ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Μια ανάσα από τις ανακοινώσεις για το νεκρό

Αμφίπολη: Μια ανάσα από τις ανακοινώσεις για το νεκρό

Σε λίγα εικοσιτετράωρα θα γνωρίζουμε το φύλο και την ηλικία του νεκρού της Αμφίπολης, σημαντικές πληροφορίες που θα περιορίσουν κατά πολύ τη λίστα με τους υποψήφιους που «διεκδικούν» τον τάφο.

Οι επικεφαλής επιστήμονες που ανέλαβαν να εξετάσουν το οστεολογικό υλικό αναμένεται να δώσουν αύριο, Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού το πόρισμα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αναφέρει το γραφείο Τύπο του υπουργείου.

Μετά από σχεδόν πέντε μήνες αγωνίας, το μυστήριο της Αμφίπολης αποκαλύπτεται... εν μέρει. Αν και στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, δεν θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού, ωστόσο οι πληροφορίες που θα δώσει το πόρισμα των ανθρωπολόγων είναι εξαιρετικά χρήσιμες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα μακροπρόθεσμα.

Οι αναλύσεις του σκελετού από τις ανθρωπολόγους Σέβη Τριανταφύλλου και Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου θα μας πληροφορήσουν για το φύλο, το ύψος και την ηλικία του νεκρού, στοιχεία που θα περιορίσουν τη λίστα των υποψηφίων.

Όσον αφορά τα λεπτομερή χαρακτηριστικά του νεκρού και πιθανώς το όνομά του, θα χρειαστούν ακόμη πολλοί μήνες και εξειδικευμένες αναλύσεις του γενετικού υλικού.

Βραβεύεται σήμερα στις Σέρρες η κ. Περιστέρη

Με μια απλή και σεμνή τελετή βράβευσης ο δήμος Σερρών θα τιμήσει την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών την κ. Κατερίνα Περιστέρη, για τη μεγάλη προσφορά της στην ανακάλυψη των αρχαιολογικών θησαυρών του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2915, στις 12 το μεσημέρι στο δημοτικό θέατρο «Αστέρια».

Η βράβευση γίνεται μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών στο πρόσωπο της Κατερίνας Περιστέρη, ως ελάχιστη αναγνώριση της υψηλής επιστημονικής της προσφοράς στην αποκάλυψη των αρχαιολογικών θησαυρών στο τύμβο Καστά Αμφίπολης αλλά και ως αναγνώριση συνέπειας της μεθοδικότητας ,της υπομονής και της υπευθυνότητας καθ΄ όλη την ανασκαφική έρευνα .

Η κ. Περιστέρη θα τιμηθεί με το μετάλλιο της πόλης των Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς» και θα ανακηρυχθεί δημότης των Σερρών.

Ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε « Ο δήμος Σερρών θα βραβεύσει την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών.Η κ.Κατερίνα Περιστέρη θα τιμηθεί με το μεταλλείο της πόλης « Εμμανουήλ Παπά», το οποίο μετάλλιο απονέμεται σε πολίτες, οι οποίοι με την προσωπική του ικανότητα και συμβολή συντελούν στην ανάπτυξη του τόπου μας . Θα την ανακηρύξουμε επίτιμο δημότη και θα της απονεμηθεί επίσης το δίπλωμα τιμής»

«Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για την κ. Κατερίνα Περιστέρη» υποστήριξε ο κ. Αγγελίδης και συνεχίζοντας, δήλωσε «για αυτή την μεγάλη προσφορά στον τόπο μας , διότι σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και τους Έλληνες που λόγω της οικονομικής κρίσης όπου είναι γνωστό σε όλους μας ότι το ηθικό και η ψυχολογία είναι πεσμένη ,ήρθε η κ. Κατερίνα Περιστέρη και με αυτή την ανασκαφική έρευνα και έκανε περήφανους , τόνωσε το ηθικό μας , επίσης στράφηκε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αμφίπολης και στις Σέρρες και πρέπει να πούμε ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα έχουν παγκόσμια αξία και ειδικότερα για την περιοχή μας την σερραϊκή γη ,διότι για μια ακόμη φορά διατρανώνουν ,ενισχύουν ,ενδυναμώνουν την ιστορική αλήθεια, η οποία ως γνωστόν διασυνδέει την Αμφίπολη αλλά και ολόκληρη την σερραϊκή γη με την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Μακεδονία»

Ο δήμαρχος Σερρών κάλεσε τους Σερραίους πολίτες, να τιμήσουν με την παρουσία τους τηνκ. Περιστέρη για την προσφορά της, να παραβρεθούν στην εκδήλωση βράβευσης την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο δημοτικό θέατρο « Αστέρια».

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τα μουσικά σύνολα και την χορωδία της ΚΕΔΗΣ του δήμου Σερρών.

Σχετικές ειδήσεις