ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Μίνι» πυρηνικός πύραυλος από τις ΗΠΑ

«Μίνι» πυρηνικός πύραυλος από τις ΗΠΑ
To εν λόγω όπλο αποτελεί παραλλαγή του βασικού πυρηνικού όπλου που εκτοξεύεται από υποβρύχια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού

Την έναρξη της παραγωγής ενός νέου, «χαμηλής απόδοσης», πυρηνικού όπλου άρχισε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με την National Nuclear Security Administration η παραγωγή του πυραύλου, που είναι γνωστό ως W76-2, άρχισε στο Pantex Plant στο Τέξας Πάνχαντλ.

To εν λόγω όπλο αποτελεί παραλλαγή του βασικού πυρηνικού όπλου που εκτοξεύεται από υποβρύχια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, του W76-1. Η συγκεκριμένη κεφαλή θεωρείται στρατηγικό όπλο κι έχει απόδοση περίπου 100 κιλοτόνων, σύμφωνα με τον Χανς Κρίστενσεν, διευθυντή του σχετικού προγράμματος της Federation of American Scientists. Συγκριτικά, η βόμβα που είχε πέσει στη Χιροσίμα είχε απόδοση 15 κιλοτόνων.

Ως προς το W76-2, θεωρείται ότι είναι «μίνι» για πυρηνικό όπλο, με απόδοση 5-7 κιλοτόνων, σύμφωνα. Όσον αφορά στον σκοπό και τον λόγο ύπαρξής του, υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Τραμπ είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός μικρότερου πυρηνικού όπλου, ικανού για εκτόξευση από υποβρύχια, πέρυσι, στο πλαίσιο του Nuclear Posture Review, όπου υποστηριζόταν πως η Ρωσία, που διαθέτει τέτοιου είδους (χαμηλότερης απόδοσης) τακτικά (και όχι στρατηγικά) πυρηνικά όπλα, θεωρεί ότι θα της έδιναν πλεονέκτημα σε μια πολεμική σύγκρουση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης Τραμπ, πίσω από την ανάπτυξη του W76-2, τέτοιου είδους όπλα θα βοηθούσαν στην εξισορρόπηση της κατάστασης, μειώνοντας το ενδεχόμενο πρώτης χρήσης τέτοιων πυρηνικών από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα ανάλογης/συμμετρικής απάντησης. Τον Οκτώβριο του 2019 αναμένεται η πρώτη παράδοση μικρού αριθμού τέτοιων όπλων στο ναυτικό των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις