Πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Μπέργκμαν, τρόμος στα σινεμά και ένας περίπατος βιβλίου

Τα ξεχωριστά ραντεβού μας με την Τέχνη για αυτή την εβδομάδα. Μουσική, θέατρο, σινεμά και βιβλία.

Ένας θρύλος της κιθάρας επιστρέφει στην Ελλάδα, ένα αριστούργημα του Ίγκμαρ Μπέργκμαν ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι και ένας περίπατος γεμάτος λέξεις και εικόνες, θα μας «ταξιδέψει» σε άλλους κόσμους.

Παράλληλα, οι Τρεις Σωματοφύλακες επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη, ενώ το νέο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη είναι η καλύτερη συντροφιά για τις ώρες που θα αφιερώσουμε στον εαυτό μας.

Μουσική

Steve Vai, Fuzz Club

Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από τότε που ο Steve Vai επισκέφτηκε την Ελλάδα για τελευταία φορά. O σπουδαιότερος εν ζωή μάγος της ηλεκτρική κιθάρας επιστρέφει στην Ελλάδα, έτοιμος να καταπλήξει μία ακόμα φορά το πολυπληθές κοινό του. Το Σάββατο 22 Απριλίου, ο Steve Vai θα βρίσκεται στη σκηνή του Fuzz.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 όπου και εμφανίστηκε δίπλα στον θρυλικό Frank Zappa και με ενδιάμεσες στάσεις τους Alcatrazz, David Lee Roth Band, Whiteskane, G3 κ.α. o Steve Vai σήμερα θεωρείται ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε τον τρόπο που παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα και εξερεύνησε της δυνατότητές της στο έπακρο, όντας μακράν ο πιο επιδραστικός κιθαρίστας της γενιάς του.

Ρίτα Αντωνοπούλου, Σταυρός του Νότου

Μετά τις πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις του χειμώνα στην Αθήνα, η Ρίτα
Αντωνοπούλου και οι Ρεβάνς επανέρχονται για μία τελευταία παράσταση το Σάββατο 22 Απριλίου στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου.

Φίλιππος Πλιάτσικας - Βαγγέλης Γερμανός, Μουσική Σκηνή Σφίγγα

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Βαγγέλης Γερμανός επιστρέφουν στην Σφίγγα για δύο ακόμα παραστάσεις, τα Σάββατα 22 και 29 Απριλίου, παρουσιάζοντας την μουσική παράσταση «Η Μοναξιά μου πάει στα Μπαράκια».

Βαγγέλης Γερμανός και Φίλιππος Πλιάτσικας
Βαγγέλης Γερμανός και Φίλιππος Πλιάτσικας

Από το «Μοναξιά μου όλα» στον «Κηπουρό» και από το «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις» στο «Σε θέλω» αλλά και από τα «Ποιος έχει λόγο στην αγάπη» και «Γιατί» στον «Απόκληρο» και την «Κρουαζιέρα», ο Φίλιππος και ο Βαγγέλης παρουσιάζουν τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, σε μια μουσική συνάντηση με πολύ ενδιαφέρον.

Θέατρο

Σκηνές από έναν Γάμο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ίγκμαρ Μπέργκμαν Σκηνές από έναν Γάμο, γράφηκε ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία.

Η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης.

Σκηνές από έναν γάμο
Νίκος Ψαρράς και Μαρίνα ΑσλάνογλουΣπύρος Περδίου

Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον Άλλον.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20.30

Σινεμά

Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν (Les Τrois Μousquetaires: D'Artagnan)

Από το Λούβρο μέχρι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, από τις τρώγλες του Παρισιού μέχρι την πολιορκία της Λα Ροσέλ… σε ένα βασίλειο διχασμένο από τους θρησκευτικούς πολέμους και υπό την απειλή της εισβολής από την Αγγλία, μία χούφτα αντρών και γυναικών θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και θα ενώσουν το πεπρωμένο τους με τη μοίρα της Γαλλίας.

Τους πασίγνωστους χαρακτήρες ενσαρκώνει ένα λαμπερό καστ με τον Βενσάν Κασέλ (Το Μίσος) ως Άθω, τον Ρομέν Ντουρίς (Άιφελ) ως Άραμη, τον Πίο Μαρμάι (Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου) στον ρόλο του Πόρθου, τον Φρανσουά Σιβίλ (Όπως ψηλά, έτσι και χαμηλά) ως Ντ’Αρτανιάν, την Εύα Γκριν (Οι Ονειροπόλοι) ως Μιλαίδη και τη Βικι Κριπς (Κορσές) στον ρόλο της βασίλισσας Άννας της Αυστρίας με τον Λουί Γκαρέλ (Οι Ονειροπόλοι) ως Λουδοβίκο ΙΓ’.

Evil Dead Rise

Μεταφέροντας τη δράση πλέον έξω από το δάσος και μέσα στην πόλη, το Evil Dead Rise αφηγείται μια διεστραμμένη ιστορία δύο αποξενωμένων αδερφών, τις οποίες υποδύονται οι Αλίσα Σάδερλαντ και Λίλι Σάλιβαν, η επανένωση των οποίων διακόπτεται από την άνοδο των δαιμόνων που κυριεύουν τα σώματα των θυμάτων τους και τις ωθούν σε μία αρχέγονη μάχη επιβίωσης καθώς αντιμετωπίζουν την πιο εφιαλτική εκδοχή οικογένειας, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς.

Βιβλίο

Ψιλά Γράμματα, Ιωάννα Καρυστιάνη

Το βρόμικο κόλπο, να ξεχάσεις μόνον τα άσχημα αλλά να θυμάσαι τα ωραία, δεν πετυχαίνει, η μνήμη διεκδικεί τα νόμιμα, δηλαδή όλα ή τίποτε, δηλαδή ας μείνει κάποιος να θυμάται, να θυμάται και τα ψιλά γράμματα. Υπάρχουν κάμποσα που αλίμονο αν τα θάψει κι αυτά ο νους, δεν πρόκειται για φανταχτερά ενσταντανέ και σκατοπασαλειμμένες αναμνήσεις, πρόκειται για άυλα τιμαλφή. Ευτυχώς ο εγκέφαλος του Μιχάλη Τσιούλη τα είχε κλειδώσει και ασφαλίσει.

Ψιλά Γράμματα, Ιωάννα Καρυστιάνη. Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη
Ψιλά Γράμματα, Ιωάννα Καρυστιάνη. Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Δεν είμαι υποχρεωμένος να μην ονειροπολώ, είπε, ούτε ντε και καλά να αισιοδοξώ και να ευτυχώ, αφού όλα πιο ρηχά, ούτε μύχια της ύπαρξης, ούτε γιε μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, ούτε πού έδυ σου το κάλλος.

Δοκίμασα, συνέχισε, να αρκεστώ στο μικρομεσαίο μου μερτικό καθημερινότητας, να μοιάσω με την πλειοψηφία των πιο νορμάλ, να γίνω και λίγο ζαμανφουτίστας, όμως δεν μου είπε πολλά η πραγματικότητα, δεν ήξερα πώς να κινηθώ άνετα σ’ αυτήν.

Η νύχτα στο θρόνο της, με το αεράκι να περιοδεύει σε όλο το λεκανοπέδιο, σε όλο τον κόλπο του Σαρωνικού και τα άστρα ψηλά να σπιθίζουν ακατάστατα, να κάνουν του κεφαλιού τους.

Τύχη αγαθή, ο Τσιούλης είχε ιδεί το φεγγάρι σε πενήντα, μπορεί και παραπάνω, παραλλαγές. Ολόχρυσο. Ασημένιο. Άσπρο, πελώριο και οριζοντιωμένο σαν αιώρα. Χορτάτο μωρό να αποκοιμιέται στην αγκαλιά ενός κοκκινωπού σύννεφου. Αγέρωχο και ανοξείδωτο να κοντρολάρει την έξαρση της νύχτας. Απόψε δε, μπλαβογκριζοκίτρινο σαν τα μάτια σου, χαζομηχανικέ, κατά τη Σαλονικιά νοσηλεύτρια, κάποτε.

Μην χάσετε...

Περίπατος Βιβλίου

Φιλαναγνώστες και λάτρεις του βιβλίου δίνουν ραντεβού το Σάββατο 22 Απριλίου για τον ετήσιο Περίπατο Βιβλίου στην Αθήνα.

Στον εφετινό Περίπατο συμμετέχουν 67 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ημέρας Βιβλίου από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου.

Ο αθηναϊκός Περίπατος περνά μέσα από βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους και βιβλιοθήκες, τόσο του κέντρου όσο και της περιφέρειας της Αττικής, με τις εκδηλώσεις να καλύπτουν όλο το φάσμα της ημέρας έως τις βραδινές ώρες.

Στην ιστοσελίδα της www.greekbookday.gr είναι αναρτημένες οι εκδηλώσεις του Περιπάτου ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, διευκολύνοντας τους τους φίλους του βιβλίου να επιλέξουν εκείνες που τους ενδιαφέρουν.

O Περίπατος Βιβλίου διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου.


Διαβάστε επίσης

Νέες ταινίες σινεμά: Τρεις Σωματοφύλακες, δράση, τρόμος και ερωτικές ανατριχίλες

Περίπατος Βιβλίου με γνωστούς συγγραφείς στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα

Τα Ρούχα από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ