ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναστασία Έδεν: Η αντίδραση του Σπανού στη διασκευή του «Άνθρωποι Μονάχοι»

H Αναστασία Έδεν
H Αναστασία Έδεν

H τραγουδίστρια Αναστασία Έδεν μιλάει στο Newsbomb.gr με αφορμή τη διασκευή στο τραγούδι «Άνθρωποι Μονάχοι».

Η γνωστή ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν, διασκευάζει με τζαζ διάθεση το «Άνθρωποι Μονάχοι» που αγαπήσαμε με τη φωνή της σπουδαίας Βίκυς Μοσχολιού. Ο συνθέτης του τραγουδιού Γιάννης Σπανός «όταν άκουσε τη διασκευή ενθουσιάστηκε και έδωσε την έγκρισή του για να προχωρήσει η ηχογράφηση», περιγράφει η ίδια η ερμηνεύτρια στο Newsbomb.gr.

H Αναστασία Έδεν γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα σπίτι που «αγκάλιαζε» κάθε μορφή Τέχνης. Ο πατέρας της, Αιμίλιος Έδεν, επιστήμονας, εικαστικός και ποιητής «ήταν ανιψιός της Κοραλίας και του Γιώργου Θεοτοκά και πολύ φίλος με σπουδαίες προσωπικότητες» όπως ο Ελύτης και ο Τσαρούχης. Η ίδια είχε μια σχέση σχεδόν συγγενική με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο ο οποίος στα 16 της την ανέβασε στη σκηνή του Ηρωδείου και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Μια ιστορία έτσι όπως μας την αφηγείται η Αναστασία Έδεν στο Newsbomb.gr...

- Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το τραγούδι «Άνθρωποι μονάχοι» το οποίο προσεγγίζετε με τζαζ διάθεση. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κομμάτι;

«Το σπουδαίο αυτό τραγούδι το λάτρευα από παιδί και ήθελα πάντα να το τραγουδήσω. Ο ανεπανάληπτος Γιάννης Σπανός και η μαγική Βίκυ Μοσχολιού ήταν και είναι πάντα στην κορυφή. Κάθε φορά ακούω με δέος την ερμηνεία της Μοσχολιού και πάντα ταξιδεύω με το συνθετικό μεγαλείο του Γιάννη Σπανού. Έτσι λοιπόν όταν έφερε στις πρόβες την διασκευή που επιμελήθηκε, με μεγάλη φροντίδα και σεβασμό ο Άρης Βλάχος, από την πρώτη κιόλας στιγμή την εντάξαμε στο πρόγραμμά μας. Αφού δοκιμάστηκε σε αρκετά live και είδαμε την θετική αντίδραση του κόσμου, μπήκαμε στο στουντιο για να την ηχογραφήσουμε».

- Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας την αντίδραση και τα σχόλια του Γιάννη Σπανού όταν άκουσε τη διασκευή σας;

«Με συγκινεί η ερώτησή σας, γιατί έχω την πιο ωραία ανάμνηση από τον Γιάννη Σπανό… Αφού του στείλαμε την διασκευή σε βίντεο από live, αμέσως πήρε τηλέφωνο τον Άρη Βλάχο να τον συγχαρεί και ζήτησε και το δικό μου τηλέφωνο. Με πήρε και όπως τον άκουσα από την άλλη γραμμή γεμάτο ενθουσιασμό δεν το πίστευα! Με πόση χαρά και αγάπη μας αγκάλιασε, μας έδωσε θερμά συγχαρητήρια και μαζί την έγκρισή του για να προχωρήσουμε στην ηχογράφηση».

- Μιλάμε για ένα εμβληματικό τραγούδι που έχουμε αγαπήσει από τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού. Αργότερα από τη Χάρις Αλεξίου. Μια αναμέτρηση…

«Οι μοναδικές ερμηνεύτριες που αναφέρετε βρίσκονται στην ψυχή και στην καρδιά μας με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες τους. Δεν θα ήθελα σε καμμία περίπτωση να μπω σε αυτό το σκεπτικό, θα ήταν λάθος να το κάνω. Τα τραγούδια είναι η κληρονομιά μας και το σημαντικό για μένα είναι να προσεγγίζει κάποιος αυτή την κληρονομιά με αγάπη και σεβασμό, κάνοντας μια δίκη του ανάγνωση. Αφού ο πατέρας και δημιουργός του σπουδαίου αυτού τραγουδιού μας αγκάλιασε, ένιωσα την σιγουριά να προχωρήσω».

- Μιλήστε μου για τα παιδικά σας χρόνια. Γνωρίζω ότι έχετε γνωρίσει σπουδαίες προσωπικότητες της Τέχνης. Ο πατέρας σας, Αιμίλιος Έδεν, γιατρός, ποιητής και εικαστικός ήταν φίλος με τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιάννη Τσαρούχη και άλλους. Εσείς η ίδια είχατε στενή σχέση με τον Νίκο Κούνδουρο.

«Ο πατέρας μου είναι επιστήμονας αλλά και καλλιτέχνης. Είναι σπουδαίος εικαστικός και ποιητής, ανιψιός της Κοραλίας και του Γιώργου Θεοτοκά και πολύ φίλος με όλες αυτές τις ξεχωριστές μορφές της τέχνης.

Με μύησε από νωρίς σε μια αισθητική και φιλοσοφία που δυστυχώς πιστεύω ότι ξεχνάμε. Είχα την τύχη να βιώσω τα παιδικά μου χρόνια μέσα σε ένα όνειρο με υπέροχους μαγικούς ανθρώπους! Δεν θα ξεχάσω τον ποιητή Νίκο Καρούζο στο μπαλκόνι του σπιτιού μας στην Βάρκιζα ένα καλοκαίρι, που μεταξύ ποίησης και συζητήσεων με έμαθε να φτιάχνω τις πρώτες μου σαΐτες, γρήγορες και χρωματιστές!
Επίσης ο Νίκος Κούνδουρος είναι ο άνθρωπος που με ανέβασε στην σκηνή πρώτη φορά και μάλιστα στην σκηνή του Ηρωδείου! Κατευθείαν στα βαθειά!».

- Και όσον αφορά το άρωμα και τις γεύσεις της Κωνσταντινούπολης;

«Είναι η πατρίδα μου με έναν περίεργο τρόπο, που δεν υπάρχει πια. Είναι στην σφαίρα του ονείρου γιατί η Κωνσταντινούπολη που έζησε ο παππούς και η γιαγιά χάθηκε μαζί με τα Σεπτεμβριανά! Έφεραν στην Αθήνα όμως τα αρώματα, τις γεύσεις και την αρχοντιά τους, μαζί με την απέραντη καλοσύνη και την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο. Ο παππούς μου ήταν ο γιατρός των φτωχών έτσι τον θυμούνται Έλληνες, Τούρκοι και Αρμένιοι».

- Πώς νιώθει μια 16χρονη κοπέλα στο Ηρώδειο; Ποια ήταν η επίδρασή του πάνω σας;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα την αίσθηση του φοβου, μάλλον μια έντονη χαρά και συγκίνηση με κυρίευε και φυσικά ο ενθουσιασμός του εφήβου που βρίσκεται σε έναν τόσο σημαντικό χώρο. Είχα κοντά μου τον Νίκο Κούνδουρο ο οποίος σκηνοθετούσε μια παράσταση τότε και μου ζήτησε να συμμετέχω. Ήταν σαν συγγενής ο Κούνδουρος αισθανόμουν μεγάλη σιγουριά μαζί του».

- Κραουνάκης, Ξυδάκης, Μαρκόπουλος, πλήθος γνωστοί ερμηνευτές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και άλλοι, είναι μερικές μόνο από τις συνεργασίες σας. Ποια θεωρείτε κομβική συνεργασία μέχρι σήμερα;

«Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια αυτή θα ήταν σίγουρα η συνεργασία μου με τον Μανό Ελευθερίου. Με τον συνθέτη Άρη Βλάχο κάναμε δυο δίσκους σε στίχους του Μάνου Ελευθέριου και φυσικά ήταν παρόν ο ίδιος ο ποιητής στην όλη δημιουργική διαδικασία. Θυμάμαι κάποιες υπέροχες βραδιές που μας είχε καλέσει με τον Άρη στο σπιτι του. Μας έδινε στίχους του, μας έδειχνε τις απίστευτες συλλογές του και μιλούσαμε ώρες για την μουσική και τις ιστορίες της…».

- Αν ζούσατε σε μια άλλη εποχή, ποια θα ήταν αυτή, ποια θα σας ταίριαζε και επίσης ποιο είδος τραγουδιού θα «υπηρετούσατε»;

«Αγαπώ την δεκαετία του '20! Ήταν μια εποχή που άνθιζαν οι ιδέες και η επαναστατική δημιουργικότητα των ανθρώπων! Δεν ξέρω αν θα ήμουν τραγουδίστρια εκείνη την εποχή, μάλλον θα ήμουν συγγραφέας ή εικαστικός και θα βρισκόμουν στα μπαρ του Παρισιού με την φίλη μου Suzanne Valadon».

- Την 1η Δεκεμβρίου επιστρέφετε στο Half Note. Τι θα ακούσουμε εκεί;

«Ναι, επιτέλους μετά από αρκετή ησυχία θα βρεθώ ξανά στην σκηνή του Half Note με αγαπημένους συνεργάτες και φίλους. Μαζί με το Άρη Βλάχο έχουμε στήσει μια παράσταση με τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, που αγαπάμε ιδιαιτέρως. Φυσικά ο Άρης έχει δημιουργήσει ένα μουσικό τοπίο διαφορετικό για τα γνωστά μας ακούσματα με πολύ φαντασία και τρέλα! Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά να τραγουδήσουμε παρέα!».

- Υπάρχουν επόμενα σχέδια στα σκαριά;

«Ετοιμάζω κάποιες εμφανίσεις σε χώρους της Αθήνας και έχω ήδη ηχογραφήσει ένα καινούργιο τραγούδι που σύντομα θα κυκλοφορήσει».


Διαβάστε επίσης

Οι Imagine Dragons για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Ξεκίνησε η προπώληση

«40+Βγαίνω»: 25 «κλικ» από την πρεμιέρα του Θανάση Αλευρά στο VOX

Κωστής Μαραβέγιας: Η ρόδα με σπούδασε, με έντυσε, μου έδωσε να φάω