BOMBER

Οι πεφτοσυννεφάκηδες του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και ο φόβος του λιμού

Οι πεφτοσυννεφάκηδες του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και ο φόβος του λιμού

Αφού επέτρεψαν να ξεκινήσει και να φουντώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι γραφειοκράτες του ΟΗΕ τώρα ανησυχούν σφόδρα για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Πέφτουν από τα σύννεφα όλοι οι χαρτογιακάδες του κόσμου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε παγκόσμιο λιμό τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποίησε ο γερουσιαστής Ρότζερ Μάρσαλ, ο οποίος υπηρετεί στην Επιτροπή Γεωργίας της Γερουσίας.

Εξάλλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει πείνα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, εάν χώρες που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην επισιτιστική ασφάλεια, όπως η Ουκρανία, δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητά τους.

Δεν ήξεραν όλοι αυτοί οι παγκόσμιοι ηγέτες ότι θα φτάναμε εδώ; Διαβάζουμε ότι ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στη Γερμανία προειδοποιεί ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών «έχουν κολλήσει» στην Ουκρανία λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών.

Ο Μάρτιν Φρικ είπε ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών σε εμπορευματοκιβώτια στα λιμάνια της Ουκρανίας δεν μπορούν να μεταφερθούν λόγω μη ασφαλών ή κατειλημμένων θαλάσσιων διαδρομών, καθώς και απρόσιτων λιμανιών. «Κανένα από τα σιτηρά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή τη στιγμή. Απλώς μένουν εκεί», είπε ο Φρικ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο, καθώς και σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού. Περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού και περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι σιταριού συγκεντρώθηκαν στη χώρα το 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλές χώρες της βόρειας Αφρικής, ειδικότερα, εξαρτούν τη βασική τους διατροφή από το σιτάρι χαμηλού κόστους που φθάνει από την Ουκρανία.

Δηλαδή όλοι αυτοί πίστεψαν ότι η Ρωσία θα άνοιγε ένα πόλεμο, η Δύση θα έβαζε εμπάργκο και κυρώσεις και η Μόσχα θα έλεγε: «Σας ευχαριστούμε πολύ»;

Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν... Αυτό είναι το τίμημα του πολέμου. Ενός πολέμου που θα μπορούσε να αποφευχθεί με την διπλωματία, αλλά κανείς δεν ήθελε να τον σταματήσει. Τώρα είναι αργά για δάκρυα...