Εργαζόμενος Al
Πηγή: Pixabay
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Επαγγέλματα που απειλούνται από τα ρομπότ

Πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας θα αλλάξει το χάρτη των επαγγελμάτων στο... όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι χρηστική σε πολλές παραμέτρους της καθημερινότητας μας. Δεν είναι λίγες οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, ενώ έχει μπει σε τόσο μεγάλο βαθμό στη ζωή μας, που πλέον η εξέλιξή της απειλεί επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Ήδη η Google ανακοίνωσε την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας, καθώς οι νέες τεχνολογίες πρόκειται να αντικαταστήσουν τους εργαζομένους. Άραγε, το γεγονός αυτό μας προετοιμάζει για το μέλλον; Θα δούμε τις μηχανές να κυριεύουν, όπως έχουν «προφητεύσει» αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, βιβλία ακόμη και ψαγμένα κόμικ;

Ας βάλουμε τα δεδομένα με την σειρά. Η τεχνητή νοημοσύνη -Artificial Intelligence (AI)- «μαθαίνει» στις μηχανές και τα υπολογιστικά συστήματα να αποκτούν εμπειρία και να προσαρμόζονται άμεσα σε νέα μεταβαλλόμενα δεδομένα.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο ΜΙΤ σε ομιλία του στην Ελλάδα είχε δώσει έναν ορισμό την τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα ευρύτερο πεδίο με μεγάλη ιστορία, που ξεκινά ήδη από το 1950. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μία πολύ ευρεία στόχευση. πώς να φτιάξουμε νοήμονες μηχανές χρησιμοποιώντας τους αλγορίθμους.

Οι αλγόριθμοι και η επόμενη ημέρα

Τους τελευταίους μήνες διαβάζουμε δεκάδες αναλύσεις για το μέλλον σε συνάρτηση με την τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι πολλές θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από υπολογιστές. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό δεν θα συμβεί στο μακρινό μέλλον, αλλά μέσα στην επόμενη 20ετία ο επαγγελματικός χάρτης θα είναι πολύ διαφορετικός.

«Οι μηχανές προβλέπεται να είναι καλύτερες από εμάς στη μετάφραση γλωσσών έως το 2024, στη συγγραφή εκθέσεων επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως το 2026, στην οδήγηση φορτηγού έως το 2027, στην εργασία στο λιανεμπόριο έως το 2031, στη συγγραφή ενός μπεστ σέλερ βιβλίου μέχρι το 2049, στις χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το 2053», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στη Βρετανική Telegraph o παγκοσμίου φήμης μελλοντολόγος και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού, Νικόλας Μπάντμιντον.

hands-technology
Πηγή: Pixabay

Οι εξελίξεις φαίνεται να τον δικαιώνουν καθώς η Google καρατόμησε 12.000 εργαζομένους που αναμένεται να αντικατασταθούν από μηχανές. Την ίδια ώρα αναμένεται «καταιγίδα» εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και από τη Google, αρχής γενομένης από το Google Search το οποίο αποκτά και ΑΙ έκδοση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοινό μυστικό ότι στην Alphabet εργάζονται νυχθημερόν για την παρουσίαση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης από ένα πρόγραμμα ΑΙ το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να δημιουργούν αντίστοιχα δικά τους για τη δοκιμή πρωτοτύπων προϊόντων, τη δημιουργία εικόνων και εφαρμογών για κινητά, κ.ά., γεγονόας που θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο.

Ποιες δουλειές κινδυνεύουν από την επέλαση της…τεχνητής νοημοσύνης

web al
Πηγή: Pixabay

Το φρούριο των ανθρωπιστικών επιστημών

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι δεν σταματά στις θετικές επιστήμες. Το στοίχημα της είναι οι ανθρωπιστικές επιστήμες, αυτές που εμπεριέχουν ενσυναίσθηση. Τώρα πώς ένα ρομπότ θα το κατορθώσει αυτό, παραμένει γρίφος αλλά τα πειράματα ευδοκιμούν μέχρι στιγμής.

Συγγραφείς και δημοσιογράφοι by AI

«Ήταν εννέα και δεκαεπτά το πρωί και το σπίτι ήταν “βαρύ”». Έτσι ξεκινά το μυθιστόρημα «1 ο Δρόμος», που εκδόθηκε το 2018. Μια όχι και τόσο κακή πρόταση εισαγωγής, και σίγουρα όχι χειρότερη από πολλές άλλες που έχουν γραφτεί σε αμέτρητα best sellers. Η βασική διαφορά, ωστόσο, είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει γραφτεί από συγγραφέα. Και αυτό επειδή το «1 the Road» είναι πνευματικό «τέκνο» ενός υπολογιστή. Για την ακρίβεια, αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα που δημιουργήθηκε από ένα νευρωνικό δίκτυο Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πηγή έμπνευσης ήταν ένα ταξίδι στην αμερικανική ενδοχώρα, όπως το «είδαν» κάμερες παρακολούθησης και άλλοι αισθητήρες τοποθετημένοι σε ένα φορτηγό που ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη έως τη Νέα Ορλεάνη. Οι εικόνες μεταφράστηκαν σε πληροφορία και οι αλγόριθμοι ανέλαβαν το έργο να μετατρέψουν την πληροφορία σε λογοτεχνικό κείμενο.

Επομένως η τεχνητή νοημοσύνη θέλει να ανταγωνιστεί τους συγγραφείς και τους ρεπόρτερ και φαίνεται να έχει μια βάση. Θα μπορέσει όμως να αγγίξει την πολυπλοκότητα της λογοτεχνίας και να αποδώσει όσο αυτή εκπέμπει;

Από την άλλη πλευρά, συντάσσοντας ένα δημοσιογραφικό άρθρο έχοντας ως πηγή τις κάμερες του οδικού δικτύου φαίνεται εφικτό, ωστόσο το «παιχνίδι» μπορεί να χαθεί στη διασταύρωση των ειδήσεων και στην έρευνα που αποφέρει συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι οι μηχανές μέσω των Γνωσιακών Τεχνολογιών μπορούν να «μαθαίνουν» συνεχώς μέσω των αλληλεπιδράσεων με το περιβάλλον τους, αποκτώντας γνώση ή ακόμα και «ανάμνηση» με το πέρασμα του χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να θεωρούν το επάγγελμά τους «αλώβητο» από την επέλαση της αυτοματοποίησης. Άλλωστε αλγόριθμοι που αξιολογούν και διαθέτουν περιεχόμενο βρίσκονται ήδη στη διάθεσή μας.

Γραφίστες και καλλιτέχνες

Η γραφιστική είναι μια τέχνη πολύ ιδιαίτερη, καθώς εκτός από δεξιότητα, απαιτεί αντίληψη και φαντασία. Μελλοντολόγοι όπως ο Νίκολας Μπάντμιντον θεωρούν πως τα επόμενα χρόνια η γραφιστική θα είναι μια κατάκτηση της τεχνητής νοημοσύνης και οι γραφίστες θα χάσουν τις εργασίες τους από τα ψηφιακά προγράμματα.

Προγραμματιστές θα είναι μόνο οι υπολογιστές

Αφού η τεχνητή νοημοσύνη ετοιμάζεται να εκτοπίσει ακόμη και επαγγέλματα που εμπεριέχουν φαντασία και μια κουλτούρα πολύ διαφορετική από αυτή, μπορεί εύκολα να καταργήσει επαγγέλματα που έχουν σχέση με τους υπολογιστές.

Επαγγέλματα όπως ο μηχανικός λογισμικού, ο προγραμματιστής ιστού, ο αναλυτής δεδομένων κ.ά, θα αντικατασταθούν από υπολογιστές σύμφωνα με την Anu Madgavkar.

Στην πραγματικότητα, οι προηγμένες τεχνολογίες όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να παράγουν κώδικα πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι η δουλειά μπορεί να γίνει με λιγότερα άτομα, είπε από την πλευρά του ο Μαρκ Μούρο της Brookings Institution.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η ChatGPT OpenAI εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τους προγραμματιστές λογισμικού με AI.

Ωστόσο, ο Oded Netzer, καθηγητής στο Columbia Business School, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους προγραμματιστές αντί να τους αντικαταστήσει.

Αυτοποιημένα όλα τα επαγγέλματα τα επόμενα χρόνια

Μελέτη της Deloitte κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100.000 νομικοί ρόλοι θα αυτοματοποιηθούν έως το 2036. «Στην πραγματικότητα», τονίζει ο Μπάντμιντον, «όλα τα επαγγέλματα θα αυτοματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 120 χρόνια»!

Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει, «οι βαθείς ανθρώπινοι δεσμοί, η ενσυναίσθηση, η περιέργεια -πολύ ανθρώπινες ιδιότητες- θα είναι ζωτικής σημασίας».

Κρίσιμοι παράγοντες, τονίζουν ειδικοί, θα είναι η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητά μας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι αναλυτές προβλέπουν ποιες θέσεις εργασίας θα είναι οι πιο περιζήτητες και, ως εκ τούτου, υψηλότερα αμειβόμενες το 2040.

Industry al
Πηγή: Pixabay

Μικτή πραγματικότητα και avatars, αντικαθιστούν επαγγελματίες

«Θα ζήσουμε σε έναν κόσμο μικτής πραγματικότητας, ώστε να μπορώ να φοράω φαινομενικά κανονικά γυαλιά και να κοιτάζω τον κόσμο επαυξημένο με πληροφορίες για αντικείμενα», λέει ο Μπάντμιντον.

Αυτός ο εικονικός κόσμος της σύνδεσης με avatar, ακόμη και με 8G θα κατασκευαστεί από πολυπληθείς ομάδες. Κεντρικό ρόλο θα έχουν οι αρχιτέκτονες metaverse και σχεδιαστές παγκόσμιων εμπειριών online-offline για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, κυβερνήσεις, τεχνολογικές πλατφόρμες και διαφημιστικές εταιρείες.

Θεωρείται ότι θα είναι η μετεξέλιξη για αρχιτέκτονες, σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών, καλλιτέχνες οπτικών εφέ, εικαστικούς, μουσικούς και μηχανικούς ήχου, σχεδιαστές μόδας, ειδικούς λιανικών πωλήσεων.

Διαβάστε επίσης

Το Facebook κλείνει τα 19: Η άνοδος, τα σκάνδαλα και η Meta εποχή

Χιλιάδες θέσεις εργασίας και ψώνια στο… Μetaverse - Τι «εκπλήξεις» μας φέρνει η τεχνολογία το 2023

ChatGPT: Ένα «τρομακτικό» πολυεργαλείο που θέλει να αλλάξει το Ίντερνετ - Μπορεί;

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ