ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Lockdown: Με δείκτη θετικότητας πάνω από 6% πώς θα ανοίξει η αγορά;

Lockdown: Με δείκτη θετικότητας πάνω από 6% πώς θα ανοίξει η αγορά;

Η άρση του lockdown εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ή σε σπαζοκεφαλιά, αφού παρά τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία, οι αριθμοί δεν δείχνουν κάποια επιπέδωση.

Για την ακρίβεια οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών αυξάνονται και τούτο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Το ρεκόρ των κρουσμάτων «χτύπησε» πάντως καμπανάκι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς.

Όσοι παρακολουθούν την ενημέρωση για τον covid 19 έχουν αντιληφθεί ότι μέσα σε μια εβδομάδα η έννοια «σταδιακή άρση του lockdown», άλλαξε σε «αποσυμπίεση» και αργότερα πήγαμε στο «ανάσες ελευθερίας». Με τον δείκτη θετικότητας άνω του 6% που έφτασε πριν από λίγες ημέρες και στο 6,81%, πρακτικά είναι αδύνατον να μιλά κανείς για επανεκκίνηση.

Οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν επισημάνει αρκετές φορές ότι για να πάμε σε οποιοδήποτε άνοιγμα πρέπει ο δείκτης αυτός να μην ξεπερνά το 4%. Όμως δυστυχώς και οι επιστήμονες είναι πλέον διχασμένοι στις απόψεις τους και πολλές φορές έρχονται στα όρια της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης.

Η τριχοτομημένη Επιτροπή

Η περίφημη επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει γίνει χειρότερη από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η μια τάση των επιστημόνων είναι οι «ήπιοι», που λένε ότι πρέπει να φύγουμε σιγά σιγά από το σκληρό lockdown. Συμφωνούν με την έξοδο των πολιτών σε ανοιχτούς χώρους, και θα έβλεπαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου παράλληλα με τα σχολεία και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Η δεύτερη τάση είναι οι «επιφυλακτικοί» οι οποίοι προειδοποιούν ότι το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει βήμα-βήμα κι όχι όλα μαζί.

Διαφωνούν με την ταυτόχρονη επανεκκίνηση των σχολείων και του λιανεμπορίου, ενώ αισθάνονται ασφάλεια μόνο με το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων. Η τρίτη τάση είναι οι «σκληροί» οι οποίοι επιμένουν να μην ανοίξει τίποτα σε αυτό το timing.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Η πιο δύσκολη εξίσωση! Τα νέα δεδομένα για λιανεμπόριο, σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις