ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Γαλλίδα Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

Ανί Ερνό
H Ανί Ερνό τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας στα 82 της χρόνια
ΑΠΕ

Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 για το «θάρρος και την κλινική οξύνοια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης», ανέφερε η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.

Η Ερνό, το έργο της οποίας είναι κυρίως αυτοβιογραφικό, είναι 82 ετών.

Το βραβείο απονέμει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Ποια είναι Ανί Ερνό

Η Annie Ernaux (Ανί Ερνό), γεννημένη το 1940 στη Γαλλία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν και εργάστηκε σαν καθηγήτρια στο Centre National d' Enseignement par Correspondence. Η Ερνό είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της χώρας.

Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο Τα χρόνια (2008). Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία της Ο τόπος (2019), Μια γυναίκα (2020), Τα χρόνια (2021) και Το γεγονός (2022).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης


Η Disney γίνεται 100: Οι πρώτες λεπτομέρειες για τους παγκόσμιους εορτασμούς

Ο Τζον Μάλκοβιτς από το Μουσείο της Ακρόπολης: «Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις 220.000 επιταγές θεάτρου - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι