FUN TIME

Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

Αποτελεί ένα από τα αιώνια διλλήματα των απανταχού κρεατοφάγων, αλλά και όσων περιμένουν καρτερικά την Κυριακή του Πάσχα, προκειμένου να… θυσιάσουν τους γευστικούς τους κάλυκες, στο βωμό της… παράδοσης!

Καθώς πλησιάζει η ώρα για το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, ένα ερώτημα είναι αυτό που κυριαρχεί και βασανίζει τους καλοφαγάδες: Αρνί ή Κατσίκι;

Το αρνί είναι άριστη πηγή της βιταμίνης Β12, η οποία παίζει ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Μία μέτρια μερίδα καλύπτει το 60% των αναγκών σε πρωτεΐνη. Επιπλέον περιέχει μεγάλες ποσότητες των μετάλλων σιδήρου και ψευδαργύρου.

Ο σίδηρός του μάλιστα είναι σε μορφή που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ τα ωμέγα-3 που περιέχει φαίνεται ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και βελτιώνουν τη διάθεση.

Τα 100 γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Το ολικό λίπος του αρνιού «αγγίζει» τα 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Το πιο άπαχο τμήμα του είναι το μπούτι. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα. Αντιθέτως, δυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Το αρνάκι γάλακτος, που θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο, είναι γεμάτο λίπος. Είναι, δε, πολύ τρυφερό γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος. Η περίπτωση πάντως να αφαιρέσουν οι λάτρεις του αρνιού το λίπος είναι απίθανη, αφού στα μικρά ζώα είναι κρυμμένο ενδομυϊκά.

Από την άλλη, το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το αρνί, αφού τα 100 γρ. κατσικιού έχουν 110 θερμίδες. Το ολικό λίπος του κατσικιού αγγίζει τα 4,2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Έχει δηλαδή λιγότερο ολικό και κορεσμένο λίπος, αλλά και λιγότερη χοληστερόλη. Είναι επίσης πλούσιο σε συνένζυμο Q10 - η αντιοξειδωτική δράση του οποίου μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη - προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Περιέχει ακόμα L-καρνιτίνη, η οποία μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, όπου μπορούν να διασπαστούν για να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση).

Τέλος, το κατσίκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα, καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ. Τα αρνητικά του κατσικιού είναι ότι έχει περισσότερα τρανς λιπαρά, λιγότερη πρωτεΐνη και περισσότερο νάτριο.

Οι διατροφολόγοι πάντως παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κατσίκι γιατί έχει λιγότερες θερμίδες και άρα είναι πιο υγιεινό. Γι' αυτό και συνιστούν σε όσους προσέχουν τη γραμμή τους να το προτιμήσουν. Απέναντί τους οι... σεφ που υπογραμμίζουν πως το αρνί είναι παρεξηγημένο και επιμένουν πως είναι... πεντανόστιμο.

Όπως και να έχει, η τελική επιλογή είναι δική σας! Τόσο το αρνί, όσο και το κατσίκι είναι από τα κρέατα που ψήνονται γρήγορα και γίνονται τραγανά στο εξωτερικό τους, παραμένοντας πάντα ζουμερά και μαλακά στο εσωτερικό, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος ψήστης!

Σχετικές ειδήσεις