Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Έξυπνο: Αυτόματες αλυσίδες χιονιού για φορτηγά

Newsbomb

Σε περιπτώσεις κακοκαιρίας έχετε σίγουρα ακούσει πως ο τάδε δρόμος έκλεισε γιατί δίπλωσε νταλίκα. Τώρα πλέον ένα νέο σύστημα υπόσχεται λύση και σε αυτό.

Του Γιάννη Σκουφή

H τοποθέτηση αλυσίδων για το χιόνι και τον πάγο σε ένα φορτηγό ή τον τράκτορα μιας νταλίκας δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ειδικά αν το βαρύ όχημα έχει ακινητοποιηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν χιονίσει οι δρόμοι κλείνουν κατά κανόνα από φορτηγά που έχουν γλιστρήσεις και νταλίκες που έχουν διπλώσει.

Τώρα ένα νέο σύστημα της εταιρείας RUD υπόσχεται λύση, καθώς ο οδηγός μπορεί να κάνει χρήση αλυσίδων απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, από τη θέση του και χωρίς να κατέβει καν. Δεν μιλάμε για συμβατικές αλυσίδες αλλά για ένα γυροσκοπικό σύστημα που τοποθετείται κάτω από το φορτηγό και αποτελείται από μεμονωμένες αλυσίδες.

Όταν ενεργοποιείται το σύστημα παίρνει κίνηση από έναν τροχό που ακουμπά στο λάστιχο του φορτηγού, με τρόπο ανάλογο όπως το δυναμό ενός ποδηλάτου, Με την κίνηση αυτή κάθε φορά μιας ή κει περισσότερες αλυσίδες παρεμβάλλονται μεταξύ του ελαστικού και τους οδοστρώματος εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη πρόσφυση.

Το σύστημα είναι διαθέσιμο σε τρεις τύπους για να ταιριάζει σχεδόν σε κάθε τύπο φορτηγού και λεωφορείου και το κόστος του κυμαίνεται από 3.400 έως και 37.009 ευρώ.