ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Έλενα Ξυδιά στο Newsbomb.gr: Παίζοντας πιάνο εν πλω ανοιχτά της Σκιάθου

Η Έλενα Ξυδιά στο Newsbomb.gr: Παίζοντας πιάνο εν πλω ανοιχτά της Σκιάθου

Αλλά και στα Μετέωρα, δίπλα σε καταρράκτες και σε λίμνες...

Η Έλενα Ξυδιά είναι μια ξεχωριστή μουσικός. Καλλιτέχνιδα. Ανήσυχο πνεύμα. Η καραντίνα την πείσμωσε και την έκανε να βρει τρόπους έκφρασης. Μαζί με τον σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη αποφάσισαν να στήσουν το πιάνο και να παίξει η Έλενα σε σημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Το πρώτο βίντεο έγινε στα Μετέωρα. Τι χρειαζόταν… να μεταφερθεί το πιάνο σε αυτά. Καθόλου εύκολο εγχείρημα.

Η ίδια μιλάει στο Newsbomb.gr για αυτή την ιδέα της και τις δυσκολίες της με αφορμή το τελευταίο της βίντεο, που παίζει πιάνο πάνω σε ένα ιστιοφόρο ανοιχτά της Σκιάθου.

Στα social media δέχεται καταιγισμό μηνυμάτων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Εκείνη πάλι κρατάει χαμηλούς τόνους. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι το «γραφείο» της είναι αυτό που της δίνει επιπλέον ενέργεια. Παίζει πιάνο στο μουσείο της Ακρόπολης και κάθε φορά που βλέπει την μεγαλειότητα του μνημείου η ψυχή της γεμίζει.

Η Έλενα Ξυδιά είναι μια Ελληνίδα που μέσα από την τέχνη της αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Το πιάνο σας και η μουσική σας, έχει «ταξιδέψει» σε μέρη όπως τα Μετέωρα, σε καταρράκτες και εν πλω ανοιχτά της Σκιάθου. Για ποιο λόγο γίνονται αυτά; Είναι μέρος κάποιου project;

«Πριν ένα χρόνο και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, προσπαθήσαμε να σκεφτούμε τρόπους διαφυγής από την απόλυτη αδράνεια.

Μαζί με το σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη, περάσαμε αμέτρητες ώρες με skype meetings, εγώ στην Αθήνα κι εκείνος στη Λάρισα, με στόχο να νιώσουμε και πάλι δημιουργικοί.

Αφορμή στάθηκε η δημιουργία ενός virtual χάρτη που υλοποιούταν εκείνο το διάστημα από πανεπιστήμια και φορείς της Ευρώπης (ο-city) που θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα σημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, και για τον οποίο δημιουργήσαμε εθελοντικά το πρώτο μας video για τα μετέωρα.

Το πρώτο και το πιο δύσκολο!

Ένα πρότζεκτ που απαιτούσε ειδικές άδειες (εφορείες αρχαιοτήτων, ηγουμενοσυμβουλιο των μονών κλπ) μεγάλη δυσκολία στη μεταφορά του πιάνου και διασφάλιση ότι το βίντεο σε καμία περίπτωση δε θα προσβάλει την ιερότητα του χώρου.

Όταν καταφέρνεις ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα με τόση προσπάθεια και αγάπη, τότε το νιώθεις παιδί σου.

Τα καταφέραμε λοιπόν και η ικανοποίηση που νιώσαμε αμέσως μετά τη δημοσίευσή του, από τα εκατοντάδες μηνύματα του κόσμου, ήταν απερίγραπτη.

Ήταν το μεγαλύτερο τεστ για μας και η ώθηση να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, παρουσιάζοντάς την με διαφορετικό τρόπο».

Μέσα από την ενέργεια σας διακρίνονται ελληνικά μέρη, πολιτισμικά σημεία, οι θάλασσες μας, τα ποτάμια, οι λίμνες και όλα αυτά με ένα πέπλο μουσικής και Πολιτισμού…

«Ως πιανίστρια εργάζομαι στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης, κι έτσι καθημερινά από το «γραφείο μου», απέναντί μου, αντικρίζω το ομορφότερο μνημείο του πλανήτη.

Παίζοντας πιάνο σε ένα τόσο σπουδαίο σημείο, αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα των επισκεπτών, όταν αντικρίζουν την Ακρόπολη ντυμένη με ένα υπέροχο πέπλο μουσικής. Εγώ η ίδια νιώθω την ίδια ένταση, παρά το γεγονός πως το αντικρίζω καθημερινά

Αυτά τα συναισθήματα θέλουμε να μεταφέρουμε μέσω των βίντεο μας σε όλο τον κόσμο. Υπέροχες μουσικές εικόνες μιας μοναδικής Ελλάδας γεμάτη πολιτισμό».

Τι σας λέει ο κόσμος στα social media; Υπάρχει απήχηση και εκτός συνόρων;

«Τα μηνύματα, η αγάπη, η υποστήριξη είναι κάτι μοναδικό. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη μας στέλνουν συγχαρητήρια. Πρώτη φορά βλέπουν την Ελλάδα με αυτό τον τρόπο. Τονίζουν ότι μετά τις προβολές των βίντεο, η Ελλάδα είναι πλέον γι’ αυτούς προορισμός! Έχει μπει στο travel list τους, όπως χαρακτηριστικά μας λένε!».

Το τελευταίο σας βίντεο είναι από την Σκιάθο, αυτό έγινε σε συνεργασία με τον δήμο για την προώθηση του τουρισμού;

«Μετά από πρόσκληση μας ζητήθηκε να σκηνοθετήσουμε με διαφορετικό τρόπο ένα προτζεκτ για την προώθηση του Νησιού.

Με τη βοήθεια του Δήμου Σκιάθου και του skiathoslife.gr αποφασίσαμε να οργανώσουμε κάτι πολύ δύσκολο ...ένα πιάνο πάνω σε ιστιοπλοικό...όταν συζητήσαμε με την ομάδα μου μια ιδέα δεν υπολογίζουμε πόσο τρελή ή δύσκολη είναι...απλά το κάνουμε.

Έτσι λοιπόν όταν ανακοινώσαμε την ιδέα και το τί προτιθέμεθα να κάνουμε έμειναν όλοι αφωνοι, αλλά μας υποστήριξαν σε κάθε δυσκολία για να το υλοποιήσουμε…

Να σημειωθεί ότι ήταν ένα πραγματικά επικίνδυνο πρότζεκτ. Δεν είναι καθόλου εύκολο να μεταφερθεί ένα πιάνο στην πλώρη ενός ιστιοπλοϊκού και να σταθεροποιηθεί, και σίγουρα λίγοι ιδιοκτήτες σκαφών θα συμφωνούσαν σε μια τέτοια ιδέα ….».

Σας έχουν ζητήσει και από άλλους δήμους;

«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από κάθε περιοχή της Ελλάδας, άλλωστε πλέον και εμείς έχουμε στείλει ανοικτή πρόσκληση σε κάθε Δήμο ή φορέα να επικοινωνεί μαζί μας ώστε να δημιουργήσουμε μαζί αντίστοιχα βίντεο ανάδειξης του πολιτισμού μας. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, όσες είναι και οι ομορφιές της Ελλάδας».

Έχετε βάλει στόχο να ταξιδέψετε με τη μουσική σας και το πιάνο σας στην Ελλάδα;

«Tα συγκεκριμένα βίντεο έχουν τεράστια απήχηση, εξαιτίας της μοναδικότητάς τους και της καινοτομίας τους. Επιθυμία μας είναι πλέον να επισκεφτούμε όλα τα σημαντικά σημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, και να τα παρουσιάσουμε με το δικό μας τρόπο σε όλο τον πλανήτη».

Τις μουσικές πως τις επιλέγετε;

«Συνήθως το concept προηγείται της μουσικής. Έχουμε ήδη δηλαδή στο μυαλό μας την τοποθεσία και τα βασικά πλάνα του βίντεο, και πάνω σ´ αυτά ψάχνουμε τη μουσική. Σαν μουσικός μετά από κάθε ιδέα το μυαλό μου δημιουργεί εικόνες κλείνω τα μάτια και παίζω ώρες μπροστά στο πιάνο...Όταν η μουσική αγκαλιάσει την εικόνα τότε το ρόλο έχει ο σκηνοθέτης.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα κομμάτια που θα ήθελα οπωσδήποτε να παίξω, κι εκεί τα πράγματα πάνε ανάποδα. Για παράδειγμα επιθυμία μου είναι να παίξω το «by the sea» της Ελένης Καραΐνδρου κι έτσι ψάχνω ενα concept κάπου… «by the sea» , ώστε να ταιριάζει με το κομμάτι μου!».

Η χώρα μας και ο Πολιτισμός μας είναι συγκλονιστικά; Πως το βιώνετε εσείς;

«Η Χώρα μας είναι πραγματικά η έννοια της ιστορίας και του πολιτισμού. Είναι συγκλονιστικό το συναίσθημα που βιώνεις όταν μπορείς να δεις την ομορφιά και να μεταφέρεις έστω και λίγη από αυτή με το δικό σου τρόπο στην άλλη άκρη της γης!».

Ποια είναι τα επόμενα μουσικά σας ταξίδια;

«Κάθε μας ταξίδι είναι μια περιπέτεια! Πάντα τα ανακοινώνουμε αφού γίνουν, γιατί θέλουμε και το στοιχείο της έκπληξης».

Περισσότερες φωτογραφίες & βίντεο μπορείτε να απολαύσετε στον προσωπικό της λογαριασμό:

https://www.instagram.com/p/CRihvGQAGEH/?utm_medium=copy_link

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.