ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μιρέλα Πάχου στο Newsbomb.gr: Ο Μαχαιρίτσας, το διδακτορικό και η άβολη στιγμή στη σκηνή

Μιρέλα Πάχου
Πάνος Γιαννακόπουλος

H ταλαντούχα τραγουδοποιός Μιρέλα Πάχου μιλάει στο Newsbomb.gr με αφορμή τις εμφανίσεις της στον Σταυρό του Νότου.

Από τα κάστρα των ιπποτών της Ρόδου, η ταλαντούχα Μιρέλα Πάχου βρέθηκε στα έδρανα της νομικής και τις μουσικές σκηνές της Αθήνας να μας «ταξιδεύει» με τη φωνή και το ακορντεόν της.

Κόρη του μουσικού Αγαπητού Πάχου και με διδακτορικό στο Δημόσιο Δίκαιο, η Μιρέλα διαπρέπει στους δύο επαγγελματικούς δρόμους που ακολούθησε, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία.

Στις αρχές της μουσικής της διαδρομής είχαμε συνηθίσει να τη βλέπουμε στο πλευρό του Μίλτου Πασχαλίδη και στη συνέχεια πλάι σε σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας που κρατάει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της.

Αυτό τον καιρό η νεαρή τραγουδοποιός ετοιμάζεται για τις εμφανίσεις της με τον Μύρωνα Στρατή στον Σταυρό του Νότου Plus (από τις 11 Δεκεμβρίου), αλλά και για την κυκλοφορία του νέου της single.

Η ζωή είναι γεμάτη διαδρομές. Η διαδρομή της Μιρέλας, από τη Ρόδο μέχρι τώρα πώς είναι, εύκολη ή δύσκολη; Έχει λακκούβες και σκαμπανεβάσματα; Είναι μια ευθεία, πολύχρωμη και ηλιόλουστη;

«Νομίζω πως οι διαδρομές χωρίς εμπόδια τελικά δεν οδηγούν πουθενά. Αν ακολουθείς ευθείες γραμμές και συντομεύεις, ποτέ δε θα ανακαλύψεις το καινούργιο μονοπάτι ή τη μυστική πύλη που σε περιμένει μετά την απότομη στροφή.

Τώρα μιλώντας για τη δική μου διαδρομή, μέχρι σήμερα και χρώμα είχε και φως και -εννοείται- πολλά σκαμπανεβάσματα. Αρκετές φορές ένωσα πως χάθηκα ή κόλλησα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όμως χάρη στην υποστήριξη και την αγάπη των δικών μου ανθρώπων, παραμένω καθ΄οδόν!».

Θα χρησιμοποιήσω τον τίτλο του νέου σου τραγουδιού για να σε ρωτήσω αν έχεις πάρει ποτέ Λάθος Διαδρομή. Σε μια απόφαση, σε μια επιλογή ή σε προσωπικό επίπεδο.

«Πολλές φορές πήρα τη λάθος διαδρομή για κάποιο προορισμό, που ως δια μαγείας, αποδείχθηκε σωστός! Έτσι κι αλλιώς όμως, όπως είπε ένας Αργεντινός ποιητής: "θα πουν ότι είσαι σε λάθος δρόμο, αν είναι ο δικός σου"».

Μιρέλα γνωρίζω ότι είσαι απόφοιτος της Νομικής με διδακτορικό στο Δημόσιο Δίκαιο. Θα ήθελα να μου πεις αν παράλληλα ασκείς και τη νομική.

«Ναι, ασχολούμαι σε επαγγελματικό αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο με την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων».

Πώς βγαίνει η Μιρέλα μετά από δύο σεζόν εγκλεισμού; Τι αλλαγές έχει συντελέσει μέσα σου η πανδημία του κορονοϊού;

«Επειδή είμαι αισιόδοξη εκ φύσεως και εκ πεποιθήσεως, θα μείνω στα θετικά. Χάρη στην πανδημία αυξήθηκε ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη μας προς την επιστήμη και την τεχνολογία. Ανακαλύψαμε καινοτόμους τρόπους να εργαζόμαστε, να επικοινωνούμε, να ψυχαγωγούμαστε και να ψωνίζουμε. Μάθαμε να μαγειρεύουμε και να είμαστε πιο ολιγαρκείς. Δημιουργήσαμε νέες ισορροπίες, διαχειριστήκαμε τα όρια του μέσα-έξω και ανακαλύψαμε ποιες σχέσεις είναι πραγματικά σημαντικές».

Μιρέλα, τι σου δίνει ώθηση;

«Οι νέοι στόχοι! Συμβαίνει κάτι σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία αρχίζει από μια κατάσταση στέρησης, που δημιουργεί την ανάγκη ή τέλος πάντων την πίστη στην αξία του πιθανού αποτελέσματος, και όλο αυτό με σπρώχνει να κάνω κάτι για την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης».

Και τι σε θυμώνει σήμερα;

«Η σκληρότητα, ο φανατισμός, ο φαρισαϊσμός, η αγένεια… Είναι μεγάλη η λίστα».

Πες μου για τον μεγαλύτερο φόβο σου στη σκηνή ή στο στούντιο.

«Στη σκηνή και στο στούντιο δεν νιώθω ποτέ φόβο. Νιώθω ελεύθερη!».

Έχει υπάρξει ποτέ άβολη ή αστεία στιγμή σε live;

«Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, στην παράσταση "Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά", βρίσκομαι στη σκηνή με τον Λαυρέντη και λίγα δευτερόλεπτα πριν το solo μου, συνειδητοποιώ ότι το ακορντεόν έχει μείνει από μπαταρία. Εκεί σήκωσα τα χέρια, κυριολεκτικά και μεταφορικά (γέλια)!».

Έχεις κάνει πολλές αξιόλογες συνεργασίες. Ποια θα θυμάσαι για πάντα και για ποιο λόγο;

«Έχω πράγματι κάνει αξιόλογες συνεργασίες και νιώθω για όλες μεγάλη χαρά και τιμή. Θα σταθώ στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, στον οποίο και οφείλω τις πιο σημαντικές στιγμές στην καλλιτεχνική μου πορεία. Για μένα δεν ήταν μόνο ο πιο σπουδαίος καλλιτέχνης, αλλά και ένας από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Του οφείλω πάρα πολλά και πάντα θα τον νιώθω πλάι μου στη σκηνή».

Με αφορμή τις κακοποιητικές συμπεριφορές που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα, θέλω να σε ρωτήσω αν έχεις έρθει ποτέ δύσκολη θέση ή πώς θα αντιμετώπιζες μια ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Δεν έχω βρεθεί ποτέ σε ανάλογη θέση και ούτε γνωρίζω αν υπάρχει οποιαδήποτε σχετική καταγγελία στο χώρο του τραγουδιού. Ωστόσο με την αφορμή της ερώτησής σας αφενός και της συμμετοχής μου στην καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα "Ο Kανόνας των εσωρούχων" για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης αφετέρου, θα ήθελα να πω ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι μια από τις πιο σοβαρές μορφές βίας εναντίον των παιδιών. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας. Η πρόληψη και η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη των ενηλίκων και η προστασία τους μια από τις πιο επιτακτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες».

Υπάρχει νέο υλικό στα σκαριά; Νέα τραγούδια ή κάποιο επερχόμενο άλμπουμ;

«Νέο single, που θα κυκλοφορήσει αρχές Ιανουαρίου και ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας!».

Από τις 11 Δεκεμβρίου σε βρίσκουμε στον Σταυρό του Νότου Plus, μαζί με τον Μύρωνα Στρατή. Τι θα ακούσουμε εκεί;

«Στο Σταυρό του Νότου θα ακούσετε τραγούδια από την προσωπική μας δισκογραφία και επιλεγμένες διασκευές σε ποπ και ροκ τραγούδια. Είναι ένα πρόγραμμα που φτιάχτηκε με φροντίδα, πολλή αγάπη και πολύ χρώμα. Σας περιμένουμε!».


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.