ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρία Κοτρότσου: «Η ζωή μου όλη είναι ένας αγώνας»

Μαρία Κοτρότσου: «Η ζωή μου όλη είναι ένας αγώνας»

«Πολλές ήταν οι φορές που γονάτισα, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να τα εγκαταλείψω» εξομολογείται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr, η βραβευμένη πιανίστρια και συνθέτρια, Μαρία Κοτρότσου.

Της Νεφέλης Σκαρλίδου

Η βραβευμένη από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, η ταλαντούχα συνθέτρια Μαρία Κοτρότσου θα παρουσιάσει σε μια μοναδική συναυλία της στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη δουλειά της.

Στην τελευταία της δημιουργία «27 mars» κάνει η ίδια τη σύνθεση, την ενορχήστρωση, την παραγωγή και συμμετέχει στην εκτέλεση των κομματιών, εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Λίγο πριν τη μεγάλη της συναυλία, η Μαρία Κοτρότσου έδωσε συνέντευξη στο Newsbomb.gr και στην Νεφέλη Σκαρλίδου, στην οποία αναφέρθηκε τόσο στα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια, όσο και στην επικείμενη συναυλία της στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 21.00.

-Μετά το «Passion», έρχεται το «27 Mars», στο οποίο έχετε κάνει τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την παραγωγή. Πώς «γεννήθηκε» το όνομα του νέου σας άλμπουμ, υπήρξε κάτι που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εσάς; Μια εικόνα, ένας ήχος, ένας συναίσθημα;

Κάποια στιγμή στη ζωή του κάθε ανθρώπου συμβαίνει κάποιο γεγονός που του κόβει την ανάσα, που τον κάνει να αισθάνεται ότι ο χρόνος έχει σταματήσει, που βιώνει συναισθήματα πρωτόγνωρα, που προσπαθεί μάταια να ερμηνεύσει και να καταλάβει τι γίνεται γύρω του. Έτσι γεννήθηκε το 27 mars.

-Σε ποια στιγμή της ζωής σας αποφασίσατε ότι θέλετε να επικεντρωθείτε στο «πάντρεμα» της ηλεκτρονικής με την κλασική μουσική;

Ξεκίνησα να σπουδάζω κλασική μουσική από μικρή ηλικία. Πάντα όμως μου άρεσε να ακούω και άλλα είδη μουσικής, και ιδιαίτερα την ηλεκτρονική. Το να ανοίγω το ραδιόφωνο ήταν η πρώτη κίνηση που έκανα κάθε πρωί. Δεν μπορώ να σας πω ότι πήρα την απόφαση μια ορισμένη στιγμή. Είναι κάτι το οποίο δημιουργήθηκε μέσα μου και απλά βγήκε σαν έκφραση της ψυχής μου.

-Σε όλα αυτά τα χρόνια της πορείας σας στον χώρο της μουσικής και της σύνθεσης, υπήρξε κάποια στιγμή που θέλατε να τα εγκαταλείψετε όλα, να εγκαταλείψετε τη μουσική;

Η ζωή μου όλη είναι ένας αγώνας και θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν αντιμετώπισα και δεν αντιμετωπίζω δυσκολίες. Πολλές ήταν οι φορές που γονάτισα, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να τα εγκαταλείψω. Η Μουσική για εμένα είναι συνυφασμένη με την λέξη όλα. Είμαι αγωνίστρια και δεν θα εγκατέλειπα ποτέ εύκολα τίποτα, πόσο μάλλον τη μουσική.

-Στο προσεχές μέλλον θα δώσετε μια μοναδική συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τι έχετε ετοιμάσει για αυτή τη βραδιά; Έχετε την αίσθηση ότι το ελληνικό κοινό είναι εκπαιδευμένο στο είδος μουσικής που αντιπροσωπεύετε;

Η μουσική που γράφω δημιουργεί εικόνες και μια διαφορετική ιστορία ξετυλίγεται μέσα από το κάθε κομμάτι. Για τη συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έχω ετοιμάσει έναν χτύπο καρδιάς και μια μουσική που καλεί τον καθένα από εσάς να συμμετέχει μαζί με εμάς τους μουσικούς σε ένα ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων του, να νιώσει το όραμα της ζωής του. Ανεξάρτητα με το είδος της μουσικής που ο κάθε καλλιτέχνης πρεσβεύει, πιστεύω πως το κοινό δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση γι’ αυτό. Η μουσική εξάλλου είναι μια παγκόσμια γλώσσα που όλοι μπορούν να την καταλάβουν.

-Είστε άνθρωπος που κάνετε σχέδια; Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το έργο σας σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα;

Είναι αρκετά νωρίς τώρα για να πω το πότε, καθώς βρισκόμαστε ακόμα σε συνεννοήσεις, αλλά μετά από την Αθήνα θα παρουσιάσω το «27 mars» στο Παρίσι.

-Από τη δική σας εμπειρία, πιστεύετε ότι οι Έλληνες συνθέτες είναι δύσκολο να ακολουθήσουν το όνειρο τους στην Ελλάδα; Θα πρέπει να αναζητήσουν τη «τύχη» τους στο εξωτερικό;

Δεν θα το έλεγα αυτό. Εγώ πήγα για ανώτατες σπουδές στο Παρίσι και έμεινα εκεί . Έχω την άποψη ότι όποιος αγαπάει κάτι πολύ σε όποιο μέρος και αν βρίσκεται θα έρθουν έτσι οι συνθήκες που θα πραγματοποιήσει αυτό για το οποίο ζει και αναπνέει. Αυτό που αποτελεί το όνειρο της ζωής του.