ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άρωμα Ελλάδας στο Barbican του Λονδίνου με την ταινία του Θοδωρή Ηλιόπουλου

Άρωμα Ελλάδας στο Barbican του Λονδίνου με την ταινία του Θοδωρή Ηλιόπουλου

Τον Απρίλιο του 2023 έγινε παρουσίαση και συζήτηση γύρω από την ταινία μικρού μήκους του ηθοποιού και σκηνοθέτη Θοδωρή Ηλιόπουλου στο Barbican Centre στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης. Τον συναντήσαμε και μας μίλησε γι’ αυτή του την εμπειρία.

Καλησπέρα Θοδωρή, καταρχάς πες μας δυο λόγια για την ταινία σου

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου. Η ταινία μικρού μήκους COMING SOON είναι στην πραγματικότητα η πρώτη μου ταινία σε επαγγελματικό επίπεδο, μια ταινία μυθοπλασίας με βασικό θέμα την μόλυνση του περιβάλλοντος που στόχο έχει να προβληματίσει το κοινό. Μέχρι τώρα έχει αποσπάσει 8 βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει πάνω από δέκα επίσημες συμμετοχές σε φεστιβάλ.

Πως βρέθηκες στο Barbican Centre;

Η πρόσκληση αρχικά έγινε από τον Aris Dimakos - personal development του Sydney Russell School στα πλαίσια ενός μαθητικού φεστιβάλ ταινιών κι ήθελαν να εντάξουν μέσα σε αυτό filmmaking masterclass αλλά και workshop. Σε επικοινωνία που έγινε από το Sydney Russell School με το ίδρυμα B&E GOULANDRIS συμφώνησαν να γίνει μια συνεργασία και το πρώτο μέρος του masterclass να γίνει από τον σκηνοθέτη του MINAMATA Andrew Levitas και το δεύτερο μέρος να έχει προβολή ταινιών και συζήτηση με τους μαθητές από εμένα, την Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Elitsa Marielle και τον Βρετανό Edward Dovey. Το τρίτο μέρος είχε προβολή των ταινιών των μαθητών τις οποίες αξιολογήσαμε και έγινε απονομή βραβείων.

Πως ήταν η γνωριμία σου με τον σκηνοθέτη του Johnny Depp, Andrew Levitas;

Τον Andrew τον γνώρισα από κοντά το 2021 την περίοδο που έγινε η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του « MINAMATA» στη χώρα μας. Γνωριστήκαμε στο ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στα πλαίσια του masterclass “The Artist Mind”. Είναι ένας άνθρωπος με πολύ θετική ενέργεια, έχει αυτό που έλεγε ο Lorca «ΝΤΟΥΕΝΤΕ». Στις συναντήσεις που κάναμε στην Ελλάδα ήταν σαν να γνωριζόμασταν καιρό και γεμάτος όρεξη να μοιραστεί εμπειρίες και συμβουλές. Για μένα ήταν μια γνωριμία που έβαλε το λιθαράκι της στον τρόπο που σκέφτομαι και πράττω σαν καλλιτέχνης.

Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια σκηνοθετικά;

Είμαι είδη στη φάση του pre-production της επόμενης ταινίας μου. Θα είναι κι αυτή μικρού μήκους χωρίς ακόμα να μπορώ να πω λεπτομέρειες γύρω από το σενάριο, αλλά το βασικό πρόσωπο θα είναι η ταλαντούχα τραγουδίστρια, μουσικός αλλά και φίλη Μαρία Παπαγεωργίου.

Πως είναι τα γυρίσματα με τη Μαρία Παπαγεωργίου ;

Δεν ξέρω γιατί δεν έχουν αρχίσει ακόμα … (γέλια) αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είναι απολαυστικά γιατί η Μαρία είναι πολυτάλαντη κι άψογα συνεργάσιμη και την ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει. Δράττοντας την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Άρη Δημάκο υπεύθυνο διοργάνωσης από το Sydney Russell School, την Κατερίνα Γεωργοπούλου, την Κατερίνα Μαρκαδάκη και το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή που ήταν υποστηρικτής μου, το Sydney Russell School για την πρόσκληση και το Barbican Centre για την φιλοξενία.