και αναφέρεται στην πραγματική ιστορία ενός αξιωματικού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Φρανκ Σέρπικο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Σέρπικο είχε καταγγείλει τη διάχυτη διαφθορά στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με τους συναδέλφους του που επωφελούνταν από τη «βρωμιά» που επικρατούσε. Αρχικά, ο σκηνοθέτης πίστευε πως η ταινία θα μπορούσε να «σταθεί» χωρίς μουσική, εξαιτίας του πλούσιου υλικού της, ενώ φοβόταν ότι ένα soundtrack θα υπονόμευε τον ρεαλιστικό της χαρακτήρα. Όμως ο Ιταλός παραγωγός, Ντίνο ντε Λαουρέντις, που έβαζε και τα λεφτά του όλους εγχειρήματος επέμεινε η ταινία να ντυθεί με μουσική, «έστω για 14 λεπτά».

Ο Ιταλός παραγωγός εκβίασε τον σκηνοθέτη ότι χωρίς μουσική η ταινία δεν θα έβγαινε στους κινηματογράφους. Ο Σίντνεϊ Λιούμετ εντελώς τυχαία διάβασε στις εφημερίδες της εποχής για την αποφυλάκιση του Μίκη Θεοδωράκη, του σπουδαίου αυτού Έλληνα συνθέτη -μόλις είχε βγει από τη φυλακή. Αμέσως έτρεξε στο Παρίσι να τον βρει. Εκείνη την περίοδο, ο Θεοδωράκης επρόκειτο να ξεκινήσει περιοδεία στις ΗΠΑ, κι έτσι είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα rough cut του «Σέρπικο».

Στο τέλος της προβολής, ο Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Λιούμετ: «Η ταινία είναι… υπέροχη, αλλά δεν της χρειάζεται η μουσική -δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτήν!», του είπε ο Μίκης. Ο σκηνοθέτης του εξήγησε το πρόβλημα που υπήρχε με τον παραγωγό «Μίκη μου, σε παρακαλώ, σκέψου τη θέση μου! Ο Ντίνο θα ξετρελαθεί αν ένας συνθέτης του δικού σου βεληνεκούς βάλει την υπογραφή του στο σάουντρακ και τότε ίσως μπορέσουμε να τη “γλιτώσουμε” με ένα μίνιμουμ μουσικής περίπου δέκα λεπτών».

Τότε, ο Μίκης έβγαλε μια κασέτα από την τσέπη του και τον ρώτησε: «Πριν από κάποια χρόνια έγραψα αυτό το χαριτωμένο τραγουδάκι (πρόκειται για το τραγούδι «Δρόμοι παλιοί» σε στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη, το οποίο ο Μίκης είχε ήδη έτοιμο). Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να ζητήσω -ξέρω ‘γώ… -75.000 δολάρια για αυτό;». Έξυπνη κίνηση του Μίκη η οποία από πολλούς αποδίδεται στις συμβουλές που του έδωσε ο φίλος του Θεόδωρος Πάγκαλος. Κι έτσι ο Μίκης πήρε τα λεφτά και συνέχισε την περιοδεία του στις ΗΠΑ πιο άνετος οικονομικά…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Μίκης Θεοδωράκης: Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Mad Clip: Οι κάμερες «μίλησαν»! Η τρελή πορεία προς το θάνατο - Τι κατέθεσε ο οδηγός του Audi R8

Μίκης Θεοδωράκης: Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»