ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Dacia Spring θα φέρει την ηλεκτροκίνηση ακόμα πιο κοντά

To Dacia Spring θα φέρει την ηλεκτροκίνηση ακόμα πιο κοντά

Το ηλεκτρικό Dacia θα πωλείται στις αγορές της Ευρώπης από το καλοκαίρι και θα είναι το πιο φτηνό που θα μπορεί να αγοράσει κανείς.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Dacia έχει καθιερωθεί ως μια από εκείνες που γνωρίζουν πως να συντηρούν το περίφημο «value for money» (σχέση τιμής- αξίας) παρουσιάζοντας πρακτικά μοντέλα με αξιοπρεπή ποιότητα και προσιτή τιμή πώλησης. Ακριβώς την ίδια φιλοσοφία θα ακολουθήσει η εταιρεία από τη Ρουμανία και με το Spring, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητό της που φυσικά έχει εξελιχθεί με τη βοήθεια της Renault, στην οποία άλλωστε ανήκει.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η τιμή του Spring θα ξεκινά στη Γαλλία, όπου η κρατική επιδότηση για την αγορά EV είναι από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, από τις 12.403 ευρώ. Θα είναι δηλαδή πιο φτηνό και από ανάλογα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Κατά μια έννοια το Spring ίσως και να αποδειχθεί το αυτοκίνητο που θα εκδημοκρατίσει την ηλεκτροκίνηση. Και αυτό γιατί πέρα από τη χαμηλή του τιμή έχει να επιδείξει και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Καταρχήν ανήκει σε μια κατηγορία που εξακολουθεί να είναι και μάλλον θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα, δημοφιλής. Επίσης έχει ελκυστική σχεδίαση και διαστάσεις (3,734 μέτρα) που του επιτρέπουν να είναι ευέλικτο και πρακτικό μέσα στην πόλη, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα και απόλυτα ικανοποιητικούς για το μέγεθός του χώρους (πορτμπαγκάζ από 290 λίτρα).

Ο ηλεκτροκινητήρας του Spring αποδίδει 44 ίππους και κινεί τους εμπρός τροχούς. Μην σας ξενίζει η μικρή ιπποδύναμη καθώς στα ηλεκτρικά παίζει μεγαλύτερο ρόλο η ροπή. Όσο για την αυτονομία του θα φτάνει τα 305 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον κύκλο WLTP, ενώ και για λόγους οικονομίας η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 125 χλμ./ ώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.