ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Vision Mercedes Simplex αποτίνει φόρο τιμής στο παρελθόν

Το Vision Mercedes Simplex αποτίνει φόρο τιμής στο παρελθόν

Πριν από 118 χρόνια η Daimler Motoren Gesellschaft (όπως ονομαζόταν η εταιρία έως το 1936) είχε παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο που όμοιο του δεν είχε δει κανείς ποτέ πριν.

Του Γιάννη Σκουφή

Το αυτοκίνητο αυτό ήταν το Mercedes 35 S και με το επαναστατικό τότε σχήμα του θα άλλαζε τον τρόπο που σχεδιάζονταν τα αυτοκίνητα που έμοιαζαν περισσότερο με άμαξες και κάρα.

Το 35 S είχε παρουσιαστεί το 1901 στην διάρκεια της αγωνιστικής εβδομάδας στη Νίκαια είχε κυριαρχήσει και είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση χάρη στην ελαφριά του κατασκευή, καθώς ο κινητήρας του ζύγιζε μόλις 230 κιλά, ήταν τοποθετημένος χαμηλά και μπροστά, ενώ η μεγάλη μάσκα με το ψυγείο εξασφάλιζε την ψύξη του. Αν σας προκαλεί εντύπωση το βάρος του κινητήρα σημειώστε πως πρόκειται για έναν τετρακύλινδρο 5.913 κυβικών(!), ο οποίος απέδιδε μόλις 35 ίππους στις 1.000(!) στροφές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το 35 S έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην αυτοκινητοβιομηχανία καθώς θεωρείται το πρώτο μοντέρνο σπορ αυτοκίνητο, φτάνοντας τα 75 χλμ./ ώρα στη στάνταρ εκδοχή και τα 90 χλμ./ ώρα στην πιο ελαφριά. Κατασκευάστηκε μόλις από το 1901 έως το 1902, αλλά με το σχήμα του είχε θέσει τα θεμέλια για τα επόμενα αγωνιστικά που προέκυψαν έως το 1924.

Η Mercedes λοιπόν τιμά το 35 S με το πρωτότυπο που βλέπετε και ονομάζεται «Vision Mercedes Simplex». Το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην εκδήλωση Design Essentials που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νίκαια της Γαλλίας.