ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μαγεία επιστρέφει στα σινεμά - Αυτές είναι οι νέες ταινίες που κυκλοφορούν σήμερα

Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ
Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ, επιστροφή στο σύμπαν στο Χάρι Πότερ
Tanweer

Δείτε αναλυτικά όλες τις ταινίες που έρχονται στα σινεμά την Πέμπτη 14 Απριλίου. 

Αφιερωμένη στα ντοκιμαντέρ είναι η νέα εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου, στους ελληνικούς κινηματογράφους. Οι λάτρεις του είδους, θα βρουν μια πληθώρα ντοκιμαντέρ, ενώ οι κινηματογραφόφιλοι και δη οι φαν του Χάρι Πότερ, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την τρίτη πρίκουελ ταινία «Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ». Θυμίζουμε ότι στο τρίτο κεφάλαιο, ο Μαντς Μίκελσεν έχει αντικαταστήσει τον Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του τρομερού μάγου, Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ.

Δείτε αναλυτικά όλες τις ταινίες που κυκλοφορούν στα σινεμά την Πέμπτη 14 Απριλίου.

Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ (Fantastic Beasts:The Secrets of Dumbledore)

Η τρίτη ταινία του μυθικού Wizarding World της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μας επαναφέρει στον αγαπημένο κόσμο της μαγείας με οικείους και καινούριους χαρακτήρες που ταξιδεύουν σε έξι χώρες και τρεις ηπείρους. Η συναρπαστική ιστορία σκαλίζει το σκοτεινό παρελθόν του Ντάμπλντορ με αφορμή ένα μυστικό που μοιράζεται μόνο με τον νοσηρό Γκρίντελβαλντ.

Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει τον βραβευμένο με Όσκαρ Έντι Ρέντμεϊν (Η Θεωρία των Πάντων), τον δύο φορές υποψήφιο για Όσκαρ Τζουντ Λο (Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ), τους Έζρα Μίλερ, Νταν Φόγκλερ, Άλισον Σούντολ, Γουίλιαμ Ναντιλάμ, Κάλουμ Τέρνερ, Τζέσικα Γουίλιαμς, Βικτόρια Γέιτς, Πόπι Κόρμπι-Τους, Φιόνα Γκλάσκοτ, Κάθριν Γουότερστον, Μαρία Φερνάντα Κάντιντο, Ρίτσαρντ Κόιλ, Όλιβερ Μασούτσι, Βάλερι Πάτσνερ και Μαντς Μίκελσεν.

Την ταινία σκηνοθέτησε ο βετεράνος του μαγικού κόσμου του Χάρι Πότερ, Ντέιβιντ Γέιτς, σε σενάριο των Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Στιβ Κλοβς.

Ο καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ (Τζουντ Λο) γνωρίζει ότι ο πανίσχυρος σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ (Μαντς Μίκελσεν) σκοπεύει να αποκτήσει τον έλεγχο του Κόσμου των Μάγων. Ανίκανος να τον σταματήσει μόνος του, αναθέτει στον Μαγικοζωολόγο Νιουτ Σκαμάντερ (Έντι Ρέντμεϊν) να ηγηθεί μιας ατρόμητης ομάδας μάγων, μαγισσών και ενός γενναίου Μαγκλ φούρναρη σε μια επικίνδυνη αποστολή, όπου συναντούν παλιά και νέα ζώα και συγκρούονται με την ενισχυμένη λεγεώνα του Γκρίντελβαλντ. Αλλά με τόσα πολλά να διακυβεύονται, για πόσο καιρό μπορεί ο Ντάμπλντορ να παραμείνει αμέτοχος;

Η ιερότητα του βουνού (The Sanctity of Space)

Ο σπουδαίος φωτογράφος Μπραντ Γουόσμπερν μας έχει χαρίσει τις ωραιότερες αεροφωτογραφίες βουνών, όλων των εποχών. Πετώντας πάνω από αχαρτογράφητες οροσειρές, κρεμασμένος από την ανοιχτή πόρτα ενός αεροπλάνου, ο Γουόσμπερν τράβηξε θρυλικές φωτογραφίες, χάρη στις οποίες μπόρεσε να σχεδιάσει χάρτες, να πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες, να ανακαλύψει τις πρώτες αναβάσεις και να εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους.

Πάνω από ογδόντα χρόνια μετά από την πρώτη αεροφωτογραφία του Όερους Ντενάλι από τον Γουόσμπερν, δύο φίλοι ορειβάτες, ο Ρενάν Οζτούρκ και ο Φρέντι Γουίλκινσον κοιτάζουν κάποιες φωτογραφίες του Γουόσμπερν και έχουν την εξής τρελή ιδέα: το όνειρό τους δεν είναι να ανεβούν την οροσειρά, αλλά να διασχίσουν πλαγίως τις πιο απαγορευτικές κορυφές της, τον ορεινό όγκο του Moose’s Tooth. Είναι σίγουρα ένας καινούργιος τρόπος εξερεύνησης του ίδιου τοπίου που πρώτος ανακάλυψε ο Γουόσμπερν.

Καθώς πραγματοποιούν τη διαδρομή μέσα από δύο αποστολές – μέσα σε παγωμένες σκηνές, με κομμένα σκοινιά και κατολισθήσεις – η επιθυμία τους να είναι οι πρώτοι που ολοκληρώνουν αυτή την παράτολμη διάσχιση της οροσειράς εξελίσσεται σε εμμονή.

Η ταινία γυρίστηκε σε πέντε χρόνια και παρουσιάζει μεγαλειώδεις εικόνες: από τις εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους του Γουόσμπερν και του Άνταμς, μέχρι την υπερσύγχρονη κινηματογράφηση από ελικόπτερο και τις φωτογραφίες από το διάστημα – με μία αξέχαστη ιστορία που διαπερνά γενιές. Είναι παράλληλα μία ιστορία περιπέτειας που κόβει την ανάσα και ένας ύμνος στο πνεύμα της εξερεύνησης.

Ενθύμιον (Memento)

Το «Ενθύμιον» ένα λυρικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Ζιώγα, είναι μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει. Ένα τραγούδι αγάπης για όσους έμειναν κοντά της, για όσους μεταναστεύσανε, για τους μουσικούς της και τη μοναδική της φύση.

Mεταφερόμαστε στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας τις ημέρες του Πάσχα. Μέσα από τον κινηματογραφικό φακό γινόμαστε παρατηρητές της καθημερινότητας και των ανθρώπων αυτού του μικρού χωριού και αναζητούμε τις ρίζες ενός ξεχωριστού εθίμου.

Μέσα από τα τραγούδια, τα λόγια και τους ήχους οι λιγοστοί του κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τους θρύλους και να δώσουν συνέχεια στη ζωή ακόμα και μετά το τέλος της.

Αδάμ, πού Ει; (Where Are You, Adam?)

Αλέξανδρος Ζαπορόσενκο, σκηνοθέτης του Φίλμ : Πήρα την κάμερά μου και πήγα στο Άγιο Όρος. Αυτό το ταξίδι ήταν μια αποκάλυψη στη ζωή μου που μου έφερε πνευματική αφύπνιση

Ο ίδιος είχα αποφασίσει από την αρχή ότι δε θα κάνω ένα αλμανάκ για το Άγιο Όρος.
Ήδη έχουν γυριστεί πολλά. Δε θέλω να ξεκινώ την ταινία με λόγια: «Αυτό είναι το Άγιο Όρος. Ο μοναχισμός εμφανίστηκε εδώ τότε. Αυτό είναι ο κλήρος της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Όλοι την ξέρουν αυτή την ιστορία και αν θέλουν μπορούν να τη βρουν. Αν και στην ταινία υπάρχουν μερικά πλάνα που περιφραστικά μεταδίδουν την ιστορία του Δοχειαρίου.

Περισσότερο, ήθελα να μην μιλάω αλλά να δείχνω, να δημιουργώ εικόνες.
Γι’ αυτό, στα πρώτα 12 λεπτά στην ταινία δεν υπάρχει ούτε λέξη. Μεγάλης διάρκειας πλάνα, για πολλή ώρα βρέχει… Και αυτά είναι για να τα βλέπει κανείς στον κινηματογράφο, σε μεγάλη οθόνη. Γιατί; Επειδή έχει γίνει πολλή δουλειά όχι μόνο με την εικόνα αλλά και με τον ήχο. Ήθελα να καταφέρω ώστε ο θεατής να διεισδύσει στην ατμόσφαιρα του αγιορείτικου μοναστηριού. Γι’ αυτό, εγκαταλείψαμε εντελώς την ιδέα να υπάρχει εκφωνητής από πίσω για να μην την καταστρέψουμε.

Femicidio

Η Laura Roveri, επιζώσα άγριας δολοφονικής επίθεσης από τον πρώην φίλο της, τραβάει την κουρτίνα στον σκοτεινό κόσμο της έμφυλης βίας στην Ιταλία και μεταμορφώνεται σ’ ένα ζωντανό παράδειγμα θάρρους.

Στην Ιταλία μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες. Η Nunzia Maiorano και η Alba Chiara Baroni δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως και η Lorena Quaranta κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους πενθούν και συντάσσονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της γυναικοκτονίας.


Διαβάστε επίσης

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore: Δείτε το τελευταίο τρέιλερ λίγο πριν την πρεμιέρα