ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αθηναϊκές Διαδρομές: Από τον μυστικό Λυκαβηττό στα άδυτα του Μεγάρου και το γήπεδο του ΠΑΟ

Λυκαβηττός
Ο Μυστικός Περίπατος του Λυκαβηττού θα γίνει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου
AP

Έξι νέες Αθηναϊκές Διαδρομές, που αποκαλύπτουν μια διαφορετική Αθήνα.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές επιστρέφουν ανανεωμένες στην πόλη, από την 1η Οκτωβρίου.

Έξι νέες Αθηναϊκές Διαδρομές, που αποκαλύπτουν μια διαφορετική Αθήνα αλλά τις διαφορετικές ιστορίες της πόλης μας, ξεκινούν τον Οκτώβριο από το Athens Culture Net του δήμου Αθηναίων.

Ερωτικές ιστορίες στις γειτονιές του Κεραμεικού από την πένα και με την καθοδήγηση του βραβευμένου συγγραφέα Θόδωρου Γρηγοριάδη. Εκκεντρικές εξορμήσεις από μια «συμμορία» πολυμήχανων γιαγιάδων που με τη …δύναμη της Γκρανόλας αλλά και της γραφής της Νάντιας Δρακούλα επιχειρούν να διορθώσουν τα αδίκως κείμενα!! Μουσικά δρώμενα και αποκαλυπτικές επισκέψεις στα άδυτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Μια «λοξή διαδρομή» από τη Νάντια Γεωργακοπούλου σε γωνιές των Αμπελοκήπων και κτίρια με τη δική τους, μοναδική ιστορία. Φοιτητικές διαδρομές στα ιστορικά κτίρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με συλλογικές και προσωπικές αναμνήσεις από το Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ.

Το πρόγραμμα των Αθηναϊκών Διαδρομών

Σάββατο 1 Οκτωβρίου, Το Μυστικό της Έλλης

Ο δημοφιλής συγγραφέας Θόδωρος Γρηγοριάδης, βραβευμένος με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήματος, μας οδηγεί στα χνάρια μιας απροσδόκητης ερωτικής ιστορίας που εκτυλίσσεται στις γειτονιές της Αθήνας. Η ερωτική ζωή της πενηντάρας Έλλης έδειχνε ληγµένη, οχυρωµένη ανάµεσα στα βιβλία και τις αναµνήσεις. Η γνωριµία της µε τον νεότερο και παντρεµένο Αντώνη θα τη βάλει σε µια ριψοκίνδυνη ιστορία με απρόβλεπτες συνέπειες. Με φόντο τις γειτονιές του Κεραμεικού, του Ρουφ και του Βοτανικού, συγγραφέας και κοινό θα ακολουθήσουν τις διαδρομές των δύο χαρακτήρων, θα βρεθούν στις γειτονιές και στα στέκια τους. Η διαδρομή βασίζεται κυρίως στο μυθιστόρημα, «Το μυστικό της Έλλης» (2012, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος) είναι ένα μυθιστόρημα ιδιαίτερων συγκινήσεων πάνω στην απουσία, την απρόσμενη αγάπη, την ολοκληρωτική προσφορά.

Σημείο συνάντησης: Μετρό Κεραμεικού , έξοδος Κωνσταντινουπόλεως
Ώρα συνάντησης : 11.00
Κάντε τη κράτηση σας

Κυριακή 9 Οκτωβρίου, Σούπερ Γκρανόλα – Ο Μυστικός Περίπατος του Λυκαβηττού

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος, Νάντια Δρακούλα μας αποκαλύπτει τις περιπέτειες μιας «αδίστακτης» συμμορίας τεσσάρων γιαγιάδων που αποφασίζουν να πάνε κόντρα σε αυτούς που τις αδικούν στην καθημερινότητά τους, και φέρνουν τα πάνω κάτω, χάρη στη μαγική συνταγή που τις μετατρέπει σε υπερήρωες! Η «Σούπερ Γκρανόλα» (εκδόσεις Ποταμός) τους δίνει υπερδύναμη, όχι όμως τυχαία αλλά ταιριαστή με την καθεμιά τους. Η εκκεντρική αυτή συμμορία ζει και δρα στη καρδιά του κέντρου, στο Λυκαβηττό, στα Εξάρχεια, στο Κολωνάκι, με λίγο αέρα από Τήνο. Η ανατροπή όμως θα έρθει, όταν το απίθανο έργο της δικής τους απονομής δικαιοσύνης δεν θα περιοριστεί μόνο στις δικές τους υποθέσεις... Η συναρπαστική συνέχεια στην…διαδρομή!

Σημείο συνάντησης: πλατεία Δεξαμενής
Ώρα συνάντησης: 12.00
Κάντε τη κράτηση σας

Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Οκτωβρίου, Στα άδυτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει δύο επισκέψεις- ξεναγήσεις που συνοδεύονται από σημαντικά μουσικά δρώμενα. Η λυρική τραγουδίστρια Μάιρα Μηλολιδάκη θα περιηγηθεί στους χώρους του Μεγάρου μαζί με τους προσκεκλημένους, (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης-Εκκλησιαστικό Όργανο-Φουαγιέ-Σαλόνι Φίλων Μεγάρου), θα μιλήσει για την ίδρυση και την ιστορία , για άγνωστες και γνωστές πτυχές, και παράλληλα θα παρουσιάσει τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, ελληνικές και διεθνείς, του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος. Στη συνέχεια, η Μάιρα Μηλολιδάκη μαζί με τον Τίτο Γουβέλη στο πιάνο, θα δώσουν ένα μικρό ρεσιτάλ στο σαλόνι των Φίλων του Μεγάρου ή στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος . Το τριμηνιαίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών καθώς και το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων θα διανεμηθεί στους/στις συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες.

Ώρα συνάντησης : 11.00
Τόπος συνάντησης : Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Για την επίσκεψη το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, κάντε τη κράτηση σας

Για την επίσκεψη τη Κυριακή 16 Οκτωβρίου, κάντε τη κράτηση σας

Σάββατο 22 Οκτωβρίου Νάντια Γεωργακοπούλου, Πίσω από το «Έλενα» και τη «Λεωφόρο»: Μία λοξή διαδρομή

Η συγγραφέας του βιβλίου «Επιστροφή στην Αθήνα, Κτίρια, πρόσωπα και διαδρομές από τον 19ο αιώνα», (εκ. Αλεξάνδρεια) γίνεται οδηγός μας σε μια διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων με πολλές αθέατες πλευρές και πλούσια ιστορία. Ανάμεσα στο Μαιευτήριο «Έλενα», το Γήπεδο του Παναθηναϊκού και τον περιφερειακό του Λυκαβηττού κρύβονται ενσταντανέ του Μεσοπολέμου, λοξοδρομήσεις σε συλλογικές και ατομικές ιστορίες αλλά και προσωπικά μας βιώματα, στα διάσπαρτα αναπάντεχα απομεινάρια από την προσφυγική γειτονιά των Κουντουριώτικων και στους ανοιχτούς χώρους – σχεδόν χωράφια – ανάμεσά τους.

Άλλες στάσεις είναι η Σχολή Γυμναστικής, Ρυθμικής και Χορού της Πολυξένης Ματέυ στο Bauhaus οίκημα του 1938, η κρυμμένη πίσω από ψηλούς τοίχους κατοικία του ευεργέτη (Μ)πάγκου, το τεράστιο κουφάρι της Σεβαστοπουλείου Εργατικής Σχολής με το χαριτωμένο περίπτερο όπου στεγάζεται ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, το πάλαι ποτέ Εμπειρίκειο Άσυλο Αστέγων Παίδων του 1917 και μετέπειτα Αναμορφωτήριο Θηλέων, που είναι πια σχολείο, η βυθισμένη βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα της οδού Τσόχα, το Μπαλτάζαρ, που δεν ήταν πάντα εστιατόριο, το Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, όπου γεννήθηκε σχεδόν όλη η Αθήνα μιας κάποιας ηλικίας, το Γήπεδο του Παναθηναϊκού που σε λίγο καιρό θα είναι πια παρελθόν, τα Προσφυγικά.

Σημείο συνάντησης : Δημοχάρους 27, πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο.
Ώρα συνάντησης : 11.30

Κάντε τη κράτησή σας

Κυριακή 23 Οκτωβρίου , Στα ιστορικά κτήρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης, η ερευνήτρια Χάιδω Μπάρκουλα και ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παυλόπουλος, οργανώνουν έναν ξεχωριστό περίπατο στα ιστορικά κτήρια του ΕΚΠΑ στο κέντρο της πόλης.

Ξεκινώντας από το εμβληματικό κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών – Τα Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30) – όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν τόσο στον εσωτερικό όσο και στον προαύλιο μνημειακό χώρο, ο περίπατος θα συνεχιστεί με μία δεύτερη στάση στο εντυπωσιακό κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ακαδημίας & Ιπποκράτους). Ένα ιστορικό κτήριο που μπορεί να μας διηγηθεί πολλές και διαφορετικές περιπέτειες της ζωής των φοιτητών και φοιτητριών αλλά και του φοιτητικού κινήματος. Η περιδιάβαση θα συνεχιστεί με μια τρίτη στάση σε ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα, το Παλιό Χημείο (Σόλωνος 104), έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Ernst Ziller, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Friedrich Zastrau, αρχιτέκτονα του Βερολίνειου Χημείου. Σήμερα αποτελεί βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής. Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ (Σκουφά 45). Ένα μεσοπολεμικό κτήριο που στεγάζει την ιστορία του ΕΚΠΑ από το 1837 έως σήμερα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, μέσα από μια μικρή έκθεση τεκμηρίων, στις σπουδαίες και σημαντικές αρχειακές συλλογές. Ταυτόχρονα, με αφορμή τη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα παρουσιαστεί μια σειρά τεκμηρίων που θα αφορούν την εγγραφή φοιτητών/τριών και την περίθαλψη προσφύγων αμέσως μετά την κατάρρευση του μετώπου το 1922.

Ώρα: 11:00π.μ.
Τόπος συγκέντρωσης: Προπύλαια ΕΚΠΑ

Κάντε τη κράτησή σας


Διαβάστε επίσης

Το «Another Love» έγινε τραγούδι διαμαρτυρίας από τις γυναίκες στο Ιράν

Στη Θεσσαλονίκη ο δημιουργός του εικονογραφημένου σεναρίου του «Game of Thrones», W.Simpson

Τα «Μαγνητικά Πεδία» στον δρόμο προς τα Όσκαρ