Πώς επηρεάζει το πορνό τη σχέση ενός ζευγαριού; (pics)
pixabay.com

Πώς επηρεάζει το πορνό τη σχέση ενός ζευγαριού; (pics)

Newsroom Newsroom

Οι λόγοι που ένα ζευγάρι αναζητά το πορνό.

Όλο και περισσότερα ζευγάρια έρχονται στο γραφείο παραπονούμενα για την αραιή ή και ανύπαρκτη σεξουαλική τους ζωή που έχει πληγεί από την «εισβολή» της παρακολούθησης πορονογραφικού υλικού από τον έναν ή και τους δύο συντρόφους.

Πράγματι, σήμερα όποιος θέλει να παρακολουθήσει πορνό, δεν χρειάζεται να σηκωθεί από τον καναπέ του ή ακόμα και το γραφείο του για να το αναζητήσει, εφόσον πολύ εύκολα μπορεί να το δει μέσα από το «έξυπνο» κινητό του, το τάμπλετ ή και το laptop του.

Λόγοι που ένας άνδρας αναζητά το πορνό;

  1. Διαφορές στη σεξουαλική λειτουργία των δύο φύλων. Ο άνδρας είναι εκείνος που "ζητάει" το οπτικό ερέθισμα, εκείνος που διεγείρεται περισσότερο με αυτόν τον τρόπο. Από την άλλη η γυναίκα παρουσιάζεται πιο εγκεφαλική, με αποτέλεσμα να μην της φτάνει μόνο το οπτικό ερέθισμα.
  2. Ένας δεύτερος λόγος που ο άνδρας βλέπει περισσότερο πορνό, είναι δοσμένος από τη φύση: ο ανδρικός εγκέφαλος ερεθίζεται εύκολα σεξουαλικά, ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί το είδος όποτε του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Αντίθετα, ο γυναικείος εγκέφαλος χρειάζεται να λάβει υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως η ασφάλεια στο μεγάλωμα των παιδιών.
  3. Νέα θεωρία επίσης, υποστηρίζει πως ο σεξουαλικός ερεθισμός που προκαλείται από το πορνό, συνδέεται με νευρώνες του εγκεφάλου, που προκαλούν τη μηχανική επανάληψη μιας πράξης που μάλιστα έχει την ηδονή ως αποτέλεσμα.
  4. Προβληματική σεξουαλική ζωή στο γάμο ή στη σχέση, όπου εκείνος νιώθει πως η γυναίκα του τον αποφεύγει σεξουαλικά ή διστάζει να της ζητήσει να του κάνει σεξουαλικά παιγνίδια, είτε γιατί ντρέπεται, είτε γιατί εκείνη αρνείται, είτε γιατί την βλέπει ως την μάνα των παιδιών του που «δεν επιτρέπεται» να της ζητήσει κάτι …«ανήθικο».
  5. Η μειωμένη ερωτική επιθυμία ως προς την σύντροφο που μπορεί να μην είναι τόσο ερωτική πια, να έχει παραμελήσει τον εαυτό της, να έχει παχύνει και να μην του αρέσει ή να μην έχει να κάνει με την εμφάνιση αλλά με την συμπεριφορά της . Μία πιο αυταρχική συμπεριφορά, κριτική ή ακόμη και «μητρική» είναι λόγοι που μπορεί ένας άνδρας να «ξενερώσει» με τη σύντροφό του ερωτικά και να μην τον «φτιάχνει» πια.
  6. Προβληματική σχέση, όπου οι χρεώσεις και οι συγκρούσεις κυριαρχούν στο ζευγάρι με αποτέλεσμα και η σεξουαλική ζωή να πλήττεται.
  7. Ύπαρξη πιθανής σεξουαλικής δυσλειτουργίας, όπου προκειμένου να την αντιμετωπίσει, καταφεύγει στο πορνό για να πειραματιστεί και «να ελέγξει» την σεξουαλική του λειτουργία.
  8. Το πορνό δεν είναι απιστία. Αρκετοί άνδρες που δεν διεγείρονται σεξουαλικά από την σύντροφό τους για κάποιον από τους παραπάνω λόγους, προτιμούν να καλύψουν τις ανάγκες τους αυνανιστικά παρακολουθώντας το εν λόγω υλικό, παρά να αναζητήσουν μία νέα γνωριμία για να μην δυναμιτίσουν το γάμο και τη σχέση τους.
  9. Εθισμός σε πορνογραφικό υλικό, όπου δυστυχώς αυξάνεται όλο και περισσότερο και μπάνει ως ένα «τρίτο πρόσωπο» ανάμεσα στο ζευγάρι, με κίνδυνο την αποξένωσή και την σεξουαλική και ψυχοσυναισθηματική τους απομάκρυνση.

Βλέπει και η γυναίκα πορνό;

Ναι, βλέπει και η γυναίκα πορνό. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας ερωτικού περιεχομένου Pornhub για το έτος 2015, φαίνεται πως διαμορφώνονται εξίσου και από τα δύο φύλα, καθώς οι γυναίκες που βλέπουν πορνό αποτελούν το 24% του συνολικού ποσοστού (σύμφωνα με το συγκεκριμένο site).

Το πορνό στη σχέση

Στο χώρο μας έρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξαιτίας του πορνό. Έχουμε λοιπόν παρατηρήσει μέσα από τη μελέτη των ζευγαριών που μας επισκέπτονται, ότι αυξάνονται όλο και περισσότερο τα παράπονα της/του συντρόφου για σεξουαλική απομάκρυνση, καθώς πλέον η σεξουαλική ικανοποίηση έρχεται με αυνανιστική καταναγκαστική πορνογραφικού περιεχομένου συμπεριφορά.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν μπαίνει το πορνό μέσα στη σχέση; Μπορεί να την επηρεάσει; Και αν ναι, την επηρεάζει θετικά ή αρνητικά;

Απαντήσεις στη gallery που ακολουθεί:

sex-5-66.jpg
01
Η απάντηση είναι, εξαρτάται. Από το: pixabay.com

Τι να κάνουμε αν ο σύντροφός μας βλέπει πολύ πορνό; Πώς να το χειριστούμε

Αν αισθανθείτε πως ο σύντροφός σας βλέπει πολύ πορνό, αν νιώθετε πως η ερωτική σας ζωή έχει πάρει την κατιούσα, τότε χρειάζεται να του μιλήσετε. Όχι να τον κατηγορήσετε ως ψυχικά άρρωστο όπως βλέπουμε πολλές φορές, αλλά να του επισημάνετε πως η σχέση σας αντιμετωπίζει πρόβλημα και πως δεν είστε διατεθειμένη να το δεχτείτε. Ζητήστε του να δείτε έναν ειδικό, αν εκείνος αρνείται, κάντε το βήμα μόνη σας έστω στην αρχή. Αν ο σύντροφος έχει εθιστεί στο πορνό, τότε χρειάζεται ακόμα περισσότερο η βοήθεια ειδικού που θα τον βοηθήσει να βγει από τη συνήθειά του αυτή, να καταλάβει τη καταναγκαστική αυτή συμπεριφορά του, να δει για ποιους λόγους κατέφυγε εκεί, αν μπορεί να ξαναδεί την σύντροφό του το ίδιο ερωτικά και αισθησιακά, την εξαρτητική προδιάθεση, το κίνητρο, κλπ.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved