FUN TIME

Πώς η μουσική θα σε βοηθήσει κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown;

Πώς η μουσική θα σε βοηθήσει κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown;

Η μουσική τελικά μπορεί να κάνει θαύματα!

Κι όμως, οι έρευνες μιλούν από μόνες τους και οι ειδικοί ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς. Είναι γεγονός ότι σε στρεσογόνες περιόδους όπως αυτή του κορονοϊού το άγχος εκτοξεύεται, τι θα μπορούσε όμως να ισορροπήσει ή και να αποβάλει αυτό το άγχος; Κατά τη διάρκεια του lockdown είναι δύσκολο να λέμε ότι γεμίζουμε με θετική ενέργεια, σε αυτό λοιπόν μπορεί να βοηθήσει η μουσική και μάλιστα έχουμε αποδείξεις.

Πολλοί είναι οι ερευνητές που έχουν μιλήσει για την θετική επίδραση της μουσικής, τόσο στο μυαλό, όσο και στο σώμα μας, επομένως ακόμη και τώρα εν μέσω της καραντίνας, θα μπορούσε η μουσική να παίξει καθοριστικό παράγοντα στην ψυχοσύνθεση όλων μας.

Όπως έχουν τονίσει οι ερευνητές ακούγοντας μουσική, ο εγκέφαλος παράγει την ντοπαμίνη. Η σχετική έρευνα της Dr. Valorie Salimpoor διαπίστωσε ότι όταν ένα άτομο ακούει ένα είδος μουσικής που τον ευχαριστεί, απελευθερώνεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, ένα είδος φυσικής χημικής ουσίας που βοηθά στη ρύθμιση πολλών λειτουργειών του σώματος.

Η βασική δομή της ντοπαμίνης είναι η σεροτονίνη ή αλλιώς ορμόνη της ευτυχίας και ανάλογα με τα επίπεδά της στον οργανισμό επηρεάζει την ψυχική διάθεση. Όπως αναφέρεται στο tandfonline όταν ένα τραγούδι έχει… θετικές- χαρούμενες μελωδίες η διάθεσή μας μπορεί να ενισχυθεί.

Μια ξεχωριστή μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακούσουν σκόπιμα ένα ευχάριστο τραγούδι βελτίωσαν τη διάθεση τους σε μόλις δύο εβδομάδες, όταν όμως μια ξεχωριστή ομάδα έλαβε εντολή να ακούσει διαφορετική μουσική και όχι ευχάριστη για εκείνους, δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα με τους υπόλοιπους.

Αν λοιπόν νιώθεις πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας είσαι κάπως…down, τότε φτιάξε μια playlist με τραγούδια που ανεβάζουν το ηθικό σου, με τραγούδια που λατρεύεις να ακούς και θα δεις αμέσως τη θετική επίδρασή τους στη διάθεσή σου.