Παιδιά που παίζουν Atari
Πηγή: Getty Images
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τη δεκαετία του '80 το gaming είχε ένα όνομα: «Atari»

Όταν η Atari έβαλε τα video games στα σπίτια μας. 

Πολύ πριν το gaming μπει στη ζωή των περισσοτέρων από εμάς, ο πρώτος που τόλμησε να κάνει το μεγάλο βήμα και να φέρει τα video games στα σπίτια του κόσμου, ήταν η Atari.

Δεν θα ήταν υπερβολικό να σημειώσουμε ότι η Atari έκανε την «επανάσταση», ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως στην Ελλάδα -τουλάχιστον- στα τέλη της δεκαετίας του '70 (όταν και εμφανίστηκε στην αγορά η κονσόλα της Atari), δεν υπήρχαν σε όλα τα σπίτια τηλεοράσεις και όπου υπήρχαν, ήταν ασπρόμαυρες!

Έτσι, πολλά παιδιά που μέχρι τότε πήγαιναν στα «ουφάδικα», ξαφνικά μπορούσαν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στο σπίτι τους!

Atari

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η Atari στο gaming σημείωνε υψηλές αποδόσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, έχοντας λανσάρει στη βιομηχανία των coin-op arcade βιντεοπαιχνιδιών το Computer Space και το Pong.

Όλα ξεκίνησαν το 1971, όταν ο Nolan Bushnell και ο Ted Dabney ίδρυσαν μια μικρή εταιρεία ηλεκτρονικών, την Syzygy Engineering, που σχεδίασε το Computer Space, το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο arcade βιντεοπαιχνίδι στον κόσμο, για την Nutting Associates.

Στις 27 Ιουνίου 1972, οι δυο τους ίδρυσαν την Atari Inc. και -με το βλέμμα στο μέλλον- σύντομα προσέλαβαν τον Al Alcorn ως τον πρώτο μηχανικό σχεδιασμού.

Ο Bushnell ζήτησε από τον Alcorn να δημιουργήσει μια arcade έκδοση του παιχνιδιού τένις του Magnavox Odyssey, που θα ονομαζόταν Pong. Η αρχή είχε μόλις γίνει.

Τρία χρόνια αργότερα το 1975, ξεκίνησε η ανάπτυξη μιας ευέλικτης κονσόλας που μπορούσε να παίξει τα τέσσερα υπάρχοντα παιχνίδια Atari. Το αποτέλεσμα ήταν το Atari Video Computer System, ή VCS (αργότερα μετονομάστηκε σε 2600 όταν κυκλοφόρησε το 5200) με μια κονσόλα, δύο χειριστήρια, ένα ζευγάρι κουπιά και την κασέτα παιχνιδιού σε ένα κουτί που ήταν διαθέσιμα για οικιακή χρήση.

Από εκεί τη στιγμή, παιχνίδια όπως το Pac-Man έκαναν τα παιδιά της δεκαετίας του '80 να περάσουν πολλές ώρες μπροστά από τις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις τους.

Atari games
Πηγή: Pixabay

Τα top παιχνίδια

Μπορεί πλέον να έχουν περάσει τέσσερις -γεμάτες- δεκαετίες από τότε που το Atari έμπαινε δειλά-δειλά στα σπίτια, ωστόσο ορισμένα παιχνίδια του έχουν μείνει αθάνατα.

Ποια είναι τα top παιχνίδια που παίζαμε στο Atari:

Space Invaders

Το Space Invaders ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όταν εμφανίστηκε προκάλεσε δέος καθώς μέχρι τότε κανείς δεν είχε δει κάτι παρόμοιο. Η έκδοση Atari 2600 του παιχνιδιού Space Invaders ήταν μια μνημειώδης ώθηση για την εταιρεία, καθώς ήταν το πρώτο παιχνίδι Atari 2600 που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.


Asteroids

Tο Asteroids είναι ένα καθαρά κλασικό παιχνίδι. Ο παίκτης χειρίζεται ένα διαστημόπλοιο τριγωνικού σχήματος που βρίσκεται στο διάστημα. Γύρω από αυτό κινούνται τεράστιοι διαστημικοί βράχοι, οι αστεροειδείς. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταστραφούν οι αστεροειδείς.

Defender

Το Defender ήταν ένα αγαπημένο arcade shooter game που παίζαμε στα ουφάδικα και η Αtari το έβαλε στα σπίτια. Αποστολή σου ήταν να καταστρέψεις τα εξωγήινα διαστημόπλοια.

Demon Αttack

Σε αυτό είχες να αντιμετωπίσεις τους δαίμονες που πετούσαν και πυροβολούσαν. Με τη βοήθεια ενός τριγωνικού πυροβόλου, έπρπε να τους καταρρίψεις πριν σε καταστρέψουν.

River Raid

Το River Raid ήταν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, το οποίο δικαίως συγκαταλέγεται στα κλασικά του Atari. Στο River Raid έπρεπε να πιλοτάρεις το αεροπλάνο σου πάνω από ποτάμια, αντιμετωπίζοντας διάφορους εχθρούς και εμπόδια. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχεις καλά και γρήγορα αντανακλαστικά για να επιβιώσεις.

Jungle Hunt

Η αποστολή σου στο Jungle Hunt ήταν να σώσεις τη Lady P. που έχει απαχθεί από κανίβαλους. Για να τα καταφέρεις έπρεπε να διασχίσεις τη ζούγκλα πηδώντας από κλαδί σε κλαδί κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου εύκολο, ενώ απαιτούσε αντανακλαστικά και επιδεξιότητα. Μέσα σε όλα έπρεπε επίσης να κολυμπήσεις σε ένα ποτάμι γεμάτο επικίνδυνα ψάρια.

Sky Diver

Καθώς το αεροπλάνο πετούσε από τη μια πλευρά της οθόνης στην άλλη, εσύ έπρεπε να «προσγειώσεις» τον πιλότο σου σε συγκεκριμένο σημείο για να μην χάσεις την πίστα.

Mogul Maniac

Ο στόχος σου σε αυτό το παιχνίδι ήταν να κατέβεις το βουνό όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάνοντας σκι. Φυσικά, για να νικήσεις δεν έπρεπε να πέσεις πάνω σε δέντρο ή σε κάποιο άλλο εμπόδιο.

Atari: H θρυλική κονσόλα
Atari: H θρυλική κονσόλαPixabay


Spider-Man

Εδώ έπρεπε να σώσεις τη Νέα Υόρκη από τον Green Goblin, ο οποίος έχει τοποθετήσει βόμβες σε όλη την πόλη. Με τον ιστό σου μπορούσες να σκαρφαλώσεις σε ουρανοξύστες για να φτάσεις στην κορυφή και να εξουδετερώσεις τη βόμβα.

Pac-Man

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Ο Pac-Man στο Atari έκανε πολλούς gamers να περάσουν αμέτρητες ώρες μπροστά από την τηλεόρασή τους. Ο παίκτης έπρεπε να οδηγήσει τον Pac-Man μέσα σε ένα λαβύρινθο με σκοπό να «φάει» όλες τις τελείες που βρίσκονται εκεί, χωρίς όμως να πιαστεί από τα τέσσερα φαντάσματα που κινούνται μέσα στο λαβύρινθο.

Διαβάστε επίσης

Columns: Η απάντηση της Sega στο Tetris που όμως έπεσε σε… τοίχο

PlayStation 1: Η μέρα που άλλαξαν οι όροι του gaming

Όταν βάζαμε γκολ στα ρετρό ποδοσφαιράκια της οθόνης

Πώς το Top Gun έγραψε τη δική του ιστορία στα ρετρό games


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ