BOMBER

Γιώργος Παπανδρέου: Τα ποδήλατα, οι αλυσίδες, και οι κιθάρες!

Γιώργος Παπανδρέου: Τα ποδήλατα, οι αλυσίδες, και οι κιθάρες!

Ο βίος και η πολιτεία του Γιώργου θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν και σενάριο κινηματογραφικής κωμωδίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι του κόλλησαν το παρατσούκλι «Γιωργάκης», κάτι που δεν κατάφερε ποτέ να αποτινάξει…

Ο γιος του Ανδρέα και της Μαργαρίτας δεν έμεινε στην ιστορία μόνο ως ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και σε πολιτικο-κοινωνικές περιπέτειες. Η ζωή του είναι γεμάτη από μικρές και μεγάλες γκάφες. Άλλες επηρέασαν την προσωπική του ζωή κι άλλες την χώρα. Οι εκλογές για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον ΓΑΠ. Προφανώς έμεινε στην ιστορία με το «λεφτά υπάρχουν» το οποίο δέσμευσε τη χώρα με συνεχή μνημόνια, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η προσωπική του ζωή άγγιξε πολλές φορές τα όρια της κινηματογραφικής παρωδίας.

Πολλοί πιστεύουν ότι σε άλλες εποχές η ζωή του θα μπορούσε να εμπνεύσει μέχρι και τον Μπλέικ Έντουαρτς τον σκηνοθέτη που ανέδειξε σε σουπερστάρ τον ατζαμή επιθεωρητή Ζακ Κλουζό. Για πολλούς είναι ίσως μια cult φιγούρα ή ακόμα και trash φιγούρα που έρχεται από άλλη εποχή, από την εποχή των χίπις και των λουλουδιών. Από που να ξεκινήσεις και που να σταματήσεις. Ένα από τα περιστατικά που χαρακτηρίζουν την ιδιοσυγκρασία του Γιώργου είναι η αφοπλιστική του άγνοια. Πριν από μερικά χρόνια όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφιζε στη Νέα Ερυθραία σε Δημοτικές Εκλογές και αφού παρέλαβε τα δύο ψηφοδέλτια, μπήκε στο παραβάν και βγήκε εκνευρισμένος για να επισημάνει ότι μέσα δεν υπήρχε στυλό. Οι παριστάμενοι βεβαίως έσκασαν στα γέλια όταν διαπίστωσαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήξερε ότι στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν χρειαζόταν σταυρός προτίμησης στους δημοτικούς συμβούλους!

Στα πολιτικά πηγαδάκια ακόμα μνημονεύουν την πασχαλιάτικη γκάφα, τότε που ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου είχε τοποθετήσει το κερί του Επιταφίου με το ποτηράκι στο μανουάλι και στην περιφορά έσταζε άλλο κερί στο χέρι του… Αλλά και οι πτώσεις του πρώην πρωθυπουργού γίνονταν πρωτοσέλιδα, ενώ σε άλλους πολιτικούς θα περνούσαν στα μονόστηλα ή δεν θα εμφανίζονταν καθόλου σε κανένα μέσο ενημέρωσης. Για παράδειγμα: Ένα μεσημέρι Τσικνοπέμπτης του 2020 στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συζήτησης σε επιτροπή έπεσε κάτω από την καρέκλα του. Ο Παπανδρέου στην προσπάθειά του να καθίσει στο έδρανο, η καρέκλα του υποχώρησε και ο πρώην πρωθυπουργός σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο Γιώργος έσπευσε να καθησυχάσει τους παριστάμενους με χιούμορ: «Μην σας νοιάζει καθόλου, είμαι πολύ συνηθισμένος από ηλεκτρικές καρέκλες. Έχω καθίσει σε πολλές», είπε. Την επομένη ο Τύπος είχε το θέμα με πηχυαίους τίτλους!

Αξέχαστο θα μείνει το περιστατικό τραυματισμού του το 2018, όταν ο πρώην πρωθυπουργός είχε ακόμα ένα ατύχημα. Μια βόλτα στη Σταμάτα ήταν οδυνηρή: Κάνοντας ποδήλατο, ο Παπανδρέου, έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να πέσει και να υποστεί κάταγμα στον 8ο θωρακικό του σπόνδυλο. Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να διορθώσει την αλυσίδα του ποδηλάτου του εν κινήσει!

Οι περιπέτειες του Γιώργου συνεχίστηκαν και στη θάλασσα, όταν έκανε κανό και κατέληξε στα βράχια, αναποδογύρισε και τελικά βρέθηκε στο νερό. Πέρασε ώρα – λένε – μέχρι να καταφέρει να ξαναμπεί στο κανό του και να συνεχίσει την προπόνησή του. Για το τρέξιμο, όμως, δεν είχαν να του προσάψουν το παραμικρό αφού με επιτυχία ολοκλήρωσε τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2010. Κάποτε, ο Γιώργος θα πει με παράπονο: «Δύο φορές έκανα κανό και ποδήλατο σε όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου και ακόμα μου το κοπανάνε». Βεβαίως δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέει, αφού είναι γνωστό ότι άλλη μια φορά η ασφάλειά του τον έχασε από τον Μαραθώνα όταν παρασύρθηκε με το κανό και κόντεψε να φτάσει στην Εύβοια. Τότε μάλιστα είχε κινητοποιηθεί το λιμενικό και οι βατραχάνθρωποι των ΟΥΚ που έψαχναν να βρουν τον αιώνιο έφηβο Γιώργο…

Τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του τον είχε περιγράψει και η πρώτη του σύζυγος η Εύα Ζησιμίδου, όταν λίγα χρόνια μετά τον χωρισμό τους εξομολογήθηκε στον Δήμο Μπότσαρη, παλιό συνεργάτη του πρωθυπουργού, όσα είδε και έζησε κοντά στον Γιώργο και την οικογένειά του στο Καστρί. Ο ΓΑΠ παντρεύτηκε την Ζησιμίδου στο Λονδίνο και στη συνέχεια όταν ήρθαν μαζί στο Καστρί την παρουσίασε στον Αντρέα και στην Μαργαρίτα, απλά ως μια καλή του φίλη! Αφού τελικά αναγκάστηκε να πει στους γονείς του την αλήθεια καθότι η Εύα ήταν έγκυος, τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1985, έκανε το ανεπανάληπτο: Ο Γιώργος ανακοίνωσε ξαφνικά στην Εύα ότι θα έφευγε «μόνος του» για τα βουνά της Ιταλίας, για να κάνει… σκι και να ξεκουραστεί!

«Τα έχασα», περιγράφει η Ζησιμίδου στο βιβλίο του Μπότσαρη και συνεχίζει: «Είχα καλέσει φίλους μας για την Πρωτοχρονιά και του είπα ότι θα γινόμαστε ρεζίλι, αλλά ο Γιώργος έφτιαχνε κιόλας τις βαλίτσες του. Κάποια στιγμή του είπα πως δεν ήταν σωστό να αφήσει το σπίτι του και το μικρό παιδί του τέτοιες μέρες. Η απάντησή του ήταν ότι το παιδί είναι ακόμα μικρό… και δεν καταλαβαίνει!». Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του στο παρελθόν έχουν προκαλέσει θύελλες αντιδράσεων. Για παράδειγμα το 1997 σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΚΛΙΚ, είχε μιλήσει ακόμα και για καλλιέργεια κάνναβης σε γλάστρα για προσωπική χρήση. Βεβαίως όλα τα παραπάνω του έμειναν «κουσούρι» από την περίοδο που ήταν φοιτητής στο εξωτερικό όπου ασχολούταν με τα συγκροτήματα, το ροκ, με τον πόλεμο του Βιετνάμ, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Άλλωστε το 2015 και παρά το όσα είχαν γίνει με τα μνημόνια, έδωσε συνέντευξη στο Reuters και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρος του με την ατάκα: «θα μπορούσα να πάω σε ένα νησί και να παίζω κιθάρα». Αυτός ήταν και είναι ο Γιώργος. Θέλει μια κιθάρα κι ένα απομονωμένο νησί, τα υπόλοιπα τον κουράζουν. Τώρα κάποιοι τον έπεισαν να επιστρέψει, ελπίζουμε χωρίς κανό...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Φωτογραφίες - ντοκουμέντο από το όχημα ληστών που έσυραν γυναίκα στο καπό

Σάλος με τον Τάσο Ξιαρχό: Έκανε bullying σε κοπέλα για το πάχος της – «Βράζει» μαζί του το Twitter

The Voice: Η σύλληψη της Παπαρίζου, ο συνεργάτης του Αργυρού, τα ποντιακά και ο δάσκαλος Μουζουράκης