ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μανώλης Μητσιάς στο Newsbomb.gr: «Θέλω να φύγω με αξιοπρέπεια, δεν θέλω να με λυπούνται»

Τζωρτζίνα Ντούτση Τζωρτζίνα Ντούτση

ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω • ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 20

Ο Μανώλης Μητσιάς από το Α έως το Ω

00.00/45:39

Άνθρωποι της Τέχνης αφηγούνται ιστορίες και μοιράζονται σκέψεις με αφορμή τα γράμματα της Αλφαβήτου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ PODCAST

Spotify Apple Google

ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω • ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Ο Μανώλης Μητσιάς ξεδιπλώνει γνωστές και άγνωστες ιστορίες του από το Α έως το Ω.

O Μανώλης Μητσιάς κάνει απολογισμό της μακρόχρονης καριέρας του και μοιράζεται γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του.

O σπουδαίος ερμηνευτής μάς μεταφέρει στο χωριό του τα Δουμπιά Χαλκιδικής και μας διηγείται ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια, αναμνήσεις αλλά και δύσκολες στιγμές. Μας αποκαλύπτει τον δικό του ήρωα και θυμάται το ξεκίνημά του στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αθήνα. Μοιράζεται γνωστές και άγνωστες ιστορίες με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Νίκο Γκάτσο τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και αποκαλύπτει τη συνεργασία που δεν έγινε ποτέ και του έχει μείνει απωθημένο μέχρι σήμερα.

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, είναι από τους θεμελιώδεις ανθρώπους της καριέρας μου, τον αγάπησα πάρα πολύ και θα τον θυμάμαι για πάντα».

«Ο Νίκος Γκάτσος υπήρξε πραγματικά ο μέντοράς μου στην Αθήνα. Σαν να γνώρισα τον Θεό», λέει για τον Νίκο Γκάτσο και μοιράζεται το «περιπετειώδες ταξίδι που έκανε μαζί του στο Αγρίνιο το 1975».

Ακόμα, αναφέρεται στο περιστατικό με τη Μελίνα Μερκούρη όταν «έφαγε πόρτα» στα Δειλινά που τραγουδούσε ο ίδιος, μας μιλάει για τραγούδια-σταθμούς στην καριέρα του όπως η «Ελευσίνα» και η «Πιρόγα», τις σπουδές του στη σχολή Υπομηχανικών-Μηχανικών, το όνειρό του να σπουδάσει στην Στρατιωτική Ιατρική, την ψαλτική, αλλά και τη φυλάκισή του κατά τη διάρκεια της χούντας.

Το κλείσιμο της μεγάλης καριέρας του Μανώλη Μητσιά ίσως έρθει σύντομα, όπως εξομολογείται ο ίδιος... «Θέλω να φύγω αξιοπρεπής... Ίσως κανένα χρόνο ακόμα. Θέλω να φύγω με αξιοπρέπεια, έτσι να με θυμούνται, δεν θέλω να με λυπούνται».

Την Τρίτη 14 Ιουνίου, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, ο Μανώλης Μητσιάς θα γιορτάσει «50 χρόνια χρυσάφι», ένα μουσικό οδοιπορικό με στάσεις στους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του.

Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία του Μανώλη Μητσιά έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):

Απολογισμός
Βασίλης Τσιτσάνης
Γεωργικές εργασίες στα καπνά
Δουμπιά Χαλκιδικής - Δειλινά
Ελευσίνα
Ζόρια
Ήρωας
Θεοδωράκης
Ίκαρος βιβλιοπωλείο
Καφενείο στο χωριό
Λουκιανός Κηλαδόνης
Μικρούτσικος
Νίκος Γκάτσος
Ξεκίνημα
Οικογένεια
Παππούς
Ρεπερτόριο
Σύρος
Τραγούδι απωθημένο
Υπομηχανικοί – Χημικοί
Φυλάκιση από τη χούντα
Χατζιδάκις
Ψαλτική
Ωραίο Φινάλε


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ