ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Θα θέλατε να δείτε στους δρόμους ένα τέτοιο Hyundai;

Θα θέλατε να δείτε στους δρόμους ένα τέτοιο Hyundai;

Με αφορμή το τολμηρό σχεδιαστικά Ioniq 5 η Hyundai μας γυρίζει πίσω στο χρόνο με ένα ενδιαφέρον πρωτότυπο.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Hyundai είναι μια αυτοκινητοβιομηχανία που μπορεί να μετρά κάτι παραπάνω από μισό αιώνα ιστορίας, αλλά πλέον ανήκει τόσο στις πιο μεγάλες όσο και σε αυτές που έχουν ιδιαίτερα εξελιγμένη τεχνολογία και μια πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα μοντέλων. Πρόσφατη προσθήκη σε αυτήν το πλήρως ηλεκτρικό Ioniq 5, το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Hak Soo Ha, το σχεδιαστή εσωτερικών χώρων της μάρκας.

Και μπορεί ως πηγή έμπνευσης να ήταν το Ioniq 5 αλλά ως βάση χρησιμοποιήθηκε το αρχέτυπο Pony. Ένα από τα πλέον γνωστά μοντέλα της Hyundai και το πρώτο μαζικής παραγωγής της που ήταν εξάχθηκε. Η εμπορική του πορεία ξεκίνησε το 1975 με μικρούς κινητήρες της Mitsubishi, ενώ από τότε είχε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που συνοδεύει μέχρι και σήμερα τα μοντέλα της μάρκας: την αξιοπιστία!

Το κόνσεπτ που βλέπετε βασίζεται στο αρχέτυπο Pony και ας έχει δύο πόρτες λιγότερες. Όπως μπορούμε να δούμε έχει διατηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός -θυμίζει λίγο και Nissan Cherry- αλλά έχει εκμοντερνιστεί κυρίως με τη βοήθεια σύγχρονων LED φωτιστικών σωμάτων.

Από την άλλη σίγουρα ρετρό είναι οι ζάντες, ενώ μηχανή του χρόνου είναι και οι καθρέφτες στα φτερά. Που εδώ πάντως δεν είναι καθρέφτες αλλά κάμερες, ενώ μια ρετρό αύρα επικρατεί και στο εσωτερικό. Όπου βέβαια δεν λείπουν και τα μοντέρνα στοιχεία, όπως π.χ. ο ψηφιακός πίνακας οργάνων.

Εννοείται πως ένα τέτοιο concept, που θα παρουσιαστεί επίσημα στις 27 Ιουνίου στο στούντιο της Hyundai στο Busan, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ένα μηδενικών ρύπων ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης. Υπάρχει περίπτωση του ηλεκτρικό Hyundai Pony να περάσει στην παραγωγή; Έστω και αν πρόκειται για περιορισμένη; Μάλλον δύσκολα…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει ο σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα - Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό