ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά με καλή συμπεριφορά

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά με καλή συμπεριφορά

Τι πρέπει να κάνετε.

Ποιος γονιός δεν θέλει τα παιδιά του να συμπεριφέρονται καλά και όμορφα στους άλλους;

Κοινώς να είναι καλά και ευγενικά παιδιά.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας καλή συμπεριφορά!

Εξηγήστε

Με το να εξηγήσετε αυτό που θέλετε, αυτό που ζητάτε ή τι ζητάτε να κάνει, του το κάνετε ξεκάθαρο και δεν το μπερδεύετε. Έτσι μπορεί και εκείνο να ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητάτε.

'Ορια

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια. Γιατί; Μα επειδή τους δίνει ασφάλεια και σιγουριά. Προσπαθούν να βρουν το όριο και να το διαπραγματευτούν (φυσιολογική αντίδραση) για να δουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Αν εσείς δεν τους έχετε όριο, τότε εκείνα θα προκαλούν όλο και με πιο άσχημους τρόπους εφόσον δεν γνωρίζουν που να σταματήσουν αλλά μεγαλώνουν και μέσα στην ανασφάλεια…

Δείξτε του τα λάθη του

Λάθη κάνουμε όλοι μας, ακόμα και εμείς οι …μεγάλοι! Δείξτε του λοιπόν το λάθος του με όμορφο τρόπο όμως και προσπαθήστε μαζί να το κάνει και πάλι. Του αυξάνετε έτσι το θάρρος να προσπαθήσει ξανά και να μάθει να διεκδικεί…

Ενθαρρύνετέ το

Όταν αισθάνεται ότι αναγνωρίζετε αυτό που κάνει, νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά με τον εαυτό του, άρα και η συμπεριφορά του είναι πιο γλυκιά και χωρίς εντάσεις.

Υπομονή

Χρειάζεται να το διδάξετε να μην είναι ανυπόμονο, ότι χρειάζεται να μάθει να περιμένει να έρθει η σειρά του, μην του δίνετε αμέσως ότι ζητάει και εξηγήστε του γιατί χρειάζεται χρόνος για το κάθε τι.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας