ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο;

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο;

Αν δεν είναι το μεγαλύτερο σίγουρα το όχημα των 240 τόνων που βλέπετε διεκδικεί αυτόν τον άτυπο τίτλο.

Του Γιάννη Σκουφή

Ίσως να έχετε ακούσει για τα τεράστια φορτηγά που κάνουν άπειρα δρομολόγια στα μεγαλύτερα ορυχεία του κόσμου. Αυτά που συνήθως χρησιμεύουν για την μεταφορά δεκάδων τόνων μεταλλευμάτων και που συνήθως κινούνται από πανίσχυρους turbo diesel κινητήρες.

Ωστόσο, τελευταία βλέπουμε αρκετές εταιρείες να παρουσιάζουν φορτηγά ορυχείων που έχουν ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης. Μία από τις εταιρείες που επενδύουν στην απεξάρτησή τους από τον άνθρακα είναι και η Fortescue Metals Group.

Προς το παρόν έχει στο στόλο της πάνω από 240 φορτηγά τα οποία μόνο το 2021 κατανάλωσαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίτρα υγρών καυσίμων. Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας να έχει αντικαταστήσει τα περισσότερα από ηλεκτρικά.

Όπως το εικονιζόμενο Τ 264 που έχει προκύψει από την συνεργασία της Fortescue με τη γερμανική Liebherr.

Το συμβατικό είναι ένα θηρίο με έναν diesel 2.500 ίππων που καλούνται να το μετακινήσουν όταν είναι φορτωμένο και ζυγίζει 240 τόνους.

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει την μετατροπή του με ένα σύστημα πρόωσης από τουλάχιστον τέσσερα ζεύγη ηλεκτρικών μοτέρ με συνδυαστική απόδοση που ξεπερνά τους 4.400 ίππους.

Η παροχή ενέργειας θα γίνεται από μια τεράστια μπαταρία βάρους 15 τόνων που θα μπορεί να φορτίζεται σε μόλις 30 λεπτά της ώρας! Φυσικά, για να είναι κάτι τέτοιο εφικτό θα φορτίζει ξεχωριστά και ταυτόχρονα κάθε μία από τις 36 συστοιχίες της.