ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

«Αποτάσσομαι τον Καραμανλή»

«Αποτάσσομαι τον Καραμανλή»
Αλλαγή ρότας στον ΣΥΡΙΖΑ;

Πολλοί το άκουσαν, λίγοι το κατάλαβαν: Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 άνοιξε νέο μέτωπο, αυτή τη φορά κατά του Κώστα Καραμανλή.

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Αποτάσση τω Καραμανλή; Και πάσι τοίς έργοις αυτού; Και πάση τη λατρεία αυτού; Και πάσι τοις αγγέλοις αυτού; Και πάση τη πομπή αυτού;

- ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αποτάσσομαι...

Μυστήριο η «νέα βάπτιση» του Τσίπρα. Από υμνητής του πρώην πρωθυπουργού, έγινε σκληρός κριτής.

Τι να φταίει;

Αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές το 2009, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε την διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές».

Η παραπάνω δήλωση προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, αν και οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσαν από τα σύννεφα.

Είναι συνειδητή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να παίρνει συνεχώς αποστάσεις από το... σύστημα Καραμανλή, αφού αρκετοί στην αριστερά του χρεώνουν αρνητικά τη σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ.

Όσον αφορά την προσπάθεια απα­γκίστρωσής του από το καραμανλικό σύστημα, ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Open και την Έλλη Στάη, είχε κατονομάσει την κυβέρνηση Καραμανλή ως βασικό υπαίτιο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι προφανείς και μεγάλες. Και είναι, αν θέλετε, η αιτία που βρεθήκαμε στη φάκα».