ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η BMW θα σχεδιάζει τα νέα της μοντέλα με τεχνητή νοημοσύνη

Η BMW θα σχεδιάζει τα νέα της μοντέλα με τεχνητή νοημοσύνη

Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αξιοποιηθούν ακόμα και στον τρόπο που σχεδιάζονται τα αυτοκίνητα στο μέλλον.

Του Γιάννη Σκουφή

Η BMW μελετά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να φέρει την επανάσταση στο σχεδιασμό αυτοκινήτων. Ήδη η γερμανική εταιρία έχει ξεκινήσει τις πρώτες προσπάθειες που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορα πρότζεκτ design, με ιδιαίτερη έμφαση στους τροχούς.

Εισάγοντας ένα σύνολο παραμέτρων, όπως είναι ο αριθμός ακτινών, το βάρος και το μέγεθος, οι σχεδιαστές μπορούν να σχεδιάσουν στον υπολογιστή νέες ζάντες και να εξετάσουν καινούργιες επιλογές.

Πάντως, η BMW δηλώνει πως θα διατηρήσει την ανθρώπινη επιρροή σε όλη τη διαδικασία της σχεδίασης και αυτό παρόλο που αναγνωρίζει τις μεγάλες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά την αξιοσημείωτη ταχύτητά της και την ικανότητά της να συνδυάζει πολλαπλές παραμέτρους, η AI δεν μπορεί να επινοήσει εντελώς νέα σχέδια. Αντίθετα, προσφέρει μία καινούργια προοπτική μέσα από νέους συνδυασμούς.

Αξιοσημείωτο είναι πως η BMW αναγνωρίζει την ανάγκη να καθοριστούν σαφή όρια για την τεχνολογία. Τονίζει δε πως οι σχεδιαστές θα παραμείνουν οι τελικοί υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων και αυτοί που θα δίνουν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραδεχτεί πως όπως και οι σχεδιαστές έτσι και η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη, μαθαίνει γρήγορα και βελτιώνεται με τον καιρό. Ίσως και σε σημείο που στο μέλλον να αλλάζει ριζικά την σχεδίαση των αυτοκινήτων.