ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων μετατρέπονται σε χώρους φόρτισης

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων μετατρέπονται σε χώρους φόρτισης

Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να έρχεται με αργούς ρυθμούς αλλά σταδιακά κερδίζει έδαφος και οι εταιρείες διανομής πετρελαιοειδών ξεκινούν να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Του Γιάννη Σκουφή

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί πως η Shell στις αρχές του έτους ανακοίνωσε πως προχωρά στην μετατροπή αρκετών πρατηρίων της σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, την απόφαση αυτή πήρε ο πετρελαϊκός κολοσσός για την αγορά της Βρετανίας καθώς τα πρατήρια στο Φούλαμ και στο κεντρικό Λονδίνο θα μετατραπούν σε σταθμούς φόρτισης που θα μπορούν να υποστηρίξουν 8.000 θέσεις με ισχύ ταχυφόρτισης έως 175 kW.

Μία άλλη σημαντική είδηση έρχεται από την ανταγωνιστική εταιρεία BP η οποία υποστηρίζει πως η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα φέρει περισσότερα κέρδη.

Συγκεκριμένα, η Emma Delaney, υπεύθυνη στο τμήμα προϊόντικής ανάπτυξης στην BP, υποστηρίζει πως η φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι πιο κερδοφόρα σε σχέση με τον ανεφοδιασμό των συμβατικών αυτοκινήτων με καύσιμα. Και αυτό επειδή το περιθώριο κέρδους βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό των καυσίμων, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Ευρώπη περίπου το 70% και πάνω αντιστοιχεί σε φόρους.

Πάντως, οι ταχυφορτιστές θα αρχίσουν να αποσβένουν το αρχικό κόστος επένδυσης όχι νωρίτερα από το 2025, αλλά στη συνέχεια τα κέρδη θα είναι ιδιαίτερα υψηλά χάρη στις αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών και την αυξανόμενη ζήτηση για φόρτισή τους.

Η BP έχει ως στόχο να επεκτείνει το δίκτυο της στη Βρετανία στα 70.000 σημεία φόρτισης μέχρι το 2030, κάτι που είναι ενδεικτικό για τις νέες τάσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως η Shell σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας 50.000 σημείων φόρτισης παγκοσμίως έως το 2025. Και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τζώρτης Μονογυιός: Βίαιος ο θάνατος του – Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας του

Survivor Spoiler: Τα δάκρυα του Βαλάντη και ξαφνικά…καβγάς για Κατσαούνη – Μυριέλλα

MasterChef: Άφησε πίσω τη 14 ημερών κόρη του και κέρδισε το golden pin - Ενθουσιασμένος ο Ιωαννίδης